anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Deci, mai am un an pana la carnet. Il voi lua in clasa a 11-a si prima masina va fi un BMW Seria 3 ce urmează sa il cumpere părinții. Problema: părinții mei au un "borcan" de Matiz cumparat nou prin 2008 si vor ca aceea sa fie prima mea masina, sa ma învăț, cică. Nu imi iau BMW-ul o dupa BAC si imi vine sa ma omor cand vad masina lor, desi am crescut in ea o parte din timp.
Nu imi place deloc prostia aia de masina, mi-ar fi rusine sa ies cu ea si a fiu vazut. Nu vreau sa mai astept dupa ce iau permisul încă un an pana la Seria 3-ul mult dorit. Ce ma fac?

Răspuns Câştigător
| Mihai1810 a răspuns:

Lasa seria 3 la 18 ani asta daca nu vrei sa apari ca "vedeta" la stirele de la ora 5. Am un coleg ai carui parinti aveau o fiesta 2009 benzina vreo 70 cp si colegul asta al meu zicea ca vai ca ce sa faca cu masina asta ca e de ca**t. I-au cumparat parintii un peugeot 508 cu "doar" 120 cp pe motorina si ghici ce la 2 saptamani a facut accindent. Daca vrei sa ajungi ca el keep up the good work, insa eu ti-as sugera ca in primii 2-3 ani de permis sa conduci o masina mai slaba care sa "o duci tu pe ea" nu sa te duca ea pe tine. Asta e doar parerea mea daca vrei sa o iei in seama bine daca nu alegerea ta. Seara faina si multa bafta la scoala de soferi.

| ClaudiuNick a răspuns (pentru Mihai1810):

Stiu. Dar sunt foarte pasionat de masini si imi doresc sa investesc enorm in asta cam voi fi pe picioarele mele. Daca ar fi dupa mine, mi-as lua in a doua zi de carnet un A8 cu 3.0 Tdi. Chiar daca părinții imi acorda 6... 7000 de € dupa BAC pentru masina, tot nu am răbdare si mi-e rusine cu Matiz-ul.

| anonim_4396 explică (pentru ClaudiuNick):

Iti iei permisul la 19 ani, simplu.

| Mihai1810 a răspuns (pentru ClaudiuNick):

Daca nu iti place matizul eu zic sa cauti o masina la 3000-3500 euro ceva cu motor de 1.4-1.6 pe benzina maxim 100cp si restul sa ii pastrezi pe mai tarziu. Daca vei merge pe bmw din prima nu vei invata soferie niciodata plus ca riscul de accidente e foarte mare.

21 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Mie mi-ar fi rusine sa fac asemenea afirmatii, sa aud de la lume ca-s atat de handicapat ca nu-s in stare sa-mi iau PE BANII CASTIGATI DE MINE un"harb" de A8! tongue

Ai putea sa fii MANDRU ca ai niste parinti care iti dau cateva mii de euro pentru o masina.
Si ar trebui sa-ti fie RUSINE ca nu esti in stare sa ti-l cumperi tu, nici de mana a doua.

Daca ai asemenea atitudine, nu trebuie sa-ti faci atatea griji ca nu vei avea masina de la 'Ticu, ci mai degraba de ce poti capata daca-i enervezi pe altii cu manierele tale!

Doar atat vreau sa aflu de la tine, mai tarziu: cat te costa intretinerea masinii primite cadou si cum iti faci rost de banii necesari.
Aaaa... si cat timp a durat pana ce-ti l-ai facut praf.
Daca vei mai fi in stare...

| ClaudiuNick a răspuns (pentru Bula):

A8-ul a fost doar un exemplu. Incercam doar sa va spun ca dupa terminarea studiilor si dupa ce voi fi pe picioarele mele, voi cauta sa investesc cat mai mult in pasiunea mașinilor. Nu vreau sa par un cocalar, dar imi place foarte mult Seria 3 si nu imi pasa ca este mai veche cu 8-10 ani fata de acum. Multumesc pentru afirmatie. Cred ca daca voi conduce Matiz-ul la inceput, voi invata sa apreciez mai mult ceea ce am, pana voi ajunge si la una din masinile dorite.

| Bula a răspuns (pentru ClaudiuNick):

Cunosc o fata (acum deja este de varsta medie) dintr-o familie bine situata, pasionata de masini.
La majorat a primit un Audi sport rosu, visul orcarei fete.
Ghici, ce a facut?
A dus inapoi masina FARA stiinta parintilor, iar din banii aceia a cumparat un atelier auto de la mostenitorii unui fost pilot de raliuri. Prima sa masina a fost a veche Dacie 1100 pe care a cumparat-o si a transformat-o aproape singura (!). A si primit porecla Daciana. A participat cu acea masina la mai multe crosuri, pana ce si-a facut si alte masini de cursa de teren, care se comportau exceptiunal la concursuri.

Acum este inginera proiectanta de masini, lucreaza pentru mai multe firme. Cei doi baieti scolari a ei sunt pasionati de carting, isi repara masinutele, singurul care nu se pricepe la mecanica auto fiind tata-sotul doamnei, care este... filolog.

| Laura a răspuns:

Meriţi cel mult o bicicletă. Cu roţi ajutătoare ca să ai 4.

| anonimg a răspuns:

Poti sa-ti iei pentru inceput o masina putin mai buna ca matiz-ul; dar nu trece direct la bmw pentru ca este periculos.
Dupa ce ai capatat experienta, poti vinde masina, mai pui diferenta si iti iei bmw. Dar trebuie sa ai experienta, deoarece nu o sa mergi tu bmw-ul doar cu 130 pe autostrada. Iar la 200km/ora daca nu ai experienta vei trece instant in lumea 'dreptilor' si tu si cei care vor mai fi cu tine in masina.

