| Denis_Denis_1999_RGmW a întrebat:

Salut TPU, am auzit ca se aproba legea care spune că nu mai ai voie cu autovehicule non-euro, euro 1, etc.

Întrebarea mea este : Mașinile declarate Old Timer de către RetroMobil mai au voie să circule?

Răspuns Câştigător
| Simpatic a răspuns:

Autoturismele istorice, old timer cum se mai numesc si de epoca nu intra sub incidenta niciunei legi de genul normei de poluare pentru simplul fapt ca acele autoturisme si-a dat seama legiuitorul ca nu sunt de circulat zi de zi, deci necirculand cu ele zi de zi nu polezi nici pe aproape cat ar face-o dacia 1300 a lui nea costel care merge zi de zi cu ea. De ce nu mergi cu o masina de epoca in fiecare zi? pentru ca te va costa al naibii de mult revizia si reparatia ei, as vrea sa vad care are curajul sa mearga cu vreun porsche, citroen, fiat de colectie zi de zi si apoi sa trebuiasca sa schimbe amortizoare, care apropo nu le va mai gasi ca nu se mai produc!
Pe de alta parte si eu cred ca trebuie facuta o lege in acest sens pentru ca sunt si sarantoci care si-au trecut vechiile dacii sau mercedesuri cobra pe la ACR si le-au inregistrat ca si masini istorice, ei circuland zilnic cu ele... fara rovigneta ca asa e cool si asa zice legea pentru aceste masini, dar in realitate si acestea tot non-euro sunt deci polueaza mult!
Asa ca legea ar trebui sa faca distinctia intre o masina veche old timer cum ii spui tu si o masina peste care a trecut vremea degeaba o banala dacia 1300 care intra momentan in aceeasi categorie cu masinile de colectie, si nu se cade, deci ar mai trebui introduse niste criterii ceva intre aceste masini. In opinia mea masini istorice ar trebui sa fie doar autovehiculele care au o valoare pecuniara mare, sa se introduca si o valoare de la care se pleaca (sa zicem 20.000 euro), la valoarea in bani legiuitorul ar putea adauga si alte criterii si nu DOAR ACEL 30 de ani.
Ca nu este admisibil ca daca am un bmw e30 pe care l-am uitat in garaj sa fie inscris la fel ca un Ferarri 288 GTO.
Ce spune actuala lege pe scurt? in conformitate cu legea romana, un vehicul devine istoric, la 30 de ani de la incheierea fabricatiei modelului. foarte ambiguu.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

N-am auzit de nici o asemenea lege.
Chiar astazi citeam un articol referitor la o idee a ministrului demisionar al Mediului, privitor la o asemenea interdictie dar este cale lunga de la idee si pana la lege.
Vezi articolul aici:
https://adevarul.ro/......index.html

| Bizon95 a răspuns:

Foarte probabil ca o sa reglementeze si ideea asta
CAND VOR AVEA TIMP
adica la sfantul asteapta
de abia "isi fac timp" pentru legi critice, sau devenite critice cum sunt imbunatatirea 112 si abuzul la 112

suntserios
| suntserios a răspuns:

In primul rand nu exista niciun proiect concret care aprobe si sa se aplice. In al doilea rand... Masinile de epoca nu prea intra sub incidentele legilor de poluare si taxatie