| Anton18 a întrebat:

Exista o mufa care se baga acolo unde pui compiuterul pe masina și at creste caii putere la motor?

7 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Mufa in intelesul de un simplu conector care sa creasca caii putere nu exista, exista insa ceva apropiat de ceea ce ai intrebat niste deviceuri care se numesc ceva de genul 'power boxuri', dar nu recomand! Acestea "pacalesc" de fapt ECU si astfel cresc si caii putere, insa aceasta pacalire ar putea da erori in ECU si nu vrei asta

Cel mai indicat pentru marirea caiilor putere sunt fie resoftarea (asa zisele stage 1 /2) fie modificarea motorului masinii si apoi modificat ecu tot prin procedeul de resoftare ca sa cunoasca anumite modificari

deci cel mai intelept este a se resofta ECU masinii, mai ales daca vorbim de un motor turbo (fie turbo benzina fie turbo diesel), de ce turbo? pentru ca se castiga cei mai multi Cai putere doar din stage 1 de exemplu

suntserios
| suntserios a răspuns:

Si daca pui sticker pe parbriz mai primesti 3 cai

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Exista mufe care hackuiesc diferite mufe de pe motor, in scopul de a creste puterea.
Se numesc chip-uri tuning. Unii spun "chiptuning" la resoftari, ceea ce e complet gresit. Si am vazut softisti care folosesc termenul asta gresit =))
Revenind: chip-ul ala se pune de obicei la motoarele diesel, pe senzorul de presiune combustibil (pe rampa injectoarelor), si scade valoarea reala putin, ca ECU sa compenseze mecanic cu mai multa motorina (ceea ce rezulta fum).
Pe mufele calculatorului nu am vazut, in schimb exista metoda asta in mai multe forme. Poate fi o cutiuta cu mai multe mufe, care sa controleze parametrii din mai multe puncte: senzori injectie, senzori turbo si senzori temperatura. Din punctele alea se controleaza cantitatea de carburant si aer care intra in motor, implicit si puterea pe care o dezvolta masina.
Exemple:
https://www.olx.ro/d/oferta/power-box-chip-tuning-IDbWXTm.html
https://www.olx.ro/d/oferta/chip-tuning-auto-power-box-IDeAtFM.html
Nu prea au efect modificarile de genul asta la masinile aspirate, adica fara turbina.
Iar pentru masinile turbo, sunt o solutie destul de neprofesionista, care poate aduce neplaceri precum defectiunile tehnice (in timp) sau depasirea parametrilor legali de poluare.
Resoftarea calculatorului este cea mai buna solutie, poarta termenul de "optimizare" si se face de catre persoane cu experienta, care stiu ce e bine, ce nu, si cata putere e ok sa dea.

| johnnny123 a răspuns:

Da, toate mașinile au o mufă secretă care le transformă în Porsche.

| ReddY25 a răspuns (pentru johnnny123):

Koenigsegg mai degrabă

| ReddY25 a răspuns:

Nu cred

Răspuns utilizator avertizat