| cypus05 a întrebat:

Salutare TPU, am si eu cateva nelamuriri. Am un Golf IV 2003, si vream sa-mi pun la el Angel Eyes + Xenon ( http://www.accesoriiautotuning.ro/......851018.jpg ), iar pe stopuri sa-mi pun led ( http://www.accesoriiautotuning.ro/......851018.jpg ), mi-am cumparat niste jante pe 18 (http://images10.okr.ro/......0_1000.jpg ) am pus link-urile mai sus! As dori sa-mi spune-ti si mie daca am voie si daca am, trebuie sa trec pe la RAR? sa iau ceva certificat? Multumesc! Funda.

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Daca pui faruri ca in poza, nu-ti are nimeni grija; daca pui si pleoape de alea, ai nevoie de omologare la ele, ca si la geamurile fumurii.
Xenon ma indoiesc ca poti pune, ai nevoie de faruri cu lupe, din cate stiu, apoi trebuie sa mergi la RAR pentru a omologa instalatia xenon.
Stopurile LED in general sunt trecute cu vederea, atat timp cat fac acelasi lucru ca si originalul, insa pentru linistea ta, cumpara un produs omologat RAR, si mergi intr-un service autorizat RAR pentru interventii la sistemul de iluminare/semnalizare, pentru a-ti stampila actele (omologarea) stopurilor. Pui acele hartii langa actele masinii, iar daca vreodata face figuri un politist (sau inspector RAR), ii arati hartiile si nu are decat sa te scuteasca, atat timp cat produsul este omologat de ei, si montat intr-un service autorizat tot de ei.
Jantele pe 18" nu le vei putea omologa.
La RAR vei avea de mers doar daca vei pune o pereche de faruri speciale pentru xenon, impreuna cu instalatia aferenta, pentru a le omologa.

| cypus05 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Dar am vreo sansa sa schimb jantele de 15" pe care le are? In asa fel incat sa fie legal, am vazut o multime de masini cu jante 17", 18" care, nu cred ca erau omologate! De exemplu sa le pun pe cele de 15" pentru iarna si sa pun eventual de 17" pentru vara. Mersii

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru cypus05):

Tehnic vorbind, poti pune jante de 17-18; in putine cazuri se intampla sa frece.
Insa risti certificatul de inmatriculare. Si eu vad foarte multi cu jante mai mari decat au voie la acele modele de masini, folie fumurie pe geamurile din fata, xenon pe faruri fara lupe... Insa majoritatea au 'cunostinte' pe la politie, sau merg pur si simplu la risc.
Am trecut si eu prin perioade din astea, inca ma mai apuca diferite obiceiuri (pun folie pe geamurile din fata, o tin 2-3 zile, sau chiar ore, apoi o dau jos ca sa dorm linistit), insa in general, m-am maturizat destul incat sa-mi doresc ca masina sa fie 100% legala, sa pot pleca oriunde cu ea, fara a risca amenzi sau chiar imobilizare (confiscarea placutelor), pe la sute de km de casa.

7 răspunsuri:
| OldSoul a răspuns:

Daca inlocuiesti farurile actuale cu unele tuning, da, ai voie cu angel eyes, xenon ai voie doar daca indeplinesti condiitile, faruri cu lupa +spalatoare faruri.
Triplele cu led ar trebui sa ti-le omologheze atat timp cat pastreaza functiile originale.
Cat despre jante nu cred ca ti-le vor omologa...

| TheLoveDoctorr a răspuns:

De ce ti-ai pune angel eyes pe vw cand e specific bmw? Nu e cocalaresc? in fine, nu-ti critic gusturile, cu stopurile sunt de acord, fa-le si fumurii putin.

| cypus05 explică (pentru TheLoveDoctorr):

Dar daca fac stopurile fumurii, nu iti zic nimic astia!?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru cypus05):

Ba iti zic. Legea spune ceva de genul "se interzice aplicarea unor folii sau tratamente chimice pe geamuri ori elemente de luminare/semnalizare, ce reduc sau estompeaza vizibilitatea".
De asta, pentru folie pe geamuri si pleoape pe faruri si/sau stopuri, ai nevoie de autorizatie RAR.
Nu poti face stopurile fumurii, din cate stiu nu exista autorizatii pentru ele, insa iti dau un pont: exista stopuri aftermarket omologate RAR, cu sticla fumurie. Politia nu mai comenteaza de acele stopuri, atat timp cat sunt vizibile. Iar daca cumperi o pereche de stopuri aftermarket (tuning), si le pui un strat de folie fumurie, sau le aplici lac fumuriu, nu prea te mai intreaba nimeni de ele, ca nu mai stiu daca sunt omologate cu tot cu fumuriu, sau fara.
Pentru Golf 4 sunt stopuri LCD fumurii foarte faine, cu interiorul negru, problema e pretul enorm laughing

Răspuns utilizator avertizat