Cel mai simplu e sa apelezi la o firma de intermedieri.
Daca nu, vezi ce ascris @suntserios mai sus. Si foarte indicat ar fi sa păstrezi copii după actele mașinii, după radierea de la finante, un exemplar din contract si o copie CI a cumpărătorului.
După 30 de zile verifici daca a inmatriculat-o (daca e din alt județ sau daca știi sigur ca își schimba numărul, poți verifica disponibilitatea numărului pe site-ul drpciv), iar daca nu, cu aceste copii poți anunta la drpciv înstrăinarea.
O să îți zic cum am procedat când am cumpărat mașina.
După ce m-am întâlnit cu vânzătorul persoană fizică și am hotărât că o iau, am mers la un târg auto unde exista o persoană autorizată pentru realizarea contractului (însă poți merge la un notar) și am semnat contractul de vânzare-cumpărare. Pe certificatul de înmatriculare al mașinii a fost trecut „înstrăinat către X la data de". În contract se specifică detaliile tehnice ale mașinii, prețul de vânzare, și alte detalii. Noul proprietar are obligația să declare împroprietărirea la direcția locală de taxe și impozite în 30 de zile, timp în care tu va trebui să îi oferi certificatul fiscal de la administrația financiară. Certificatul fiscal atestă faptul că mașina este dată fără ca tu să ai vreo datorie la stat (taxă neplătită, despăgubiri etc). Orice cumpărător întreg la minte va refuza să cumpere mașina în lipsa certificatului fiscal, deci va fi responsabilitatea ta să îl obții.
Cam atât. Dacă dorești să îți păstrezi numerele nu știu cum se procedează, dar se poate în mod sigur.
Faci un act de vanzare cumparare
Scoti masina de la primarie de pe numele tau
Si foarte important completezi pe certificatul de inmatriculare rubrica instrainat catre ca sa fii sigur ca respectivul o trece pe numele lui la politie.
Ca sa fi acoperit (sa ii spunem asa), trebuie sa faci un act de vanzare - cumparare cu cumparatorul, sa faci actul de radiere si sa radiezi masina de la taxe si impozite. Al doilea pas este sa mentionezi pe certificatul de inmatriculare, pe ultima fila ''Instrainat catre... ziua si data'' Astfel cumparatorul nu iti va putea utiliza masina la infinit pe nemele tau si nu te vei trezi cu amenzi de circulatie pe numele tau. Ultimul pas, mergi la Politie cu noul proprietar si radiezi auto din circulatie.
Mergi cu viitorul proprietar la un birou de acte auto. Acolo vei face un contract de vanzare cumparare in 5 exemplare. 1 va ramane acolo 4 vei merge cu ele la primarie pentru a o scoate din evidenta de pe numele tau. Cam asta e tot ceea ce te priveste din punct de vedere al unui vanzator. Acum e foarte important ca si el sa o i-a in evidenta la randul lui la primarie, eventual sa iti trimita o dovada a acestui fapt, pentru ca ulterior sa nu te trezesti ca o aveti amandoi la impozit.