Operaţiunea de leasing are o mulţime de avantaje, care o recomandă drept metoda de finanţare şi achiziţie a viitorului
Cuvîntul „leasing" vine din limba engleză, de la substantivul „leasing" şi verbul „to lease" care s-ar traduce, într-o primă accepţiune, prin „a închiria". Dezvoltarea din ultimele decenii a acestui produs a confirmat însă o formă specifică de finanţare, a cărei denumire s-a depărtat de traducerea iniţială de închiriere, aceasta fiind reprezentată astăzi mai bine de verbul „to rent". Prima societate de leasing din România apare în 1994 şi după această dată încep să apară la noi şi primele reglementări legale. Potrivit definiţiei pe care specialiştii o dau leasing-ului acesta este „operaţiunea prin care o parte denumită «locator» transmite celeilalte părţi, denumită «utilizator», contra unei plăţi periodice, denumită «rată de leasing» sau «redevenţă», dreptul de posesiune şi folosinţă al unui bun al cărui proprietar rămîne pentru o perioadă determinată de timp". Operaţiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile, precum şi bunuri mobile de folosinţă îndelungată, aflate în circuitul civil, cu excepţia înregistrărilor pe bandă audio şi video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor şi a drepturilor de autor.
Două feluri de leasing
Conform legii, leasing-ul poate fi financiar sau operaţional. În cazul leasing-ului financiar, amortizarea se face la utilizator, dreptul de proprietate rămînînd la societatea de leasing, care trebuie să prevadă expres în contractul de leasing opţiunea de cumpărare. Leasing-ul financiar este folosit în special pentru bunuri ce au fost importate datorită avantajului de a plăti taxele vamale, accize etc. la valoarea reziduală. Leasing-ul financiar trebuie să îndeplinească una din următoarele condiţii: riscurile şi beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care fac obiectul leasing-ului sînt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte; contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasing-ului către utilizator la momentul expirării contractului; perioada de leasing depăşeşte 75% din durata normală de utilizare a bunului ce face obiectul leasing-ului (perioada de leasing include orice perioadă pentru care contractul de leasing poate fi prelungit). Conform legii, leasing-ul operaţional este operaţiunea de leasing care nu îndeplineşte nici una din condiţiile leasing-ului financiar şi poate fi privit ca o simplă închiriere de bunuri.
Avantajele leasing-ului
Leasing-ul are o serie de avantaje, mai ales în cazul folosirii lui de către persoanele juridice. Cele mai importante sînt:
- avantaje fiscale, ratele de leasing fiind considerate cheltuieli deductibile în cazul leasing-ului operaţional;
- asigură posibilitatea dimensionării şi programării plăţilor în raport cu bugetul de venituri şi cheltuieli;
- este o sursă alternativă de finanţare care ajută la îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale firmei;
- posibilitatea utilizatorului de a alege furnizorul de comun acord cu finanţatorul;
- la sfîrşitul perioadei de leasing, clientul poate opta pentru una dintre următoarele variante: cumpărarea produsului, continuarea contractului de leasing, renunţarea la contract şi înapoierea bunului;
- durata mare a contractului care poate fi de la 12 la 48 de luni;
- beneficiarul va intra imediat în posesia, respectiv exploatarea bunului - programul de leasing incluzînd pe lîngă preţul de achiziţie al echipamentului şi celelate taxe (asigurare, taxă de înmatriculare, taxe de transport, instalare etc.);
- în cazul produselor importate taxele vamale şi TVA-ul în vamă se achită la valoarea reziduală (20% din valoarea produsului), acesta fiind cel mai important avantaj fiscal al unei operaţiuni de leasing.
Ce conţine un contract de leasing?
Contractul de leasing trebuie să cuprindă minimum următoarele elemente:
- părţile în contractul de leasing: locatorul/finanţatorul şi beneficiarul;
- descrierea exactă a bunului care face obiectul contractului de leasing;
- valoarea totală a contractului de leasing;
- valoarea ratelor de leasing şi termenul de plată a acestora;
- perioada de utilizare în sistem de leasing a bunului;
- clauza privind obligaţiile asigurării bunului.
Pe lîngă acestea, contractul de leasing financiar trebuie să cuprindă şi valoarea iniţială a bunului; clauza privind dreptul de opţiune al beneficiarului cu privire la cumpărarea bunului şi la condiţiile în care acesta poate fi exercitat.
Acte necesare întocmirii unui contract de leasing
Pentru persoanele fizice, cele mai multe firme de leasing impun condiţia ca venitul lunar net pe familie minus cheltuielile fixe (chirie, întreţinere) să fie dublul ratei pe care o va avea de plătit. De asemenea, este posibil ca unele firme de leasing să solicite şi un girant care să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi titularul contractului de leasing. Pentru persoanele fizice, actele necesare pentru întocmirea dosarului de leasing sînt: formularele de leasing completate; oferta de leasing semnată şi ştampilată; copie după cartea de muncă; copie după actul de spaţiu; copie după actul de identitate; adeverinţă de venit cu specificarea funcţiei, vechimii şi a venitului anual net; dovada altor venituri, vizată de Fisc (dacă este cazul); copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul). În cazul persoanelor juridice dosarul de leasing trebuie să conţină: formularele de leasing completate; oferta de leasing semnată şi ştampilată; certificat constatator în original (nu mai vechi de trei luni); copii după certificatul de înmatriculare şi codul fiscal al firmei; copie după actul de identitate al persoanei împuternicite să semneze contractul; copii după ultimele două bilanţuri vizate de autorităţi (inclusiv anexe); copie după balanţa aferentă ultimului bilant.
Leasing-ul nu este ceva la moda, ci este o chestie necesara oamenilor care nu au bani cash pentru o masina. Bineinteles ca se platesc dobanzi si masina va ajunge mai scumpa decat daca ai cumpara-o cash. Da, se calculeaza in functie de salariu, daca ai doar un salariu minim de economie nici nu cred ca se poate face leasing.
stiflers41 întreabă: