Masina consuma fctie nu doara de motor ci in primul rand de cati cai putere are acel motor. Daca tu ai un motor de 1.4 si altul de 1.8 ala de 1.4 poate sa fie mai puternic decat alantu, ca urmare si consuml va fi mai mare. Putere mare duce si la consum mai mare. Dara acum depinde si de anuul motorului, motoare de aceiasi capacitate au puteri si consum diferit.Depinde ce se afla pe acel motor,ce este atasat pe el, turbo, sau ce fel este construit ce pistoane ce injectoare, ce calculator, ce soft si asa mai departe, adica ce tehnologie are acea masina pe ea.Toate astea contribuie la putere si la consum, mai mare sau mai mic.Viteza orice masina poate merge cu viteza, dara depinde in cat timp prinzi o anumita viteza, depinde cum pornesti de pe loc si asa mai departe.Asa toate is masini, toate pot sa mearga cu 180 sau 260 la ora si asa mai departe.Bine ca daca diferenta e mare de ex 1.4 si 2.5 nu stiu daca cu ala de 1.4 scoti mai multi cai ca ala de 2.5 litri. Pozte da poate nu.De ex masinile cu motoare mari fara turbo scot cai dara si consuma mult.Un motor mic cu turbo si mai stiu eu ce alte desene animate scoate putere dara si consum mic.
Tu te uiti la ce iti permiti tu. Daca iti place o masina dupa cauti vezi ce caracterisitici are cati CP ce consum si stii daca e pentru tine sau nu.Nu te apuca sa compari tu masina ta cu mai stiu eu ce OZN-uri sau cu ce are vecinu ca a aluia consuma mai putin ca nu stiu ce face.Tu iti cumperi ce iti permiti si ceti place.Nu exista masina perfecta sa le aibe pe toate stai linistit.
1.4 1.8 reprezinta volumul cilindrilor in care se deplaseaza pistoanele.
puterea si consumul depind de multi alti factori, nu doar de litraj.
un motor de 1.4 poate fi mai puternic si mai economic decat un motor de 2.0 in functie de tehnologia folosita si de masina pe care e montat.
Ford a creat un motor de 1.0 care dezvolta 125cp, mult mai mult decat 1.4 de pe logan. Si are si cuplu mai mult si consum mai mic.
Sunt multe variabile in joc.
Capacitatea cilindrica nu este direct proportionala nici cu consumul, nici cu viteza, nici macar cu puterea nominala.
Datorita micilor modificari ce au avut loc de-a lungul anilor, in special in sistemul de alimentare, s-a ajuns ca motoarele sa dezvolte puteri din ce in ce mai mari la capacitati cilindrice din ce in ce mai mici, cu un consum tot mai mic, atat nominal, cat si pe centimetrul cub sau pe cal putere dezvoltat.
Vorbind insa de motoare de aceeasi generatie, utilizand acelasi combustibil, un motor de capacitate mare va fi mai eficient pe o caroserie mai grea si un motor mai mic pe o caroserie mai usoara.