| Florinelx a întrebat:

O întrebare am... Eu am 15 ani, aproape 16 și as vrea sa îmi iau un atv. Întrebarea e... Pot conduce un atv de 49cc fara permis și la anii mei? Am văzut un anunt pe OLX cu un atv de 144cc(daca nu mă înșel) și scrie in anunț că nu trebuie permis pentru a-l conduce. Explicati-mi și mie mai in detaliu. Ofer funda!

4 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

La 16 ani se ia permis pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1.
SUBCATEGORIA A1: motocicleta cu o capacitate care nu depaseste 125 cm3 si o putere care nu depaseste 11 kW;
SUBCATEGORIA B1: autovehiculul cu trei sau patru roti având masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg, si echipat cu un motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica mai mare de 45 cm3 sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin constructie mai mare de 50 km/h.
SUBCATEGORIA AM Moped - vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.
Deci, ce vrei tu intra la subcategoria B1. Nici un vehicol autopropulsat nu se mai poate conduce fara permis. A fost si s-a terminat.

| Violleta2022 a răspuns:

Nu! Este ilegals a sofezi fara permis de sofat si limita de varsta ca sa-ti iei permis de ATV este 16 ani impiniti.

| alex495 a răspuns:

Nu mai poti. Daca stai undeva in zona rurala cu padure in jur merge fara permis, dar daca nu iti trebuie B ul. CU B poti conduce si orice motocicleta/moped/atv dar si autoturism. E adevarat. La varsta ta poti da de permis pentru categ A, stiu ca daca ai 16 ani poti conduce vehicule cu mototr sub 50 cc.

| GulubuntzBudulush a răspuns:

Nu. In nicio tara nu e permis. Nu te supara. EU oricum an doar niste anisori. Ia-ti o bicicleta, trotineta, etc. Si pentru ATV poti sa rogi pe cineva sa-l conduca (parintii)...