| Regard a întrebat:

Am o intrebare,tatal meu este mecanic, si as vrea sa stiu daca pot conecta un cablu,ceva,in computerul masinii sau in alta parte pentru a imi arata defectele masinii sau ceva de genul,printr-un program special,am citit pe un site cum ca ar merge cu MAC,merge facut asa ceva?
Daca merge,pot face asta si de pe un laptop?
Fara insulte va rog, este doar o intrebare de curiozitate.
Multumesc!
Ofer funda! Salut!

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

La masinile cu computer, se poate face acest lucru.
Procedura se numeste "diagnoza computerizata", si se face prin intermediul unor dispozitive simple, sau mai complicate. Majoritatea masinilor au mufa OBD.
Un exemplu simplu de diagnoza cu ajutorul unui laptop, este cu un dispozitiv (cablu) "VAG-COM", si softul acestuia. Se gasesc pe internet intre 50 si 100 de lei aceste mufe + cd cu soft. Te lasa sa depistezi erorile masinii, sa citesti parametrii, si sa modifici anumite setari ale masinii. Acest VAG-COM functioneaza la masinile fabricate de grupul VAG, mai exact Audi, Volkswagen, Seat, Skoda.
Un dispozitiv de diagnoza mai complex, pentru uz profesional (service), costa mai mult, si in majoritatea cazurilor e compus din doua piese: un emitator cu mufa ce intra in masina, si o alta mufa la laptop, cu un receptor.
Exista, de asemenea, si dispozitive de diagnoza care nu mai folosesc laptop, au ele ecran.
Diferenta dintre o simpla interfata pentru 'uz casnic', cum e vag-com, si cel profesional, este ca ala profesional poate lucra cu foarte multe marci de masini si tipuri de motoare, si cel mai important, poate modifica setari importante, poate chiar sa schimbe softul masinii (mareste/scade puterea motorului).

2 răspunsuri:
| TrăieşteClipa a răspuns:

Ai nevoie de o interfata intre computerul masinii si laptop, un cablu, si un soft compatibil cu sistemul tau de operare.
Sunt universale gen autoCom sau specific pentru fiecare masina.
Pe gen gasesti chinezarii incepand de la 100 de ron, cele originale incep de la 600 de Euro.
Unele sunt bluetoth si comunica cu tel mobil gen elm337 bluetooth.

Eu am AutoCom am dat pe ea 900 ron si merge pe orice model de masina.
Imi arata codurile de defecte, sterge erorile, reseteaza intervalul de service.iti arat desen pentru fiecare masina in parte unde este ascunsa mufa obd,merge si la cele fara obd cu adaptor specific, etc.
Cu o singura masina si-a scos deja banii.
Am avut niste belele cu un Doblo si niciun mecanic nu ii dadea de cap.
Unul avea tester profesional cica si ma punea sa schimb toti senzorii unul cate unul.
La al 4-lea senzor mi-am cumparat tester.

| RecKinul a răspuns:

Computerul maşinii tebuie să aibă o conexiune pentru laptop sau PC. Deasemenea trebuie să cauţi pe net, să descărci şi să instalezi in laptop-ul tau un driver specific pentru modelul maşinii respective şi să înveţi să-l foloseşti. Având acel driver instalat şi conectând laptopul la computerul de bord al maşinii vei putea vedea eventualele defecte. Asta nu e treabă de mecanic şi mai mult de operator PC. Succes!