Atunci inteleg.
Eu la scoala de soferi mai dadeam a 3-a de pe loc din obisnuinta, din cauza ca eram obisnuit cu masina mea, cu un defect la timonerie ce facuse treptele 1 si 2 sa fie pe mijloc, restul in dreapta. Dar incercam sa plec repede, ca si cum as fi dat a1a, si se oprea motorul.
Nu e bine nici cu prudenta maxima, dupa parerea mea e ideal cu conduita preventiva maxima, si stat linistit la volan, nu incordat.
Acum, nu stiu la masinile moderne cum este dar am plecat cu un ARO (prin anii '80) cu viteza a 3-a de pe loc si cu un tractor cu remorca incarcata cu a 4-a. Ideea este ca poti sparge cutia de viteze.
Da, dar cutiile de viteze sunt mult mai rafinate acum. Si nu cred ca se pot sparge asa. Daca ai 130 km/h esti ina5-a si dai a doau e posiibl sa se strice si sa pierzi directia sa se opreasca motorul. De fapt, nu e posibil ci e sigur ca asta se va intampla.
Metalu-i metal. Tot asa cedeaza si poate erau facute mai rezistente lucrurile atunci.
Pai sincer, era Dacia Logan noua model 2012 adica Logan II.
Deci, prin urmare a mers sa plec cu a treia. Eu oricum accelerez in 3000 de rotatii pe minut la plecarea de pe loc, caoteda in 4000.
Vezi ca e logan nu vreun M si la ce transmisie are loganul tau sigur o sa bagi bani in toata transmisia, de abia asteapta mecanici deste ca tine
Se poate pleca si cu a 3-a, dar trebuie sa fii paralel de-a binelea cu condusul, sa zici ca "a plecat exact ca in treapta 1".
O plecare cu o treapta mai mare de viteza inseamna o patinare mult mai lunga a ambreajului. La majoritatea masinilor, o sa primesti miros de ambreaj ars, dupa asemenea manevre.
Nu mai stiu daca am incercat cu a 3-a, cert e ca folosesc treapta a 2-a aproape de pe loc, cand incetinesc in oras, apoi vreau sa ma pun din nou in miscare, de la viteze de 2-3km/ora.
Eu sunt cursant, nu sunt inca sofer. Dar zic ca ma descurc destuld e bine cu condusul. Am uitat pur si simplu sa o pun in punctul mort (sa o scot pe liber) si sa plec cu treapta 1. Poate sunt prea prudent. Nu sunt paralel de-a binelea. Mai am probleme ca nu ma asigur cum trebuie. Daca ar fi toti soferii ca mine, am fi ca in Suedia, Danemarca. Prudenta maxima, poate exagerata pe alocuri.
Nu mai zi de oprit motorul. Mi se mai opreşte la plecarea de pe loc ca ridic cam repede piciorul de pe ambreiaj şi nu se face cuplarea şi nu e bine că pierzi direcţia. Dar nu mereu, rar ce e drept. Iei şase puncte penalizare la examenul de la proba practica. Trebuie să simţi maşina. De regulă nu îi dau drumul în punctul de lucru ci ridic până la capăt piciorul.
O întrebare. Pe mine m-a învăţat şi la toţi cică le spune să nu frâneze direct ci numai cu ambreiaj pentru că, cursantul frânează cam tare şi se opreşte iar motorul pierde direcţia. Cum e ideal să procedezi să calci frâna uşor să reduci din viteză? Dacă calci mai multe secunde frâna fără ambreiaj ce se întâmplă?
Franezi in viteza pana ajunge turatia aproape de 1000rpm, moment in care calci ambreajul. Daca esti cu a 3-a si incetinesti pe o distanta lunga, poti trece si la a 2-a in timp ce franezi, lasi usor ambreajul, sa faci putin de frana de motor si cu a 2-a, insa e o manevra mai fina, nu prea le iese incepatorilor.
Dupa ce ai permis faci cum vrei, eu de exemplu de la 100km/h o scoteam pe liber si tineam doar de frana ca sa incetinesc... Pentru ca aveam incredere in frane. Dar asa ceva la examen nu poti face, caci vei fi depunctat, iar pentru masina nu e bine, mananci placutele de frana mult mai repede, si poti ovaliza discurile.
Verifica turometrul cand franezi, pe la 1000rpm calci ambreajul. Cand franezi mai in scurt, de exemplu de la 40 pana opresti de tot, si erai cu a 3-a, franezi simplu la inceput, iar dupa vreo 5 metri calci si ambreajul.
Da multumesc frumos pentru informatii si ajutor.
Am franat fara ambreiaj prin decembrie de 2 ori si mi s-a oprit motorul am pierdut directia noroc ca nu eram in curba.
Nu inteleg de ce s-a intaemplat asta. De ce atunc icand franez cu ambreiajul nu mi se opreste motorul.
Poti sa imi explici si mie.
Franezi prea puternic. Poti sa nu calci ambreajul cand franezi fin, doar pentru incetinire. Cand vrei sa opresti, sau franezi mai puternic (mai ales pe zapada, cand se pot bloca rotile mai usor), calca si ambreajul.
Atunci inteleg.
Eu la scoala de soferi mai dadeam a 3-a de pe loc din obisnuinta, din cauza ca eram obisnuit cu masina mea, cu un defect la timonerie ce facuse treptele 1 si 2 sa fie pe mijloc, restul in dreapta. Dar incercam sa plec repede, ca si cum as fi dat a1a, si se oprea motorul.
Nu e bine nici cu prudenta maxima, dupa parerea mea e ideal cu conduita preventiva maxima, si stat linistit la volan, nu incordat.
Se poate dar nu iti recomand 1 strici cutia de viteze 2 **** ambreiajul mai bine pleaca normal.
Vezi cum distrugi motorul, poti pleca si intra 5 si care e smecheria? poti pleca doar din abreaj in toate dreptele doar ca trebuie sa stii sa ti ambreajul cum trebuie si sa asculti motorul. sfat ai grija cum faci ca acel motor nu o sa inprajtie motorina sau benzina prea bine si il vei strica in plus cand pleci intro dreapta mai mare cum este a 3 masina are o putere scazuta si este subturata adica simplu o distrugi dar daca ai bani de schimbat motoare succes. daca vrei sa faci si tu cum a facut unul ce a venit la mine la servis a schimbat antaia blana a doua blana iar la a treia poc plangea tot ca il omora tasu in bataia m-a intrebat ce are masina o nimica toata planetare +cutie
Pai si cum e corect sa procedez practic? Normal? Care este procedura corecta?
Bravo,masina poate sa plece doar din ambreiaj sau cu 1300 rpm, totusi tu ii dai 4000
Eu am reusit sa plec de pe loc cu viteza a patra dar in timp ce accelerat tineam si ambreajul calcat am facut asa vreo 60-70 de metri pana a prins 50km dupa am lasat ambreajul de tot