| Mario1996 a întrebat:

Merita sa cumperi in rate mașina noua cu programul rabla pe 5 ani? Prețul mașinii ( scazut cu programul rabla) 11800 euro, merita?

9 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Este subiectiv, poate pentru tine merită și pentru mine nu( pentru că eu deja am o rată).

Deci analizează bine situația și necesitatea, și decizi după ce îți răspunzi singur la întrebări.

| Mario1996 explică (pentru Frank51):

Nici eu nu știu ce să zic

| Frank51 a răspuns (pentru Mario1996):

Ia un calculator și fă niște calcule, îți permiți mașina? Cât % din salariu vei da pe rată? Cât % dai pe chirie/casă, Cât % hrană?

Eu am o rată de 1100 de lei de pe o mașină, făcută în 2023, și am salariu ~5000, sincer nu prea rămân cu bani de pe o lună pe alta.

| sabin89 a răspuns:

În general e bine să eviți cumpărările în rate. Ai răbdare, pune ban lângă ban și ia mașina cu bani gheață.

| eliancodrut a răspuns:

Daca iti permiti cu veniturile, poti sa o iei in rate, merita. Ca după unii ca sabin89 trebuie sa astepti pana la calendele grecesti sa-ti iei o masina. Dar depinde si cat este dobanda. Calculeaza 11800xrata dobanzii/2x5. Daca dobanda este de 10% atunci dobanda totala este de 2950 lei care se adauga la cei 11800 plus 3-400 de euro cheltuieli la cumparare. Deci total 15150. Rata de 246 euro pe luna. Dar sunt si rate fixe, iar atunci rata totala la inceput este mai mare. In exemplul dat rata in prima luna este de 295 de euro, in luna a 13 este de 277, in luna 25 este 269 si asa mai departe.
Trebuie sa tii cont daca trebuie sa platesti avans.
Cum a spus Frank ia un calculator si calculeaza.
Eu sunt la a 4-a masina, toate cumparate noi si toate cumparate in rate.

| Ionut2025Tz a răspuns (pentru eliancodrut):

Corect daca iti permiti. Daca venitul tau lunar e 2000 de euro nu e nici o problema 300 de euro, daca venitul tau e 1000, atunci mai bine mai astepti.
De curiozitate cat te costa CASCO/ an? Ca la rate nu poti altceva.
RCA-ul te costa 165E minim pe an, in functie de varsta, oras, istoric accidente.
Vignieta 28 E/an, Impozitul in functie de cilindree si norma de poluare, nu mai vorbesc de combustibil, si consumabilele anuale (ulei, filtre) 240E revizia la reprezentanta.
Cand castigi suficient, banii nu sunt o problema, cand nu 300E in plus conteaza al naibii de mult.

| Ionut2025Tz a răspuns:

Raspunsul variaza in functie de ce faci cu masina respectiva. Daca cumperi masina pentru a te ajuta sa cari sculele de la o lucrare la alta, atunci acea masina produce bani, si iti amortizezi cheltuiala cu ea rapid, atunci da.
Daca cumperi masina pentru confort, piata, naveta munca casa si concediu, atunci nu.
Mai trebuie sa ti cont ca garantia de 5 ani o ai doar la anumite parti din masina, nu la intreaga masina, garantia o ai doar daca ii faci service-ul la reprezentanta, care e uzual mult mai scump decat daca ii faci intretinerea tu sau gigel de la colt.
Te mai costa de asemenea pe langa combustibil, asigurarea care e obligatoriu CASCO la acest tip de masini, deci nu poti scapa cu un RCA ieftin, taxa anuala, pe langa rata pe care o platesti lunar.
Trage linie si vezi daca merita. Eu zic ca nu.
Sabin ti-a dat cel mai bun sfat daca esti in a doua situatie in care cumperi masina pentru confort.

| sabin89 a răspuns (pentru Ionut2025Tz):

Cum să fie bun sfatul dat de mine? Nu vezi că a fost evaluat ca eronat și nefolositor?

| Ionut2025Tz a răspuns (pentru sabin89):

Eu nu pot vedea asta, ci doar tu, asta nu inseamna ca e eronat si nefolositor, doar ca cel care a evoluat sfatul tau nu cunoaste situatia materiala a celui care a postat intrebarea, la ce o foloseste, si nu a avut experientele tale cu creditele.
Cunosc oameni care au luat credite in franci elvetieni si au platit de 5 ori valuarea creditului. Pentru cei ca ei sfatul tau e ideal, pentru cei care nu au o cultura financiara solida e eronat si nefolositor.