| Edmonds2342 a întrebat:

Frana de serviciu pe care roti acționează? Dar cea de mana?

Răspuns Câştigător
andreia67
| andreia67 a răspuns:

Frana de serviciu actioneaza pe toate cele 4 roti iar cea de mana doar pe 2 dintre ele, cele din spate in majoritatea cazurilor.

4 răspunsuri:
| HadesSs a răspuns:

Frana de serviciu pe toate patru rotile iar frana de mana pe rotile din spate.

| cyupaku a răspuns:

Frana de serviciu:rotile din fata si cand este incarcata si rotile din spate prin rostogolire si frana de mana sau frana de parcare:rotile din spate

| Surtulecs a răspuns:

Buna! Frana de serviciu este frana principala, de picior, ce actioneaza asupra tuturor rotilor si are rolul de a reduce viteza autovehiculului pana la oprire, indiferent de viteza utilizata sau de incarcatura transportata. In momentul actionarii franei de serviciu, se aprind stopurile din spatele masinii pentru a semnaliza conducatorilor din spate ca masina va incetini sau va opri iar frana de mana actioneaza pe rotile din spate ale masinii din cate stiu eu.

Sper ca te-am ajutat!

| DarkCrucifix a răspuns:

Exact cum spun colegii, frana de serviciu actioneaza pe toate 4 roti dar nu la fel. Rotile din fata franeaza mereu mai mult decat cele din spate, undeva la 80% fata si 20% spate. In spate ai un controlor de presiune care atunci cand ai multa greutate in partea din spate a masinii rotile de pe spate franeaza mai mult. In schimb daca ai putina greutate franeaza mai putin, toate astea ca sa nu se blocheze rotile si sa plece masina pe unde are chef. Frana de mana actioneaza rotile de pe spate dar am vazut masini care actioneaza pe fata, de exemplu citroen. In ziua de azi aproape toate masinile ca sa nu zic toate frana de mana e pe spate.