Becurile cu led nu sunt omologate RAR.
Sunt in aceeasi "oala" cu kit-urile xenon la 80-300 de lei, care contin doar becurile.
Ramai fara certificat destul de repede, si primesti o amenda maricica + o vizita la RAR.
Masinile care vin cu faruri LED sau Xenon din fabrica, au alte marcaje pe ele, si la multe dintre ele este specificata aceasta dotare in cartea de identitate.
Pentru omologarea xenonului trebuia sa mergi la RAR si sa verifice inginerii toata instalatia retrofit, adica:
-ansamblul bec-lupa din far, si reglajul acestuia
-motorasul automat de ajustare a reglajului de inaltime
-"cantarul" instalat pe puntea spate, care dirijeaza reglajul pe inaltime
-spalatoarele pentru faruri.
Becul cu LED are cam aceeasi intensitate ca si cel Xenon, deci probabil sunt necesare aceleasi lucruri pentru omologare.
Iti recomand niste becuri cu halogen de calitate, cele mai laudate sunt Philips Race Vision.
Este interzisa circulatia cu sistemul de lumini modificat, fapta constituie contraventie. Orice modificare trebuie omologata de RAR, abia apoi se poate circula legal.
Daca te referi sa pui becuri cu led, nu, nu este deloc legal.
Dar daca vrei sa pui faruri cu lumini de zi care au leduri, acest model de exemplu https://anunturi-auto.4tuning.ro/......11777.html da, este pe deplin legal deoarece sunt deja omologate conform standardelor europene.
Nu sunt legale, rar-ul iti ia talonul pentru ele.
In plus si ar trebui sa te gandesti si la restul oamenilor si sa ramai la luminile normale, ledurile alea imi par cea mai mare dovada de ignoranta, gen "Ma doare la basca ca va da in ochi si nu vedeti nimic noaptea, macar eu arat bine si cei cativa prieteni ai mei care sunt pasionati de masini ma apreciaza o data pe an cand imi vad masina noaptea."
Salut, cat timp led-urile sunt incolore (culoarea originala) este totul foarte legal. Insa daca acele leduri sunt rosii, albastre etc devine o fapta ce se sanctioneaza cu o contraventie. Succes!