| OldSoul a răspuns:

Pai nu prea ai ce face.
Multumeste-te ca sunt dispusi sa-ti ia ei o masina.
Acum nu e sfarsitul lumii daca conduci un Matiz.
Ia partea buna, pana la Bmw poti acumula putina experienta, si asa sunt sanse mai mici sa-l zgarii sau sa-l lovesti cand il vei avea... dar...
Acum adevarul e ca Matizul e o "masina" mica, si sincer degeaba te inveti pe o asemenea masina, ca e mult mai mica fata de Bmw si cand vei avea Bmw-ul tot iti va fi greu si va trebui sa te inveti si pe el, cu Matizul te strecori pe oriunde, cu Bmw-ul, nu prea. Va trebui sa te acomodezi cu noile dimensiuni.
Eventual poti incerca sa-i convingi pe ai tai sa dea Matiz-ul si sa ia o masina "Intermediara" care sa se asemenea cu dimensiunile Bmw-ului.

| cristimihailov a răspuns:

Priveste dintr-un punct diferit de vedere: in urma lipsei tale de experienta probabilitatea sa o zgarii, freci un pic de vreun stalp, parcat si lovit masina din fata sau din spate, experienta cu ambreiajul pe care l-ai putea zdrobi ca sa zic asa si alte greseli de incepator probabilitatea sa o avariezi este relativ mare.

Acum ar veni intrebarea: ce te faci daca parintii tai nu iti dau bani sa o repari? O sa mergi la toti prietenii tai cu masina zgariata. O sa fii asemuit cu ala care isi cumpara masini de fite, dar traiesc din biscuiti cu mustar.

Daca ai avea matizul, toti ar intelege chestia ca este o masina de rodaj. E un pas in viata care trebuie facut. Asa cum nico tu nu iti poti lua permisul la 10 ani. Sunt niste limitari necesare.

Si aceasta este o limitare necesara.

Bmw ul este prea puternic pentru tine, in acest moment al experientei tale. Nu realizezi cat de repede se pot intampla accidentele din lipsa de experienta.

O vei face, dar catuva ani dupa minim.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Ce sa investesti tu ma, de unde ai tu bani? Dupa ce ca-ti ia tac'tu masina mai faci si mofturi. Eu la varsta ta ziceam mersi si pentru o Dacia 1310.

| ClaudiuNick a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Ma refeream la viitor, dupa ce imi pun bazele carierei si sa o fac pe banii mei. Mai usor cu limbajul!

| Niklauss a răspuns:

Esti mort frate laughing

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru Niklauss):

Nu..., doar istericale de fete tunse bob.

| ClaudiuNick a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

Încetează! Daca ai de gand sa răspunzi la misto, mai bine cauta altele pe site pana găsesti ceva pe placul tau. Nu te obliga nimeni sa răspunzi la una. Se spune ca acesta este un site unde poți ajuta sau sa fii ajutat, nu sa ajungi criticat de alții.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru ClaudiuNick):

Deci daca te-as putea privi putin ciudat cand intri la examen poate la mine mi-ai da 2 palme. Nu recomand.

| Niklauss a răspuns:

La anul bscul se da din 7 materii.

| vmalex21 a răspuns:

Amice nu te supara ca iti spun dar pari genul cocalarului de Romania.Ce ar fi sa lasi figurile astea si sa pui mana pe munca si sa iti iei singur din banii tai ce masina iti place? Nu iti este rusine sa primesti de la ai tai in vreme ce tu rancezesti pe traseul casa-scoala? Io' zic sa-ti dai cu niste amoaniac pe la nas si sa deschizi ochii asta daca esti constient.Nu e de mirare de ce romanii sunt vai de ei si de ce tara asta ajunge din ce in ce mai rau.Si eu sunt tanar si de curand am luat permisul dar am invatat de la 17 ani ca daca vreau ceva trebuie sa depun un efort.Cu mentalitatea asta a ta de inapt vei ajunge boschetar.

| vmalex21 a răspuns (pentru vmalex21):

Vad ca nu a aparut celalalt raspuns si scriu aici.Cu ce bani ai de gand sa acoperi intretinerea, piesele si combustibilul masinii? Ai habar la cat te ajunge asigurarea? Dupa logica ta e mai bine ca incepator sa faci praf un Matiz sau o bunatate de BMW? Un var de al meu a avut un seria 3 si avea permisul de circa 5 ani, a avut un accident in urma caruia masina s-a facut praf.Tu nu o sa ai nico macar doi ani de experienta in trafic atunci si vrei BMW? laughing Instructorul meu a fost pilot de raliu si pasionat de masini.Imi spunea ca prima masina nu trebuie sa fie una deosebita.O sa te zgari pe ochi...

| ClaudiuNick a răspuns (pentru vmalex21):

Imi pare rău daca asta este impresia pe care ti-am creeat-o. Sunt pasionant de masini de mic si imi doresc foarte mult sa conduc, desi mi-e rusine cu masina părinților.

| vmalex21 a răspuns:

Chiar....bani de combustibil de unde iti propui sa faci rost? Tot de la mamica si taticu'? Bani de intretinere si piese de unde ti-ai propus sa faci rost? Asigurare in cazul tau ar fi destul de mare.Amice hai sa iti spun una buna.Instructorul meu a fost pilot de raliu si e pasionat de masini.Mi-a spus ca in orice domeniu incepi de jos.Ca incepator iti garantez ca o sa-ti tragi pumni daca vei avea vreun accident si o sa faci praf o masina scumpa.Un var de al meu a avut seria 3 si avea permis de 5 ani, a facut praf bunatate de masina.Tu vei capata ceva experienta abia dupa doi ani de conducere.Una e sa faci praf un harb de Matiz si alta e sa faci praf un seria 3.