Bună! Am călătorit destul de mult și Europa și SUA și în majoritatea cazurilor m-am deplasat pe plan local/național cu mașini închiriate. Am luat și țeapă de câteva ori dar am reușit să învăț multe din asta. E EXTREM DE IMPORTANT să citești tot contractul de închiriere cu mare atenție, sunt mașini cu care ai limită de 100/200 km/zi și apoi îți taxează la kilometru. Șoferii tineri (cum ești și tu) plătesc de obicei mai mult pentru mașină pentru că anii de experiență sunt mai puțini iar riscurile mai mari. Atunci când iei mașina trebuie să fii foarte atent la cum arată. Fiecare zgârietură care nu e declarată, chiar dacă nu ai făcut-o tu (dar cei de la centrul de închiriere nu știu despre ea) o vei plăti tu dacă nu le sesizezi înainte să pleci cu mașina. Să vezi cât combustibil ai în rezervor (ar trebui să fie plin) pentru că așa îl predai. Dacă nu predai mașina la fel cum ai primit-o, plătești dublu fiecare litru de combustibil. Trebuie să depui o garanție (asta e de la firmă la firmă) care ți se blochează pe card și se deblochează de la câteva ore la câteva zile după ce predai mașina în stare bună. Eu am lăsat garanție 450 de euro pentru Buzău și 1200 pentru Germania, dar taxa diferă de la țară la țară și de la companie la companie. Îți recomand să rezervi mașina din timp, online, te scutește de neplăcutul moment când tu nu primești mașina dorită și poate primești și o mică reducere (dar e reducere!) Trebuie să ai experiență un an sau doi. Mai ai întrebări?
Faci o rezervare a masinii online in primul rand si cand te duci la punctul de ridicare pe care l ai ales se fac actele si se plateste daca mai e cazul.
Legat de taxe, pff sunt o groaza de taxe, fiecare companie avand taxele ei.
De obicei platesti un pret de baza al masinii, la care se adauga tot felul de asigurari, tot felul de garantii, se plateste reparat pentru soferi aditionali, pentru echipamente aditionale (precum gps, scaun de copil, cauciucuri de iarna, predare in afara orelor de lucru samd)
In tara am inchiriat foarte simplu.
Buletin si permis prezentate la inchiriere, se face un contract de inchiriere pe numarul de zile pe care il doresti, se achita suma pentru perioda inchiriata si o garantie pentru diverse evenimente rutiere. Garantia difera de la companie la companie.
In straintate am inchiriat doar de la Sixt.
La ei procedura este identica, doar ca nu am putut platii cash si a trebuit un mastercard de credit.
Cand returnezi masina, aceasta esrte verificata si daca nu prezinta urme de zgarieturi sau alte evenimente iti primesti banii de garantie integral.
Marea majoritate a companiilor care inchiriaza automobile au un numar limitat de km pe zi(in principiu 300) dar si aici difera de la companie la companie. Ce depasesti se plateste extra in functie de tarifele companiei de la care inchiriezi.
Din auzite, prin diferite tari cu destinatie turistica ridicata, nu se prea uita la numarul de km parcursi si la unele companii micute exista posibilitate de a inchiria masina si cu bani cash!