| George12356456 a întrebat:

Salut! Care este sancțiunea pentru cel ce lovește din spate? Mulțumesc!

12 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Neadaptarea vitezei la conditiile de mers si vizibilitate si/sau nepastrarea distantei fata de celelalte vehicule participante la trafic.
Este o simpla contraventie, nu se suspenda permisul, dar in general este considerat unicul vinovat de accident. In cazurile mai rare, cand se dovedeste nefunctionarea corespunzatoare a mecanismului de iluminare-semnalizare a masinii lovite, se demonstreaza un condus periculos (sicanare/frana brusca fara motiv), sau s-a oprit intr-o zona nepermisa, poate fi culpa comuna sau chiar vinovat cel din fata, care a fost lovit din spate.

| gabicoo a răspuns:

Măi dar o sancțiune pentru cel care ți-o "trage pe la spate" nu exista?
winking

| George12356456 explică (pentru gabicoo):

Ar fi bine sa fie?

| Celcestietot a răspuns (pentru gabicoo):

laughing Buna asta.

| Holiday a răspuns:

Daca va intelegeti si faceti intelegere amiabila, nu se sanctioneaza. Daca mergeti la politie, se sanctioneaza cu ameda si (cred, nu mai stiu sigur) puncte de penalizare. Nu se suspenda permisul. Asta daca nu sunt victime. Daca exista victime, atunci obligatoriu trebuie implicata politia, iar instanta va stabili ulterior cine este/sunt vinovatul/ii si pedepsele pentru el/ei. In situatia asta in general se retine permisul, dar cu drept de circulatie (dovada) pana la solutionarea in instanta a cauzei.

| Kamiyashiro a răspuns:

La mașini te referi sau la vreun cocalar care lovește pe la spate?

Vinovat este cel ce loveste in spate, indiferent de situatie. Clar si fara echivoc.
Ori faceți amiabilă ori mergeți la poliție in 24h sau primești și tu amendă.

Art. 180. - Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

| George12356456 explică (pentru Kamiyashiro):

Mă refer la mașini, din moment ce am pus în categoria auto. Vreau sa știu dacă se suspendă. permisul.

| Tudor_Andrei_2000_5tm6 a răspuns (pentru George12356456):

Nu se suspendă

| Holiday a răspuns (pentru Kamiyashiro):

"Vinovat este cel ce loveste in spate, indiferent de situatie. "

Ce crezi, nu e chiar in orice situatie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Kamiyashiro):

Pai si daca face frana brusc, si nu vede cel din spate? Sau nu prinde la timp? Si o loveste usor, tot asa grav e?

| Kamiyashiro a răspuns (pentru anonim_4396):

Din experienta mea pot sa zic ca am facut amiabila la un sens giratoriu. Cel din fata mea a franat brusc, la fel si eu, cel din spatele meu nu a franat si ma izbit in bara din spate, a facut-o franjuri.
Am luat amiabila, mi-a dat soferul care m-a lovit asigurarea cu copii la acte, am mers la un service indicat de asigurari, mi-au schimbat bara cu toate accesoriile, au vopsit-o in 2 zile. Celalalt care m-a lovit se gandea sa renuntam la amiabila si sa imi plateasca costul reparatiei la ceva service ce stia el, a venit cu varul sau, si el a argumentat ca nu are rost, e prima abatere pentru tine, varul meu, si decat sa te complici, ai venit pentru examene, nu ai timp sa tot umbli, dai asigurarea, tu imi dai mie masina ta sa o duc sa o repar, ...binenteles pe banii lui, nu avea casco sau asigurare privata.

Am avut un alt caz cu lovituri usoare, asta ce am povestit era destul de grav. Dar acest caz nu era nici macar cu lovitura usoara. Ci cu 1 zgarietura.
Gasesc ultimul loc de parcare pe bulevard in spate la un sedan maslina metalizata cu numar strain si m-am proptit fix in spatele sedanului. Tabla mea era cam la 5mm de bara sedanului, ma aproprii sa vad exact si nu se atingeau deloc. Pe la amiaza ma suna sa vin la masina. Am realizat ca am parcat in spatele sedanului, dar cand am oprit masina mea, ea face un contrabalans de la frana si tabla mea de la numar a atins spatele sedanului, acei 5mm si din contrabalans a revenit inapoi 5mm. Sedanul avea in spate cam 10 zgarieturi, din care vreo 3 grave. Si era 1 singura prospata, am studiat foarte atent. Voia sa mi le bage pe gat toate. Am argumentat ca sunt vechi, este vizibil pentru oricine si pentru asigurator daca nu ne intelegem si il chemam sa faca constatare, si doar 1 singura, de aprox 2mm se vedea clar ca este acum facuta. Pe numarul meu aparea vopseaua maslinie intr-un singur punct unde am atins spatele sedanului.
A zis okay, nu chemam asiguratorul, este vizibil doar 1 singura, suntem amandoi de acord cu constatrea facuta, sa aduc asigurarea.
- Sa aduc asigurarea pentru o singura zgarietura de 2 mm?
- da, te rog!
Am adus asigurarea, am scris ca recunosc o singura zgarietura, si am dat asigurarea. Nu l-am mai vazut de atunci. Am presupus ca nu o va depune. Peste 2 saptamani ma uit in baza de date. Ghici ce?! A depus-o! laughing))

| Kamiyashiro a răspuns:

Scuze, sunt mai nou nu ma uitasem la rubrică.

La lovire in spate se face declaratie amiabilă.
Daca nu mergi si declari in 24h singur accidentul si poliția il va căuta. Sanctiunea este ca iti da asigurarea lui sa iti faci mașina.
Iar el primește amenda cateva sute+suspendarea permisului 30 de zile pentru nedeclararea accidentului, nu pentru lovire.