Daca plasticul/fibra are deja vopsea, matuiesti doar vopseaua aia, si poti vopsi peste. Daca e plasticul gol, trebuie un primer pentru plastic, apoi slefuit.
Nu prea sunt de acord cu ce spui despre vopsele, vezi ca Breckner e un nume 'fantoma', are cateva produse chiar bune, dar in rest, are solutii 'ieftine', care ies urat.
Eu sunt vopsitor, si nu ma abat de la sistemele astea:
Vopsea metalizata:
-pe baza de apa, se dilueaza cu apa demineralizata, e intotdeauna mata, nu se pune intaritor
-pe baza de solvent, se dilueaza cu diluant (cam 1:1), e intotdeauna mata, nu se foloseste intaritor.
Ambele tipuri de vopsea metalizata se acopera cu lac, lucios sau mat.
Vopseaua nemetalizata poate fi cu lac inclus, sau fara. Poate folosi intaritor, sau poate fi cu uscare mai lenta (exemplu Emaur). Se dilueaza de obicei in proportie mai mica de 1:0, 5, mai exact, nu pui mai mult de jumatate de litru de diluant, intr-un litru de vopsea lucioasa.
Nu te arunca pe porcariile astea cobai, combinatii de vopsea lucioasa cu metalizat, si intaritor. Iese ca naiba, o sa zici ca-i un perete de WC ecologic. Am vopsit de cateva ori cu Emaur gri metalizat, fara intaritor, cu lac inclus, iar aspectul final e de plastic ros. Metalizatul trebuie sa se aseze in pelicula fina si dreapta, altfel arata ca naiba.
Mai bine mergi pe vopsea nemetalizata (Duralchid, Emaur sau chiar si Breckner), si faci niste culori mai tipatoare (portocaliu, mov...). Asa faci ceva frumos, si ieftin.
Daca mergi pe Emaur, iti zic din proprie experienta ca poti cumpara mai multe culori, si le poti amesteca. Cand obtii culoarea dorita bagi diluant, si te apuci de vopsit. Neavand intaritor, ai timp destul pentru potrivirea nuantei si a densitatii. Daca ai pistol HVLP, stii sa-l reglezi, sa vopsesti, si ai macar 20 de grade constant in incaperea in care vopsesti, iese Emaurul pur si lucios, de zici ca e vopsea profesionala cu doua straturi de lac.
Cu orice ai vopsi, ai grija mare cu vaporii, probabil stii ca daca ii lasi in incapere, fara sa-i ventilezi, se aseaza peste suprafata lucioasa, si formeaza acel aspect de 'gazare', care matuiesc vopseaua.
Vopseaua metalizata nu are intaritor, si se acopera cu un strat de lac.
Acel alb, insa, nu cred ca e metalizat, si dat fiind faptul ca se foloseste cu intaritor, inseamna ca iese lucioasa, deci nu mai este nevoie de lac.
Trebuie insa aplicata la pistol, la pensula iese o mare ursarie, in plus, nu apuci sa o aplici, cu intaritorul in ea risti sa se faca 'bolovan' inainte de a termina.
Uita de spray-urile de vopsea, ies 'coaja de portocala'.
Acel spray de crom e o imitatie, daca nu il protejezi cu un strat de lac, devine mat dupa cateva atingeri, iar la prima ploaie se spala.
Primerele la spray pot fi bune, cu conditia sa nu fie suprafata mare. La motocicleta ai suprafata destul de mare, deci mai recomandat ar fi un primer la cutie, cu intaritor, aplicat cu pistolul.
Si un lucru foarte important, pregatirea suprafetelor! Slefuiesti in amanunt cu hartie abraziva de 200-260 unde este vopsea rezistenta, apoi cu 400, sau direct 400, daca se matuieste bine, pana devine mata toata suprafata, stergi bine de praf, degresezi cu benzina sau un diluant slab, apoi dai grund pe unde e cazul, slefuiesti si acel grund cu 400, unde vei aplica crom poti da si cu 600 si chiar 800, apoi stergi, degresezi din nou cu ceva slab (poate fi si spirt, ca diluantul poate dizolva primerul), abia apoi incepi vopsirea.
Daca vei aplica lac, nu mai trebuie slefuita vopseaua, astepti doar sa se usuce, apoi dai straturile de lac.
