10W40 nu unge motorul bine la rece, iar pe deasupra, contine mult "ulei mineral" (petrol), care in scurt timp se usuca/arde si face multe depuneri in motor.
Efectele negative nu se vad prea usor, dar dupa 5-10 ani de mers cu un ulei de genul asta (prost), motorul nu se va compara cu unul care a mers cu ulei 5W40 de marca buna, si schimbat la 10. 000km.
Are ceva? Daca schimbi uleiul cand trebuie, nu ar fi trebuit sa se intimple nimic rau.
Dar de ce este bine sa se foloseasca ulei ce spune fabricantu acelei masini?
Pentru ca uleiul ce ei spun sa pui, ma refer la caracteristicile uleiului, ala 5W30 sau 5W40, ar fi mai bune, ar face o ungere mai buna decat 10w40 din exemplu dat de tine.
Ce inseamna 10W sau 5W? cifra arata cum se comporta acel ulei in conditii de iarna, dei la temperaturi mai scazute, cit de viscos este.
Cu cit cifra aia W este mai mare, cu atit uleiul este mai vascos, ca urmare va circula ceva mai greu, va efectua o ungere mai slaba ca cel cu 5W, dar asta pentru masina ta. La alte motoare mari sau foarte amri, poate ca este bun 10W.
Depinde ce motor este, de aia se pun si uleiuri diferite, la motoare micute se merge pe 5, sau chiar 0W.
Poti suna si la reprezentanta, ei ar putea sa spuna ori cum scrie in manualul masini, ori alte cifre. De ce?
Pentru ca fabrica face tot timpul observatii si teste, asa se poate sa se vina cu alte cifre diferite de cele ce sunt in manual.
Iti dau un exemplu. La mine in manual spune 5W30, dar la Dealer imi spune sa pun 0W20
Am intebat de ce? Manualul spune altceva. Au spus ca ei au actualizare de la fabrica care a facut masina si asa pun, deci fabrica face teste chiar daca nu mai fabrica acea masina, si asa din cand in cand vine cu actualizari.
Pe viitor pune ulei ce spune manualul masinii, sau ce spune Reprezentanta. O sa fie mai bine.
Acum daca ai pus 10W lasa asa, dar la urmatorul schimb pune cum am sus, din manual, sau suna Reprezentanat si urmeaza instructiunile lor.