| raducristian1 a întrebat:

Mi-am cumparat o statie CB Albrecht AE 6110. Ma poate ajuta cineva cu frecventele si calibrarea? Frecventa am setat-o pe 22 fm, problema este ca se aude foarte rau, nu se intelege nimic. Am probat-o in spariu deschis. Stie cineva la SQ, RFG si EMG ce sa dau? Antena este PNI 100 cm. Multumesc

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

E o statie buna in categoria sa, dar are si dezavantaje (microfon nedetasabil, cu cablu relativ scurt, etc).
Pentru cei obisnuiti cu folosirea statiilor CB, este multumitor.

Oricum, pentru atingerea performantelor maxime este nevoie de montare si REGLARE profesionista, mai ales pentru antena!

Aceasta banda CB este conceputa a fi folosita liber, in oras sau pe teren, pentru a comunica intre masinile unui grup sau pentru a cere ajutorul semenilor cand te-ai "pierdut".
Zgomotul (receptiile de la foarte mare distanta) caracteristic benzii CB (mai ales pe timp de vara) se poate elimina prin folosirea nivelului de squelch automat (ASQ). Evident, in caz de zgomot mare pe canale, distanta de comunicare curata scade, mai ales in interiorul unui oras plin de blocuri sau dealuri.
Trebuie cunoscut insa ca, asemenea statii CB sunt facute pentru comunicare la distanta de 1-2 km in ORAS sau pana la 5-10 km in afara orasului, unde nu sunt obstacole de relief.

Butoanele au urmatoarele functii pe o asemenea statie:
RFG = Radio Frequency Gain - reglajul automat a sensibilitatii
SQ = Squelch - reglajul pragului de taiere a zgomotului de fond
ASQ = Squelch automat
EMG = Emergency - canal de urgente. Se foloseste asemanator numarului telefonic 112, STRICT pentru urgente

Reglaje utile:
SQ = 0, 9
ASQ = A.3-A.7 (in functie de zgomotul benzii, treptat, chiar la limita unde dispare zgomotul)
RFG = 1 - 2

1 răspuns:
Bula
| Bula a răspuns:

"Butonul de RF Gain are functia de reglaj al nivelului de semnal la receptie, ca atare este pentru a creste sensibilitatea receptorului cand este receptionat un semnal slab de la distanta. Insemnatatea lui este importanta pentru ca receptia unui semnal din apropiere sa nu fie prea puternica ( atunci se va auzi distorsionat) si atunci el regleaza dozarea corecta pentru detectia unui semnal corect audibil altfel este posibil ca audiofrecventa din difuzor sa se auda deteriorata calitativ. Deci se regleaza un nivel optim pentru o receptie la mare distanta punand valorile la maxim iar pentru aproape se pune cam la jumatate. Eu personal tin butonul aproape de maxim.
Butonul de SQUELCH este pentru a regla pragul de semnal util adica o transmisie vocala audio a unei statii radio care lucreaza in acel moment ( pe care dumneavoastra bineinteles o receptionati si o auziti vorbind) si zgomotul propriu al statiei la receptie in lipsa oricare transmisii ( a vocii audio) adica atunci cand nu lucreaza nimeni si se aude fasaitul specific al receptorului. Se regleaza acesta in sensul pana cand fasaitul receptiei receptorului dispare, daca reglam mai mult atunci statia nu va fi sensibila sa deschida receptia unui semnal numai cand statia corespondenta va fi mai aproape de statia ta."

Pe timp de vara, din cauza ionizarii atmosferei de catre soare, pe banda CB se aud si emisii de la mare distanta, chiar de la sute de kilometrii, ceea ce creaza zgomotul intens de fond. Zgomotul este cel mai intens vara, de la doua parte a orelor de inainte de masa si pana in jur de miezul noptii, noaptea disparand aproape complet (atunci fiind posibila comunicarea curata la distante chiar si peste 10 km).