| Alinapwp a întrebat:

Am 16 ani si vreau sa stiu ce trebuie sa am/fac sa conduc microcar. Nu conteaza ca e rabla, am nevoie. (Copiii sa se abtina)

3 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca te referi la masina Microcar sa stii ca potrivit noului cod rutier trebuie permis si-l poti lua la 16 ani.
Nu ştiu unde ai găsit termenul ăsta "microcar" dar în legislaţie nu există aşa ceva.
În Codul Rutier actualizat vei găsi:
autovehicul - orice vehicul echipat, prin construcţie, cu un motor cu propulsie, în scopul deplasării pe drum. Mopedele, troleibuzele şi tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, tractoarele folosite exclusiv în exploatările agricole şi forestiere, precum şi vehiculele destinate pentru efectuarea de servicii sau lucrări, denumite maşini autopropulsate, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule; [...]
Art.23. - (1) Dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei ori subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.[...]
categoria B1: cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice şi care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depăşeşte 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 15 kW; [...]
Art. 20.
(4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1;
În concluzie, pentru a conduce un cvadriciclu ai nevoie de permis de conducere categ. B1, iar vehiculul respectiv trebuie să fie înmatriculat sau înregistrat.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Faci scoala de soferi pentru categoria B1

Răspuns utilizator avertizat