Salut.
Se intră pur și simplu, la intrare ți se eliberează un tichet (pe care în unele locuri, țin să cred că deja în majoritatea - îl ridici singur, apeși pe un buton și ridici tichetul care îți afișează un cod și data/ora când ai intrat) care trebuie neapărat păstrat până la ieșire (altfel plătești o taxă de toată frumusețea pentru pierderea lui, așa că mare grijă că e mi se pare cel puțin 100 lei, de banii ăștia trăiești 3-4 zile). Mi se pare că la unele magazine/mall-uri au parcare gratuită primele 2h (evident, pe baza bonului care să demonstrezi cât ai staționat), după e 2 lei/ora și dacă depășești nu știu câte ore e vreo 3 lei/ora, preferabil dacă ai mai multă treabă (mai ales toată ziua) să lași mașina într-o parcare publică decât să-i îmbogățești pe ăștia cu cine știe câți zeci de lei pe ziua aia (dacă ai bani, treaba ta).
Dpmdv eu evit pe cât posibil să mai intru cu mașina în parcările subterane ale magazinelor, nu-i vorba neapărat de taxă (însă cu toate scumpirile de azi, n-ar strica și ăia câțiva lei să existe), mai mult din cauza aparatelor lor prost concepute. De ce? păi, să-ți spun ce am pățit în 2 cazuri.
1. Unele magazine îți eliberează un tichet cu numărul de înmatriculare pe care îl citește un senzor la ieșire, și teoretic dacă n-ai de plată bariera se ridică automat și poți ieși. Însă dacă ai numărul deteriorat la mașină, la intrare își poate citi un număr, iar la ieșire altul. Plus de asta, eu am pățit-o să NU se ridice bariera pe motiv că... tichetul era deja folosit. Ce? a trebuit să pierd timp vreo 20 de minute pe la ăia să le spun ce și cum, noroc că oamenii au fost amabili și au înțeles eroarea însă nu eram doar eu în situația aia (dacă te grăbești ce faci în cazul ăsta? te piși efectiv pe sistemul lor) și atunci a fost ultima dată când am mai intrat într-o parcare subterană.
2. Alte magazine (spre exemplu Mega Image, cel puțin la Piața Sudului, București) aveau prin 2017-8 (cred că așa e și acum) un alt sistem tâmpit. Erai obligat să achiziționezi ceva din magazin ca să poți părăsi parcarea, iar eu nu am găsit nimic de cumpărat, a trebuit să cumpăr ceva (orice, nu conta valoarea) ca să pot ieși din parcarea magazinului.
În concluzie, dacă n-ai de ales și nu ești venit pe jos (și nici parcări publice nu există prea aproape), trebuie să te bagi la subteran. Dar să știi cam cum stă treaba, la noi la români vin unii cu tot felul de sisteme tâmpite, și mai au și electronică proastă. Cel puțin la Auchan Titan (evident, tot București) era parcarea pur gratuită până prin 2018... Acum toți vor bani pentru orice (bine că aia la suprafață e încă gratuită), de parcă nu-i de ajuns toate scumpirile, mai trebuie să ai și grija cât stai prin magazin/mall, după ce că le faci vânzare tot lor (bine, unii vin să-și lase mașinile și ei după pleacă în altă parte, fără să aibă vreo treabă cu mall-ul). Însă la Auchan Titan e parcare pentru toată lumea, cu sau fără ăia care-și lăsau mașinile pentru alte treburi decât magazinul...
Ai o perioada in care e gratuit (~2h) dupa trebuie sa platesti daca stai mai mult (gasesti un automat in parcare.
Maria203 întreabă:
AlexDorinel întreabă: