Din treapta mica in treapta mare prin accelerare. Din treapta mare in treapta mica prin asteptare, in timp.
Depinde, masinile difera intre ele, nici macar modele aceleasi marci nu seamana toate intre ele.
Procedura clasica si de comun acceptata pentru toate este urmatoarea :
*La schimbarea intr-o treapta superioara :
ambalezi motorul pana la o turatie optima (prin accelerare, cu piciorul drept), care sa iti permita sa treci intr-o treapta superioara fara a forta motorul si fara a se subtura dupa ce ai schimbat; eliberezi complet pedala de acceleratie; calci ambreiajul cat mai rapid si pana la capat, folosind piciorul stang; introduci maneta de viteze in treapta superioara; eliberezi usor ambreiajul pana ce se face cuplajul complet; asezi piciorul stang in spatiul special destinat pentru mers si accelerezi iar cu piciorul drept.
*La schimbarea intr-o treapta inferioara : eliberezi acceleratia, calci ambreiajul folosind piciorul stang, introduci maneta de viteze in treapta inferioara, eliberezi foarte usor ambreiajul pana ce se face cuplajul complet dupa care revii cu acceleratia. Daca nu vrei ca frana de motor sa fie agresiva te sfatuiesc sa incetinesti masina pana la o viteza optima pentru a schimba in treapta inferioara, folosindu-te de frana de serviciu. Frana o poti folosi inainte sa incepi toata procedura de retrogradare in treapta inferioara.
Pe masura ce inveti sa conduci si incepi sa simti masina, vei invata sa faci si alte artificii la schimbarea treptelor de viteza (la limita bunului simt, ca altfel distrugi componentele transmisiei). Vei invata ca artificiile care merg pe o masina pot fi daunatoare pe alta si deci trebuie sa te adaptezi in functie de cum simti tu ca raspunde masina la ce ii faci.