| BaiatulTimid16 a întrebat:

Salut! De curând mi am achiziționat un passat b7 cu motor de 1.6, acesta a venit cu jante pe 16 inch și doresc sa îmi achiziționez unele pe 17 inch, doresc sa știu dacă ar afecta în vreun fel puterea mașinii sau consumul, credeți ca merita sa caut pe 17 inch sau sa iau ceva tot pe 16 inch?

4 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Diametrul jantei e cam irelevant.
Dimensiunea anvelopei, ET-ul si greutatea jantelor influenteaza dinamica masinii.
Anvelopele mai mari modifica suprafata de contact si solicita mai mult caseta de directie, rulmentii si bieletele. In rest pot chiar sa protejeze bucsele, reactionand mai putin la denivelari.
ET-ul mare iti micsoreaza ecartamentul, ET-ul mic il micsoreaza. La unele masini e neutra schimbarea, la cele cu suspensia complicata se poate modifica unghiul de cadere, iar masina merge ca naiba (sunt patit).
Greutatea jantelor nu se simte prea bine la condus, dar poate incetini putin demarajul, si creste consumul.
Daca ai un ET ok la ambele jante (sa zicem 35), si treci de la 205 50 R16 la 215 sau 225 45 R17 nu vei avea modificari prea mari in mers, eventual vei simti asfaltul un pic mai intens, in sensul de vibratii. Masina va fi mai stabila.
Daca ai in CIV dimensiuni pe 17 sau 18, pune linistit. Masina duce asemenea roti. Eu pe b5 am avut jante de 18" si pe spate anvelope late de 245. Le-a dus fara probleme pe partea aia... Problemele au fost la motor laughing

| relian a răspuns:

Nu afecteaza cu nimic masina, banui ca din fabrica, ori in manual asa spune, are cel putin 2 marimi, deci tu ai 16, merge si 17. Din ce am auzit probleme ar fi cu politia laughing deci tu cauta in manual si vezi ce spune fabricantul,ce rimuri merg pe masina aia si apoi pui ce zice fabrica,politia, cred, nu-s sigur, nu are de unde stii cu ce rimuri a venit din fabrica masina ta, nu scrie pe nicaeri in acte asa ceva.

Deci odata ce tu folosesti rimuri pentru acea masina nu vad ce probleme ai piutea avea cu legea.
Dar sa dai bani aiurea, pentru 1 inch eu zic,nu merita, daca aveai rimurile defecte, stiu si eu indoite etc, atuynci ziceai, da trebuie sa cumperi altele, nu mai luai 16 luai 17, dar daca alea tale is bune,mergi asa,foloseste masina asa cum este,nu mai irosi banii pe nimicuri, nu sta nimeni sa se uite la ce roti are masina, ori tu alergi pe linga masina sa vezi si sa spui wow ce roti am laughing

Bine probabil te simti bine, ori te gindesti ca se uita altii, dar nu te ajuta de fapt cu nimic.Fa cu banii aia altceva la masina, ceva ce ai nevoie cu adevarat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E o (mica) diferenta de greutate dintre jantele de cele doua marimi, deci ar putea influenta negativ consumul cele pe 17", insa la o diferenta de doar 1" diametru, nu cred ca influenta va fi prea mare. In schimb, e un pic mai mare costul pentru anvelopele R17, iarasi, nu cu mult, dar ar putea conta pentru cineva.

| ClaudiuM1997 a răspuns:

Salut. Si daca influenteaza, eu zic ca e neglijabil. Eu am pus pe masina mea ( Seat Exeo 2.0 TDI ) jante pe 17 dupa ce o avut pe 16. La consum nu s-o vazut diferenta, cred ca mai mult o sa se vada diferenta la costul anvelopelor si la faptul ca masina nu mai e la fel de confortabila. Dar si faza cu confortul e neglijabil.