M.am informat de pe site.up lor, breckner si 1k inseamna nemetalizat, 2k inseamna metalizat, deci e metalizata, si in descriere arata exact proportiile pentru metalizata si nemetalizata, la nemetalizata trebuia la 1 l de vopsea, 1 l diluant parca, 300 ml lac, un intaritor lac, +un intaritor vopsea, iar la metalizata vopseaua, diluantul si intaritorul, doar atat, ca cica are deja lac in compozitie. CU PISTOLUL VOI APLICA VOPSEAUA. O sa tin cont de ce mi.ai spus in legatura cu cromul, si am auzit ca daca pui lac se face oricum mata, daca nu, nu rezista, cum ai zis si tu, deci cred ca o sa incerc sa fac piesele care voiam sa fie cromate, sa arate natural asa, polishindu.le, ca in video : https://www.youtube.com/watch?v=UyZ8RHEL2D0 cica cu granulatie 240, 600 si 1000, sper sa iasa si fara masina de polishat. Apropo, piesele care voiam sa le vopsesc cu alb sunt un fel de plastic dur fie fibra de sticla din cate am vazut, aici se mai aplica grund? si mai trebuie slefuita fosta vopsea?
Mi.am luat pana la urma de aici din oras si am scapat cu ocazia asta de transport, 1l vopsea EMAUR, lucioasa, alb arctik/boreal, cred ca arata bine, vreau sa sa iasa un alb cat mai pur, si lucios, e nemetalizata, se foloseste cu diluant, SI INTARITOR, scrie pe cutie. Problema e ca nu inteleg proportiile, pe cutie nu scrie prea exact asa ca am cautat pe net mai exact si am gasit ceva de genul :100 % emaur 2k 50 % emaur 2k intaritor 10-30 % emaur 2 k diluant, le am cumparate pe toate dar nu inteleg daca se refera ca x% din recipient, sau x% in comparatie cu un L de vopsea, m.ar ajuta mult mai mult daca ar spune valoarea in ml. Tu daca ai mai folosit imi poti spune exact la un l de vopsea cat folosesc. Mersi fain, si app mi, am luat si vopsea termorezistenta neagra pentru toba, un set de pasla abraziva, 200 400 500 1000, asta contine setul, cu asta vreau sa polishez capacele de la carter respectiv cutie de viteze. iar setul, ma gandeam sa il vopsesc tot cu o vopsea neagra termorezistenta, dar nu sunt sigur, vreau sa arate totul ca nou. M.ai trebuie sa cumpar niste vopsea neagra lucioasa, imi trebuie putina pentru detalii, cred ca o sa iau la spray, nu cred ca e o tragedie, am mai vopsit la spray si iese suficient de bine. Aa..si ai idee daca se pune grund inainte de vopseaua termorezistenta? (mi.am luat la cutie), ma gandesc sa nu aiba ceva reactii la temperatura. Mersi de sfaturile de pana acum.
Proportiile alea se refera la cantitate, nu la proportia din recipient.
Adica, sa zicem ca la un litru de vopsea, pui 500ml de diluant, si 100-300ml de intaritor. Cam asta e si proportia normala, pentru vopseaua cu intaritor.
La metalizat pe baza de solvent, de obicei e 1:1, adica 1l de vopsea, cu 1l de diluant. La lac, e cam ca la Emaur; emaurul ai putea spune ca e un lac colorat, si procesul de aplicare e acelasi. Eu am folosit in general Emaur fara intaritor, dar nu ma mir ca au facut si cu; Duralchid e cam tot aia cu Emaur, doar ca foloseste sistemul cu intaritor.
Nu pune grund inainte de vopseaua termorezistenta, pentru ca grund termorezistent gasesti greu, iar ideea straturilor termorezistente este sa fie subtiri, sa lase metalul sa respire. Cu tot cu grund, iese deja prea gros.
Spor la vopsit, dar vezi sa fie temperaturi pozitive afara, ca sub 15 grade nu iti iese luciu la nimic.
M.am gandit sa vopsesc intr.o camera unde fac foc sa ajunga peste 20 grade, (nu e in casa ), insa m.am gandit si la ce ai spus tu ca se depun vaporii pe suprafata vopsita daca nu este aerisit, asa ca voi lasa si un geam intre deschis, si ma gandeam din cand in cand sa dau si cu feonul peste suprafata sa fiu sigur ca nu se matuieste, e ok asa? ( voi face operatiunea peste 2 saptamani aprox.)
