| Santinela a întrebat:

Salut!
Ieri mi-am pus un subwoofer, iar astazi l-am probat impreuna cu boxele masinii pe la 37/38 din 40 volum la player, dupa cateva minute o boxa a inceput sa scartie, un fel de sunet de scurt circuit as spune, iar una nu se mai aude, precizez ca acel sunet se aude dupa un anumit volum, s-au ars/sunt pe cale sa se arda sau ceva nu e la locul lui?

Răspuns Câştigător
| Trioda a răspuns:

Salut!
Simplu,ai suprasolicitat acele difuzoare!

Curand vor deveni inutilizabile,efectele de care spui, vor deveni si mai mari, la volum mic, deoarece posibil ca bobinele din interiorul fiecarui difuzor, sa fi suferit incalziri excesive, din cauza curentului excesiv la care au functionat..si cum... orice metal,incalzit,isi mareste volumul, aici spun de lungimea unei spire etc., adica sarma de pe bobina, la caldura, isi mareste in totalitate lungimea, sa zicem media unei bobine de 6 ohmi, se apropie de lungimea de 0, 5- 1 metru sa zicem, si incalzita excesiv, daca total va creste cu 0, 5-1 mm,este suficient si de ajuns pentru a provoca si forta desprinderea unei singure spire exterioare de regula...,adezivul fiind cald,nu va mai oferi sustinerea ferma a spirelor,fiind de ajuns ca una,sa se desprinda din cauza ca isi mareste diametrul,ca apoi totul sa devina o catastrofa,acea spira desprinsa,va incepe sa frece pe interiorul magnetului,si astfel apar zgomote metalice,sunete ca de metal,harsite-uri,cauzate de frictiunile intre metale,distrosionari si apoi distrugerea totala,prin intreruperea spirelor,cauzate de efectul de pilă, miscarea membranei, subtiind in timp sarma care freaca si apoi se va intrerupe.

Nu prea ai alternative, ori le inlocuiesti, ori le duci la un doctor, care iti va rebobina difuzorul etc.

| Santinela explică (pentru Trioda):

Am să-mi cumpăr altele probabil, mersi!

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Probabil au fost comectati eronat boxele, ceea ce a condus la defectarea amplificatorului.
Apeleaza la un electronist priceput la sisteme audio!

| Santinela explică (pentru Bula):

Boxele nu sunt conectate la amplificator, doar subwooferul si amplificatorul are doar remoute ul in el, nu cred ca are legatura

| Frank51 a răspuns:

Plasticul de pe bobină s-a topit lucru care scade impedanța. Dacă se topește de tot va face scurt în acel loc, iar difuzorul nu va mai funcționa.