Nu cred ca au ei acest drept ca să suspendeze permisul. Doar cei de la rutiera au dreptul asta.
Sunt obligat să opresc la semnalul unui polițist local?, Are dreptul să mă legitimeze un local?, Este legal să folosească localii lumini roșii-albastre?"
Tot mai multe întrebări cu privire la diferențele dintre un local din cadrul primăriilor și un polițist din cadrul Poliției Române.
Sunt destui soferi care au de-a face cu agentii de la Politia Locala. Dar ce inseamna de fapt, aceasta Politie Locala?
Ei bine, cum ii spune si numele, este un organ de politie care activeaza local, fie la nivel de sector, cum e cazul Bucurestiului, fie la nivel de oras. Insa aceasta institutie nu este o politie in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca, spre deosebire de Politia Romana, Politia Rutiera sau Politia de Frontiera, aceasta nu este in subordonarea Ministerului de Interne.
Politia Locala este, prin definitie, un compartiment functional in cadrul aparatului de specialitate al primarului, adica este o politie de primarie, nu de ministerul MAI
Politia Locala le poate da amenzi soferilor
Legea Politiei Locale nr. 155/2010 spune ca agentii institutiei au atributii privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis. Dar NUMAI in limitele legii si ale competentei polistilor locali.
Mai exact, Politia Locala iti poate da amenda daca ai oprit pe spatiul verde, daca ai parcat pe locul platit al unui alt locatar sau daca ai blocat cine stie ce intrare intr-un bloc.
1. ARE VOIE SĂ-MI EFECTUEZE SEMNAL DE OPRIRE UN POLIȚIST LOCAL ÎN TRAFIC?
Răspunsul este destul de ambiguu, deși nu ar trebui să fie așa. Localii vă pot efectua semnal de oprire în trafic DOAR ATUNCI CÂND: 1. dirijează circulația, 2. ați pătruns pe un drum cu accesul interzis, 3. încălcați normele legale privind masa maxima admisă. Aceste aspecte le regăsiți la art. 7 din legea 155/2010. Orice altă oprire, pentru alte aspecte, exced competenței acestora și intră sub incidența legii penale.
2. CE MI SE POATE ÎNTÂMPLA DACĂ NU OPRESC LA SEMNALUL UNUI POLIȚIST LOCAL?
Deși nu recomand acest lucru, din punct de vedere juridic nu vi se poate întâmpla nimic. Polițiștii locali nu au competență materială în a vă suspenda permisul de conducere pentru faptul că nu opriți la semnalul acestora. Repet: nu recomand acest lucru.
3. CE DOCUMENTE ARE VOIE SĂ ÎMI SOLICITE UN POLIȚIST LOCAL?
Un local nu vă poate solicita alt document, în afară de cartea de identitate, nu are voie să vă rețină documente, nu are voie să vă solicite asigurarea obligatorie, certificatul de înmatriculare, rovinietă, sau alte documente care vă privesc pe dvs. sau autoturismul condus.
4. POATE UN LOCAL SĂ-MI APLICE SANCȚIUNI PENTRU CĂ NU FOLOSESC CENTURA DE SIGURANȚĂ, PENTRU CĂ VORBESC LA TELEFON, PENTRU CĂ AM APLICATĂ FOLIE FUMURIE PE GEAMURILE AUTOTURISMULUI, PENTRU CĂ NU AM COMUNICAT DATELE PERSONALE ÎN TARFIC?
Nu! Poliția locală poate aplica sancțiuni doar pentru opriri, staționări, circulația pe sectoare de drum cu accesul interzis, masă agabaritică și trafic pietonal. Orice altă sancțiune poate fi aplicată DOAR DE POLIȚIȘTII RUTIERI DIN CADRUL POLIȚIEI ROMÂNE.
5. SUNT OBLIGAT SĂ MĂ LEGITIMEZ LA CEREREA UNUI POLIȚIST LOCAL? DACĂ NU MĂ LEGITIMEZ, ARE VOIE SĂ FOLOSEASCĂ FORȚA ȘI SĂ MĂ CONDUCĂ LA SEDIU?
