Este circulatia aerului cand clapeta de acceleratie se inchide brusc.Partea care comprima aerul,se numeste compresor,ailanta se numeste turbina,adica aia care este miscata de gazele arse.
Deci aerul intra in compresor,care pompeaza acel aer mai departe spre cilindru. Avem asa :
Compresor-Conducta- intercooler ( radiator)-Clapeta de acceleratie etc cilindru -evacuatre etc.
Ok deci compresorul comprima aerul sil trimite mai departe,il pompeaza sa vorbim asa mai altfel.
Aerul pompat,in cazul in care clapeta de acceleratie sar inchide brusc,ar luao inapoi,adica spre compresor,sa iasa tot pe acolo,caz in care compresorul ar toca acel aer,lar ciupi,lar lovi,dar venind din partea opusa,de unde l-a trimis deja,atunci se aude un sunet specific.
Chestia asta,sau cum sa-i spunem fenomentul asta,aerul trimis,apoi ciupit iar de compresor,acel sunet,poarta numele de turbo flutter.
Acest sunet,deci acest fenomen este de fapt rau pentru motor,de aia la o turbina se mai adauga si alte elemente,gen ceva valve,controlate si alea de computer,in caz ca se intampla ceva la clapeta si se inchide brusc,aerul este dirijat pe altundeva,pe la acea valva si evacuat afara, sau inaintea filtrului de unde este iar aspirat de compresor.
Deci nu se mai duce inapoi spre compresor.
Cam despre asta este vorba, cel putin asa am inteles eu, poate o sa vina altii cu o explicatie mai buna.
Toate masinile cu turbo ce is pe piata vin cu acele valve, is puse atit la compresor cit si la turbina, se vita in felul asta sa se produca defectiuni la turbina sau la motor.
Flutter este din engleza,inseamna -tremurat,fluturare,a filfii,etc,deci un zgomot de genul asta.
Apoi daca se referas la masini la turbina,inseamna ca se aude un zgomot anume,turbian face un zgomot,suiera,ori stiu si eu cum so auzi,asta pentru ca aerul care turbina il impinge inainte,vine inapoi din sens invers,adica aerul nu este aspirat de turbina si impins, aerul lureaza, se misca impotriva turbinei, asta face sa apara acel zgomot, care la unia le place, is inebuniti dar ei nu stiu ca e ceva de rau.
David24876 întreabă: