Daca nu te pricepi du o la service auto si o vopsesc ei contra cost.
Grundul nu trateaza rugina.
Ca sa cureti o aripa de rugina, trebuie sa polizezi la ea pana cand se vede doar metal argintiu. Nu pete negre sau maro. Argintiu cu luciu puternic. "Luciu metalic" ii zicem noi, tinichigiii.
Grundul are simplul rol de a izola metalul de umezeala, si eventual de a asigura aderenta vopselei. Depinde ce grund ai folosit.
Denumirea de "grund" e una generica, poate avea rol anticoroziv, de finisare sau altele. Dar in nici un caz, nu trateaza rugina.
Pentru tratarea ruginei se folosesc produse precum "Feruginol" sau "Evipass", pe baza de acid fosforic (regasit si in cola). Dar nici solutiile alea nu dizolva complet rugina. Rugina (oxidul de fier) se poate opri doar prin inlaturarea completa (mecanica - flex/sablare), apoi izolarea materialului de apa si oxigen, cu ajutorul grundurilor si a vopselelor.
Cand nu cureti complet, poti da mama solutiilor si grundurilor pe zona respectiva, ca reactia de oxidare merge linistit inainte, luandu-si din aer oxigen si apa (umiditate). Ba chiar, cand dai un grund sau vopsea peste rugina, s-ar putea sa formezi o pelicula care va retine acolo umezeala, si va rugini mai repede decat daca nu ai fi facut nimic.
Nu, grund-ul neutralizeaza ce a mai ramas din rugina, vopseaua are apoi rol de protectie, ideea e sa nu dai cu vopsea peste rugina, ca se rugineste sub vopsea