Nu prea poti aprecia asta dupa date, alea sunt scoase in conditii optime. Adica un compresor de exemplu iti poate da debit foarte mare de aer la 4 bar, dar cand il pui sa-ti ajunga la 8, merge 3 minute in plus. Pe fisa lui iti va aparea debitul ala mare, de la 4 bar. Tu poti avea de exemplu un pistol de sablat, care vrea 8 bar permanent. Desi compresorul tau da un debit (sa zicem) de 145 litri, nu e suficient pentru pistolul ala, pentru ca nu poate tine nici macar 6 bar la un debit de 100 litri pe minut (exemplu).
Eu am si am avut cateva scule si compresoare, pot spune cam asa:
-un pistol de vopsit HVLP merge incepand de la un compresor de 50l si 1500W, mai ales daca nu esti vopsitor profesionist, ci amator care vopseste o piesa, doua, mai cu grija. Eu vopsesc masini complete cu compresor de 100l si 2200W, debit parca 195l.
-o masina de slefuit (orbitala) merge la limita cu un compresor 100l si 2200W, adica merge motorul nonstop
-un pistol de desfacut roti/suruburi merge si cu 24l cu pauze, cu 50l aproape decent, cu 100l foarte bine
-un aparat de taiat (mini flex) cere mult aer, abia il duce compresorul de 100l
-capsatoarele si alte scule pneumatice cu cursa scurta, merg si pe compresoare de 24l
-perna (cric pneumatic) pana la 3, 5 tone ridica lejer cu compresor de 100l, cred ca ar merge bine si cu unul de 24l.
-pistolul de suflat te poate ajuta sa faci curatenie in garaj cam de la 50l in sus.
Am tot zis doar capacitatea buteliei, de obicei se regasesc asa:
24l cu un singur piston, actionare directa, 1500w
50l au tot in jur de 1500w, uneori chiar 2200w, insa pot fi cu un piston simplu (caz in care echivaleaza debitul celor de 24l) sau pot fi doua pistoane in V si chiar 2200w, ceea ce inseamna un debit foarte mare, dar si galagie/uzura pe masura.
100l au de regula intre 1800 si 2200w, mai rar spre 3000w, cu doua pistoane monobloc sau in V, cu debite (aer refulat) de pe la 145 de litri in sus.
Deci, cu compresorul tau poti folosi:
-perna aer pentru ridicat masini
-pistol vopsit HVLP
-pistol de desfacut suruburi pana pe la 1800Nm
Ti-ar fi mai greu sa folosesti o masina de slefuit si imposibil sa folosesti un pistol de sablat. Iar pentru suflat, nu poti sufla suprafete mari, pentru ca vei ramane fara aer destul de repede.
Eu am testat un Abac de 2.2kw 320 l aer refulat, rezervor de 200 l, cu un slefuitor orbital pneumatic care cerea cica 100l/min Practic compresorul functiona non stop.
Si nu sunt proiectate pentru un duty cycle de 100% ca nu sunt Kaeser. Abacul b29 are 30% duty cycle.Se duc naibii in cateva luni.
Sa nu aducem in discutie chinezariile cu pistoane in V.
Alea nu au nici macar cuzineti, freaca aluminiu direct pe otel la biela si la bolt piston.
Au si ulei de slaba calitate ce vine in ele.
De undeva trebuie sa iasa profit.
Apoi un Abac este 5000 de lei pocnitoarea chinezeasca 1000 in cel mai bun caz.
Raspunsul este ca face fata 5 minute din cand in cand.
Soipualjh întreabă: