Prin fulii : https://www.google.ro/......ps?/search
sau roţi dinţate : https://www.google.ro/......ps?/search
Poţi folosi un regulator de turaţie de la un motoraş de casetofon după tensiunea la care lucrezi : 6, 9 sau 12 V.
De la un casetofon auto, motoraşele funcţionează pe 12V şi au regulator de turaţie. Numai cu rezistenţe vei avea salturi mari de turaţie, uneori opriri chiar şi fum din rezistenţe.
Reductor numai cu rezistenţe poţi calcula doar în cazul unui consumator cu putere fixă. În cazul motoraşelor de pe modele telecomandate este imposibil. Sarcina este atât de variabilă ( respectiv consumul ) încât realizarea montajului pur rezistiv este nefuncţională.
Eu spun ca se poate face un "variator de turatie' folosind doar rezistente si butoane, normal ca nu este unul prea bun dar pentru un incepator merge...si daca ai vazut, el a zis ca 'schema" facuta de mine este prea complicata pentru el, asa ca la cea data de tine, se uita ca mata in calendar
Prietene, i-am dat varianta cu cass-ul. De la un casetofon stricat poate demonta un motoraş cu regulator. Încearcă să vezi ce se întâmplă când pui o rezistenţă în serie cu motoraşul. Alimentează şi măreşte-i puţin sarcina ( apasă cu degetul axul motorului uşor ) o să vezi că " moare " imediat iar rezistenţa va scoate fum. Mai adaugă şi faptul că încălzindu-se îşi va mări rezistenţa amplificând şi mai mult lipsa de putere în circuit.
Rezistenţa acţionează exact invers faţă de cum avem nevoie : la sarcină mărită va limita şi mai mult curentul exact când avem nevoie de surplus de energie.
Aici vorbim de motoraşe de mici dimensiuni.
De aceea firmele de aparate electronice acţionează fiecare motoraş prin diferite regulatoare electronice mai mult sau mai puţin complicate şi nu prin simple rezistenţe care de fapt ar costa mult mai puţin.
ps. acele butoane sunt comutatoare sau contactoare.
Fapte nu vorbe. Experimentează şi apoi postează! În rest sunt sfaturi fără acoperire practică. Eu am răspuns celui care a pus întrebarea aşa că nu înţeleg ce vrei şi ce poţi să-mi explici, chiar cu trei ani de şcoală. Nu eu am pus întrebarea aşa că poţi conversa în continuare cu Gabytzu64.
Prietene, să te mai lămuresc cu un lucru : tu ai întrebat de reductor ( care reduce ) apoi ai întrebat de " ceva care sa mareasaca/scada viteza ". Aici e problema : de redus poţi să faci acest lucru cu un regulator, dar de mărit - ba! Motoraşele de la tine primesc puterea maximă de la baterii deci aceea va fi viteza maximă.
Ar fi complicat si pentru mine, sa spun, deoarece nu stiu exact ce vrei tu sa faci...ai putea sa faci ceva simplu, cu niste rezistente si niste butoane, am facut ceva in graba... http://www.220.ro/video/documentare/Variator-Turatie/UGtVW0GT3V/