Ai cu siguranţă o problemă deloc amărâtă. Nu ai specificat dacă mai ai ceva din actele maşinii sau dacă vânzarea s-a făcut la notariat. Nu ai specificat dacă ai numele complet al cumpărătorului sau cnp-ul acestuia măcar.
Există o variantă cu o declaraţie pe proprie răspundere la notar sau dupa câte am înţeles au fost simplificate atât procedurele de înmatriculare cât şi de radiere.
Poţi încerca direct la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale de unde poţi obţine un certificat fiscal de radiere.
Rişti o grămadă de probleme dacă nu reuşeşti pentru că orice amendă ( inclusiv cele provenite ca urmare a unor contravenţii de circulaţie depistate de sistemele electronice de supraveghere a traficului ) vor veni pe adresa ta.
Mult succes!
Hai sa o luam punctual. Ati facut macar un contract de mana? Sau ai macar o copie a buletinului cumparatorului (contractul se poate fabrica foarte usor)? Ti-ai tinut si tu macar copii dupa CIV si talon? Daca da, cu aceste copii, o poti radia de la finante, aceasta fiind probabil partea care te intereseaza.
Daca nu ai nici macar o copie, e ceva mai riscant pentru tine, dar cu suficient tupeu se rezolva orice. Primul pas ar fi obtinerea unui duplicat al CIV-ului, de la RAR, pe motivul pierderii originalului.
Apoi poti declara pierdut talonul si placutele de inmatriculare, dar nu mai scoti altele, ci soliciti radierea masinii la cerere, dovedind ca detii spatiul necesar depozitarii ei. Daca nu detii un teren, poti face un contract de inchiriere cu un prieten sau cu parintii. S-ar putea sa intampini o oarecare opozitie atat la finante cat si la Politie, dar in final se poate rezolva. Daca gasesti o firma de intermedieri dispusa sa rezolve asta, e si mai simplu.
Dupa radiere, ar fi indicat sa il notifici in scris pe "cumparator" ca masina a fost radiata din circulatie si ca nu mai poate circula cu ea. Ideal ar fi sa faci asta in scris, de exemplu prin posta cu confirmare de primire, sau de ce nu si public, printr-un anunt in ziar.
Cu un si mai mare tupeu, poti face o plangere la Politie ca i-ai imprumutat respectivului masina pentru 2 ani, iar acesta a uitat sa ti-o mai si inapoieze...
Atentie, sfaturile mele nu sunt neaparat legale. Eu ti-am spus simplu cam ce poti face, mai ales tinand cond de faptul ca deja esti in ilegalitate, din moment ce nu ai declarat in 30 de zile instrainarea autoturismului si nu ai completat pe talon rubrica "instrainat catre".
Nu poti s-o radiezi, daca nu te incadrezi in situatiile prevazute in legislatia rutiera - vanzare, depozitare, dezmembrare etc. Numai bine!
Revin cu prevederile legale din OUG 195/2002 si Ordinul MAI nr. 1501/2006 privind radierea, citez:
ART. 17.(1) Radierea din evidenta a vehiculelor se face de catre autoritatea care a efectuat inmatricularea sau inregistrarea doar in cazul scoaterii definitive din circulatie a acestora, la cererea proprietarului, in urmatoarele cazuri:
a) proprietarul doreste retragerea definitiva din circulatie a vehiculului si face dovada depozitarii acestuia intr-un spatiu adecvat, detinut in conditiile legii;
b) proprietarul face dovada dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului la unitati specializate in vederea dezmembrarii;
c) la scoaterea definitiva din Romania a vehiculului respectiv;
d) in cazul furtului vehiculului.
(2) Radierea din evidenta a vehiculelor inregistrate, la trecerea acestora in proprietatea altei persoane, se face de catre autoritatea care a efectuat inregistrarea, la cererea proprietarului, in conditiile legii.
ART. 24. 1) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate pot solicita radierea din circulatie, daca fac dovada depozitarii acestora intr-un spatiu adecvat, detinut in conditiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie in termen de 30 de zile de la data:
a) cand vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;
b) scoaterii definitive din Romania a vehiculului;
c) declararii furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispozitie a autoritatii administratiei publice locale, fara stapan ori abandonat se radiaza din oficiu in termen de 30 de zile de la primirea dispozitiei respective.
(4) Vehiculul pentru care politia rutiera a dispus radierea din circulatie, potrivit legii, se radiaza de la data comunicarii masurii.
(5) Radierea se comunica in termen de 30 de zile, de catre autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale.
ART. 25. 1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare si a placutelor cu numar de inmatriculare ori de inregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele inmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de inmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) In cazul vehiculelor inmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care detin certificate de inmatriculare si numere de inmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricatie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua in baza unei declaratii pe propria raspundere a titularului inmatricularii ori a mostenitorilor legali ai acestuia, care sa ateste ca vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulatie si nu mai circula pe drumurile publice.
Apelati la politia rutiera din orasul in care locuiti si solicitati ajutorul in aceasta problema.
Pai! ca sa dai de masina poti sa o dai furata! da il bagi palla raw! si sa o radieezii nu stiu
Daca mai ai actele mesini si cu seria de otor de duci frumos la politie dai detalii de masina firma culoare si alte cele poti ff frumos sa o gasesti bina ca o sa dureze cava timp dai de actualul proprietar si o radiezi si faci si actele pe numele lui sper sa te ajute raspunsul
Daca mai ai cartea de identitate, o poti radia.Prima oara de la fisc si apoi de la politie. Talonul il poti da pierdut, cartea de identitate e importanta.