| TheAnonimUser a întrebat:

acum 6 luni am cumparat o masina, care in momentul inmatricularii pe numele meu am aflat ca taxa de mediu era recuperata.L-am cautat pe fostul proprietar sa-l iau la intrebari, desigur aceasta a negat acest lucru. In cele din urma am ajuns la intelegerea ca pot circula cu masina pe numele lui atata timp cat achit toate taxele. Spuneti-mi va rog ce acte trebuie facute cu fostul proprietar ca eu sa pot circula cat ma legal, si sa nu ma trezesc peste ceva timp ca o declara furata sau sa o radieze din circulatie.Va multumesc

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cel mai bine este sa faci contractul de vanzare-cumparare si apoi un contract de comodat (imprumut gratuit de folosinta), la un notar public. Acesta se poate incheia pe orice perioada si cu orice prevederi cu care sunteti ambii de acord si costul minim, cu TVA, este de 180 de lei.
P.S. Si de ce nu i-ai solicitat, inainte de cumparare, adeverinta de la ANAF?

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Faci contract de comodat, si eventual in baza contractului de V-C pe care il ai deja, o treci la tine la impozit.
Ca sa circuli cu comodat, trebuie sa ai certificatul de inmatriculare curat, adica sa nu fie completata rubrica "instrainat catre... la data...". In caz ca s-a completat acolo, certificatul ala nu mai e valabil decat 30 de zile dupa data mentionata.
Fostul proprietar ar intra in belele daca ar declara masina furata, atat timp cat tu ai incheiat contract de v-c cu el, sau comodat.
Ar putea, in schimb, sa faca plangere cum ca a vandut masina dar tu nu ai radiat-o de pe numele tau; aceasta procedura este destul de greoaie, din cate stiu. Ai grija sa ai rovinieta platita permanent, si nu are de ce sa se supere ca umbli cu numerele lui. Daca nu ai rovinieta si esti surprins de o camera, amenda va merge la el, si atunci e posibil sa faca demersurile.
Sa o radieze direct nu are cum, atat timp cat nu poseda numerele de inmatriculare, si nici actele.

| OldSoul a răspuns:

Trebuie sa faci un contract de comodat, din cate am inteles sunt valabile doar o anume perioada, deci eventual si un contract de vanzare cumparare, sa poti demonstra ca tu esti proprietarul masinii dupa expirarea contractului de comodat (cunoscut si sub numele de procura)