Este interzisa modificarea sistemului de semnalizare si lumini, fapta constituie contraventie si nu vor fi omologate la RAR. Fiind sofer ar trebui sa stii asta.
Am cautat peste tot si nu am gasit niciunde informatii despre acest lucru. de aia am intrebat aici
N-ai cautat unde trebuie.
Conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 148.Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
12.să aibă aplicate folii sau tratamente chimice pe dispozitivele de iluminare ori semnalizare luminoasă, care diminuează eficacitatea acestora, precum şi pe plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, care împiedică citirea numărului de înmatriculare sau de înregistrare;"
Nu cred ca iti omologheaza nimeni asa ceva. În general nu se omologheaza modificări la sistemul de iluminare. Cu un mail sau tel la Rar afli exact
Am mai vazut prin trafic
Nu știu nici eu vreo lege privind asta, dar poți întreba cum s-a sugerat mai sus.
Dar dacă-ți pui stopuri fumurii, mă întreb, pe ceață, noaptea, eu cum dracu ți le văd?
Nu sunt foarte fumurii. au o fenta putin mai neagra (nu se mai vad foarte rosii) dar lumina se vede. uite aici un filmulet ca sa intelegi la ce ma refer https://www.youtube.com/watch?v=LCqmvSyrXKQ&t=632s
Nu cred că ți le omologhează, dar eu nu văd absolut niciun motiv pentru care ai vrea să faci asta, eu nu mi-aș pune nici dacă ar fi gratis, doar aș spori riscul să ma ia unul din spate.
Sunt mașini care au stopurile asa din fabrica și omologate de producător. Sunt și alții care merg la risc. Îți garantez ca aia au acasă o pereche de stopuri cu care trec itp
Legea spune clar ca e ilegala aplicarea de "folii sau tratamente chimice" care reduc transparenta geamurilor sau a elementelor de iluminare/semnalizare, si se pedepseste cu amenda + retinerea certificatului de inmatriculare, pana la dovara remedierii (vizita la RAR dupa ce scapi de fumuriu).
Singura varianta este cumpararea si montarea unor stopuri aftermarket fumurii (sau OEM, ca unele masini au avut), gata omologate.
1.Nu ti le omologheaza nimeni.
Deoarece
2. Odata aplicata o folie pe stopuri, sau un lac, acestea vor estompa din lumina
Asa ajungem la
3. Daca tu ai stopuri fumurii pe masina, eu pot intra intentionat in tine, iar tu vei fi ala vinovat avand aceasta modificare pe masina, voi putea spune ca nu am vazut ca ai pus frana, sau ca ai semnalizat.
PS:Cand vezi data urmatoare prin trafic masini cu astfel de stopuri, uita-te cat de "vizibile" sunt semnalele luminoase ale acestora.
Am avut ocazia sa dau de unu cu astfel de stopuri in fata mea cand batea soarele din spate, nu se vedea cand punea frana, cand semnaliza, nimic, crede-ma, nu vrei sa ai o masina de acest gen in fata ta cand circuli cu viteza.
Daca vrei totusi stopuri cu tenta fumurie, cauta stopuri aftermarket tuning, acelea sunt omologate de producator, prin urmare sunt legal (Desigur, sa fie noi, pentru a fii sigur ca nu sunt si alea facute ulterior fumurii).
Am mai vazut prin trafic. Dar nu gasesc legile pe net ca sa stiu ce e si ce nu e legal. ai idee unde le gasesc?