| MagicDream a întrebat:

Salutare! Dacă am o mașină achiziționată anul trecut și vreau sa o inmatriculez toamna aceasta, adică la un an distanță de achiziție, dar cu restul formalităților făcute, înregistrare la Anaf, primărie, etc, sunt posibila de amenda? Dacă da, cât? Dau funda

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Da...
Certificatul ăla de autenticitate urmărește ca mașina să nu fie sudată din bucăți, sau furată, cu seriile schimbate, ori să aibă motorul schimbat.
Așa e în Europa, mașinile sunt urmărite de parcă ar fi arme letale.

14 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Bănuiesc că nu circuli cu ea până atunci.

| MagicDream explică (pentru suntserios):

Sigur ca nu, ar fi culmea, nici permis n am... Am luat o dinainte sa obțin permisul și doar I am făcut asigurare, am înscris o la anaf, primarie, făcusem și rar, dar n am fost atenta ca era valabil 90 de zile doar și a expirat, trebuie sa îl fac iar...

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Daca iesi in trafic in situatia asta, esti pasibila de amenda + retinerea documentelor (certificat si numere).
La inmatriculare nu vei primi nici o amenda. Trebuie sa ai fisa de inmatriculare facuta acum, cu viza de la taxe si impozite din luna curenta inmatricularii.
Iti trebuie o asigurare valabila, facuta pe seria de sasiu, in vederea inmatricularii, pe numele tau.
Restul actelor cred ca sunt valabile, nu stiu taxa de certificat.
Alte probleme nu vei avea, trebuie doar sa fie in termen toate hartiile, sa ai ITP valabil, etc.
Inmatricularea decurge normal chiar si dupa cativa ani, atat timp cat masina a fost trecuta la impozit imediat dupa achizitionare.

| MagicDream explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu am cum sa o folosesc în trafic asa, sunt conștientă de asta, ma refeream dacă o țin în curte de un an, neînmatriculata și ma duc abia după un an... La anaf am înregistrat o și am plătit taxele, la fel și la primărie, are și asigurare, făcusem și rar, dar a expirat, era valabil 90 de zile...trebuie sa l fac iar

La Fisa de la RAr scrie ca e valabila inspecția pana în 2023. Dar certificatul de autenticitate era valabil 60 de zile...Ca sa mi se emită altul, ma duc iar la rar? Am nevoie de ceva documente? Se face iar și inspecția sa mi l emită sau plătesc doar o taxa?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru MagicDream):

Daca vorbesti de RAR, inteleg ca e vorba de o masina neinmatriculata in Romania.
Prima vizita la RAR banuiesc ca a fost pentru a face omologarea/cartea de identitate, iar acum probabil va trebui sa mai mergi o data pentru alt certificat de autenticitate, sa se uite doar la serii; sau iti vor face si ITP, daca expira.

Trebuie sa mergi cu masina la identificare, si o verifica vizual, se uita la serii in principal, si starea ei pe ansamblu.
Trebuie si programare, iar lista documentelor o gasesti la ei pe site
www.rarom.ro

Am fost cu ea la Rar anul trecut, a fost eliberat și certificat de autenticitate, doar ca a fost valabil 60 de zile, în perioada aceea. Acum trebuie sa scot doar certificatul, bănuiesc, nu sa duc iar masina? Menționez ca RAR ul e valabil pana în 2023... ce sa mai verifice?

Certificatul de autenticitate se elibereaza doar dupa examinarea masinii, asa e procedura. Se uita la serii si integritatea masinii.
https://www.rarom.ro/? page_id=619
Pana acum cativa ani se cerea certificat de autenticitate si pentru masinile inmatriculate in Romania, cand se schimba proprietarul. Am mers cu mai multe masini doar pentru certificatul ala.

Ce tâmpenie, deci eu chiar dacă am inspecția valabila pana în 2023, duc iar masina la inspecție, doar pentru certificatul de autencitate care e valabil doar 60 de zile? Ma doare capul

Da...
Certificatul ăla de autenticitate urmărește ca mașina să nu fie sudată din bucăți, sau furată, cu seriile schimbate, ori să aibă motorul schimbat.
Așa e în Europa, mașinile sunt urmărite de parcă ar fi arme letale.

| OldSoul a răspuns:

Cat timp nu folosesti masina, nu au de ce sa te amendeze pentru ca restul actelor au fost facute anul trecut.
Maximul pe care-l pot face cei de la inmatriculari e sa te trimita inapoi sa replatesti unele taxe, sa scoti iar certificatul de autenticitate, dar amenda, nu au de ce sa-ti dea.

| MagicDream explică (pentru OldSoul):

Asa citisem pe un site aseară, ca e o amenda în jur de 600 de lei

| OldSoul a răspuns (pentru MagicDream):

Avand in vedere ca in perioada asta a fost si starea de alerta, sunt de parere ca, chiar daca ti se va da aceea amenda, un avocat va putea obtine anularea ei.

| UserRo10 a răspuns:

Ai noroc. Mergi si inmatriculeaz-o rapid. Daca prin absura maine se schimba cerintele de inmatriculare privind normele de poluare si normele co2 poti sa ramai pe dinafara si o dezmembrai. De ex daca nu o inmatriculezi 5 ani. Amenda nu platesti. Nu uita sa faci rca in vederea inmatricularii