M.am gandit sa vopsesc intr.o camera unde fac foc sa ajunga peste 20 grade, (nu e in casa ), insa m.am gandit si la ce ai spus tu ca se depun vaporii pe suprafata vopsita daca nu este aerisit, asa ca voi lasa si un geam intre deschis, si ma gandeam din cand in cand sa dau si cu feonul peste suprafata sa fiu sigur ca nu se matuieste, e ok asa? ( voi face operatiunea peste 2 saptamani aprox.) Si cred ca ar trebui sa pun 100 -300 ml diluant si 500 de intaritor, pe cutie zice 50 % intaritor, 10-30% diluant de asta eram si confuz, ca intr.un litru de vopsea sa pun 500 ml intaritor.
Depinde cum e gandit intaritorul. El actioneaza si ca diluant, deci conteaza cum e facut sa reactioneze. Cat scrie pe produs, atat pui. E posibil sa fie 500 de intaritor, 300 de diluant, sau invers. Depinde cum e facut produsul.
Un geam intredeschis nu ajunge, faci cam asa: incalzesti bine camera, sa fie 20 de grade nu doar in aer, ci si in obiectele din jur. Deci, sa fie 20 de grade de vreo 2 ore, cam asa, cand incepi vopsirea.
In timpul pulverizarii, deschizi un geam larg, sau pe 'jumatate', doua geamuri care sa formeze curent in zona in care vopsesti, ca sa prinda vaporii sa-i scoata afara. Eu asa 'ventilez' natural cand vopsesc in garaj, si iese ok. Scade temperatura putin, insa e mai bine decat sa se gazeze. Cand inchizi geamul, in 10 minute ai la loc cele 20 de grade, daca focul arde in continuare.
Daca vrei sa folosesti feonul, sufla de la distanta mai mare, si plimba fluxul de aer cald pe toata suprafata, nu insista in diferite zone. Si nu fa asta decat la vreo 10 minute dupa ce ai vopsit, ca sa aiba timp sa se aseze si sa se intareasca putin stratul, altfel il incretesti de la suflu, si asa ramane.
Daca plasticul/fibra are deja vopsea, matuiesti doar vopseaua aia, si poti vopsi peste. Daca e plasticul gol, trebuie un primer pentru plastic, apoi slefuit.
Nu prea sunt de acord cu ce spui despre vopsele, vezi ca Breckner e un nume 'fantoma', are cateva produse chiar bune, dar in rest, are solutii 'ieftine', care ies urat.
Eu sunt vopsitor, si nu ma abat de la sistemele astea:
Vopsea metalizata:
-pe baza de apa, se dilueaza cu apa demineralizata, e intotdeauna mata, nu se pune intaritor
-pe baza de solvent, se dilueaza cu diluant (cam 1:1), e intotdeauna mata, nu se foloseste intaritor.
Ambele tipuri de vopsea metalizata se acopera cu lac, lucios sau mat.
Vopseaua nemetalizata poate fi cu lac inclus, sau fara. Poate folosi intaritor, sau poate fi cu uscare mai lenta (exemplu Emaur). Se dilueaza de obicei in proportie mai mica de 1:0, 5, mai exact, nu pui mai mult de jumatate de litru de diluant, intr-un litru de vopsea lucioasa.
Nu te arunca pe porcariile astea cobai, combinatii de vopsea lucioasa cu metalizat, si intaritor. Iese ca naiba, o sa zici ca-i un perete de WC ecologic. Am vopsit de cateva ori cu Emaur gri metalizat, fara intaritor, cu lac inclus, iar aspectul final e de plastic ros. Metalizatul trebuie sa se aseze in pelicula fina si dreapta, altfel arata ca naiba.
Mai bine mergi pe vopsea nemetalizata (Duralchid, Emaur sau chiar si Breckner), si faci niste culori mai tipatoare (portocaliu, mov...). Asa faci ceva frumos, si ieftin.
Daca mergi pe Emaur, iti zic din proprie experienta ca poti cumpara mai multe culori, si le poti amesteca. Cand obtii culoarea dorita bagi diluant, si te apuci de vopsit. Neavand intaritor, ai timp destul pentru potrivirea nuantei si a densitatii. Daca ai pistol HVLP, stii sa-l reglezi, sa vopsesti, si ai macar 20 de grade constant in incaperea in care vopsesti, iese Emaurul pur si lucios, de zici ca e vopsea profesionala cu doua straturi de lac.
Cu orice ai vopsi, ai grija mare cu vaporii, probabil stii ca daca ii lasi in incapere, fara sa-i ventilezi, se aseaza peste suprafata lucioasa, si formeaza acel aspect de 'gazare', care matuiesc vopseaua.