| TeoEcho22 a întrebat:

In codul rutier spune ca la varsta de 18 ani as putea conduce vehicule cu 2 roti din clasele A1 si A2 (si multe alte chestii). Acum, ce inseamna clasele astea, de unde stiu exact daca pot sau nu sa conduc un anumit vehicul? (Ma intereseaza in special motocicletele :3 )

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ce se incadreaza la fiecare categorie este prevazut in OUG 195/2002, republicata in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:
a) categoria AM: mopede;
b) categoria A1:
1. motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0, 1 kW/kg;
2. tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;
c) categoria A2: motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0, 2 kW/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale;"

| mgtow a răspuns:

"Proiectul vizează, începând cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea vârstei minime pentru obţinerea permisului de conducere astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 şi C1E, 18 ani împliniţi; pentru categoriile AM, A1 şi B1 - 16 ani; 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A." Asta e ce trebuie sa stii. Vei stii ca il poti conduce sau nu dupa cc. A2 e pana la 125 cc, A1 e de 35 kw.

| Jipa95 a răspuns:

La motociclete varsta minima este de 21 ani, vehicule 4 roti 18 ani, iar la moped nu mai stiu sigur, dar cred ca intre 16-18 dar sigur la motociclete cu o anumita capacitate cilindrica trebuie sa ai 21 ani happy Stay safewinking

| ombladon a răspuns (pentru Jipa95):

Sa mori tu? La 16 ani poti da AM sau A1, la 18 ani poti da A2! Iar varsta pentru A, este 24 de ani, asta daca in prealabil nu ai 2 ani experienta de A2.

| suntserios a răspuns (pentru Jipa95):

Daca nu stii ce spui mai bine taci.
AM si A1 se da la 16
A2 la 18
A la 24 sau la 20 daca ai deva 2 ani experienta de A2.

| AgathaRo a răspuns:

La 18 ani poti da doar de A1. A1 maxim 125cm3, 11kw motor, 15kw triciclu.
Definitie A2 : maxim 35kw, impartit kw cu greutatea vehicului iar raport greutate/putere sa nu depaseasca 0.2 (kw/kg)
Categoria A fara restrictii.