| mihaiovidiu2006 a întrebat:

Salut TPU, am si eu o întrebare legata de examenul auto practic. Joi am susținut acest examen, dar nu sunt mulțumit de rezultatul primit si as dori sa fac o contestație. După cum va puteți da seama, bineînțeles ca am fost respins, altfel nu aveam vreo contestație. Am condus perfect pe tot traseul, pana cand am ajuns la o trecere de pietoni la care nu aveam vizibilitate din cauza unei mașini care era parca fix înaintea trecerii de pietoni, pe stânga si nici o masina mica nu era. Am incetinit cat a fost nevoie, nu am văzut nici un pieton si mi-am continuat drumul, dar din păcate, pe trotuar se afla un grup de copii care nu știu ce intenție aveau, sa treacă strada sau stea acolo. Însă atunci cand i-am observat a fost prea târziu, eu eram cu masina deja pe trecere si nu mai aveam cum sa opresc in singuranta pentru a le oferi prioritate, știind ca acest lucru este si interzis in legislație(sa oprești brusc la trecere). Examinatorul a considerat ca acei copii voiau sa treacă, iar eu nu le-am oferit prioritate. Acesta m-a notat cu 21 de puncte pentru neacordare de prioritate pietonilor, dar si cu încă alte 21 de puncte pentru frână, chiar daca acesta nu a atins deloc frâna pe parcursul examenului. Nu știu care dintre noi are dreptate, dar părerea mea este ca am fost respins pe nedrept având în vedere ca nu aveam vizibilitate deloc la acea trecere si nici sa ma opresc cu masina ca sa ma asigur nu puteam, ca doar nu sunt la calea ferata, iar oprirea mea fără nici un motiv ar putea încurcă circulația. Voi ce părere aveți? Ar trebui sa fac contestație?

6 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Gresesti.
Legea nu spune niciodata sa mergi orbeste, de dragul traficului.
In situatiile cu 0 vizibilitate, mergi ca melcul, cu piciorul pe ambreiaj, pregatit oricand sa opresti de tot.
Adica inaintezi cu 10km/h, nu cu 30.
Probabil ai executat o scena de stangacie pe acea trecere de pietoni, de aia te-a picat.
Stiu ca nu e tocmai placut sa fii respins din cauza unei situatii in care nu prea aveai ce face, insa gandeste-te ce argumente poti aduce in favoarea ta.
Daca pe inregistrarea video se observa copiii pe trecere iar tu inaintand fara nici o preventie, atunci te-a picat pe drept.
Daca acei copii nu-si aratau intentia de a se angaja in traversare, iar tu inaintai foarte incet, poate ai sanse de a castiga contestatia.

| mihaiovidiu2006 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu cred ca ai înțeles ca nu aveai cum sa vezi copiii pana nu ajungeai pe trecere, vizibilitatea spre trotuar era blocata de acea mașină

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru mihaiovidiu2006):

Tu nu ai inteles ce zic eu.
Nu vezi = inaintezi extrem de incet, la fel ca si in raza indicatorului "cedeaza trecerea".

"oprirea mea fără nici un motiv ar putea încurcă circulația"
Asta este un punct de vedere foarte gresit, acordarea de prioritate este un motiv foarte intemeiat, si primeaza in fata "deranjului" pe care l-ar crea traficului.

Invata cum se acorda prioritatea, nu fi capos.
Trecerea de pietoni este tot aia cu "cedeaza trecerea", doar ca trec oameni, nu masini. La fel cum in raza indicatorului "cedeaza", inaintezi pana cand ai vizibilitate, si opresti fara a incomoda masinile cu prioritate, la fel trebuia sa faci si pe acea trecere de pietoni, aducandu-i la cunostinta politistului ca masina parcata ilegal iti reduce foarte mult din vizibilitate.
De fapt, varianta perfecta era sa opresti inaintea trecerii de pietoni, sa ii spui politistului ca te incurca masina parcata ilegal, si ca vei inainta incet, pana cand te vei putea asigura corect.
Tu te-ai concentrat aiurea pe "acest lucru este si interzis in legislație(sa oprești brusc la trecere)".
Nu stiu sa existe un asemenea articol, dar daca exista, intrepretarea lui este: redu viteza pentru a opri in siguranta.
Nu se interpreteaza cum consideri tu: mergi cu viteza normala si calca oamenii la nevoie, ca sa nu franezi brusc pentru ala din spate.

Mai ai de invatat legislatie, se pare. Nu stiu daca a fost vina ta sau nu, dar conteaza mult sa interpretezi legea corect, si sa protejezi pe cei din fata, nu pe cei din spatele tau. Cei din spatele tau trebuie sa pastreze distanta si sa anticipeze manevrele pe care le vei face tu. Ei vad ca ai trecere de pietoni in fata, stiu ca sunt sanse foarte mari sa opresti.
Treaba ta este sa nu calci pietonii, in caz ca traverseaza.

| mihaiovidiu2006 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Bine am înțeles, data viitoare o sa încerc sa fiu mai atent. O seara frumoasa iti doresc!

| Liviu a răspuns:

Trebeuie sa ai noroc sa iei traseul, ca de condus stie toata lumea. Capu sus, data viitoare e cu noroc