Da, sunteți obligați să vă legitimați în fața unui polițist local cu cartea de identitate sau orice alt document care poate folosi la stabilirea identității. De asemenea aceștia au voie, prin prisma prevederilor art. 20, lit f și h din legea 155/2010, să folosească forța și să vă conducă la sediu în vederea identificării proporțional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, în cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu.
6. AU VOIE POLIȚIȘTII LOCALI SĂ-ȘI INSCRIPȚIONEZE AUTOTURISMELE SAU UNIFORMELE CU INSCRIPȚIILE "POLIȚIA LOCALĂ RUTIERĂ, POLIȚIA, INTERVENȚIE RAPIDĂ"?
NU! Au voie să-și inscripționeze pe uniforme doar "Poliția Locală" iar pe autoturismele de serviciu "Poliția locală Adjud" de ex.
7. AU VOIE SĂ FOLOSEASCĂ GIROFAR ROȘU ALBASTRU POLIȚIȘTII LOCALI?
NU! Au dreptul să-și monteze doar o rampă luminoasă și acustică, care să utilizeze DOAR LUMINA DE CULOARE ALBASTRĂ!
8. AU VOIE POLIȚIȘTII LOCALI SĂ PĂTRUNDĂ ÎN TRAFIC PE CULOAREA ROȘIE A SEMAFORULUI, FOLOSIND RAMPA LUMINOASĂ?
NU! AUtoturismele localilor nu sunt prevăzute la art.32 din OUG 195/2002 ca fiind autospeciale cu regim prioritar.
9. SUNT OBLIGAT SĂ OPRESC LA VEDEREA UNUI AUTOTURISM AL POLIȚIEI LOCALE CARE ARE ÎN FUNCȚIUNE RAMPA LUMINOASĂ? ARE VOIE UN POLIȚIST LOCAL SĂ-MI FACĂ SEMNAL DE OPRIRE FOLOSIND RAMPA LUMINOASĂ?
Nu! NU sunteți obligat să opriți, iar localii nu au voie să efectueze semnal de oprire din autoturismele de serviciu sau folosind rampa luminoasă!
10. CUM AR TREBUI SĂ ARATE UN AUTOTURISM AL POLIȚIEI LOCALE CARE SĂ RESPECTE PREVEDERILE LEGALE?
În fotografie, aveți exemplificat un autoturism al localilor care respectă legislația.
11. CE POT SĂ FAC ATUNCI CÂND CONSTAT CĂ UN POLIȚIST LOCAL SE RECOMANDĂ ÎN TRAFIC CA FIIND "POLIȚIST RUTIER, DIN CADRUL BRIGĂZII RUTIERE, DIN CADRUL POLIȚIEI ROMÂNE"?
Vă puteți adresa Parchetului cu plângere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale.
12. CE POT SĂ FAC ATUNCI CÂND CONSTAT CĂ UN POLIȚIST LOCAL ÎMI SOLICITĂ MITĂ PENTRU A NU APLICA O SANCȚIUNE PENTRU CARE ARE SAU NU COMPETENȚĂ?
Puteți sesiza colegii de la Direcția Generală Anticorupție la nr. de telefon gratuit 0800 806 806 la orice oră.
De asemenea, politistii locali mai au ca atributii de circulatie:
- sa asigure fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei;
- sa participe la actiuni comune cu administratorul drumului pentru inlaturarea efectelor fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundenta, viscol, vant puternic, ploaie torentiala, grindina, polei si alte asemenea fenomene, pe drumurile publice;
- sa participe, impreuna cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane, la asigurarea masurilor de circulatie ocazionate de adunari publice, mitinguri, marsuri, demonstratii, procesiuni, actiuni de pichetare, actiuni comerciale promotionale, manifestari cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, dupa caz, precum si de alte activitati care se desfasoara pe drumul public si implica aglomerari de persoane;
- sa sprijine unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane in asigurarea masurilor de circulatie in cazul transporturilor speciale si al celor agabaritice pe raza teritoriala de competenta;
- sa acorde sprijin unitatilor/structurilor teritoriale ale Politiei Romane in luarea masurilor pentru asigurarea fluentei si sigurantei traficului.