Întrebare recomandată | Eugen000 a întrebat:

Turatia maxima a motorului depinde de cursa pistonului?
Din cite stiu daca cursa creste atunci turatia maxima scade, e adevarat sau nu?

18 răspunsuri:
| RB26DETT a răspuns:

Tu ce ai vazut turometrele la masini pana la 6000 Rpm si altele pana pe la 8000 rpm, daca vezi o masina ca are pana pe la 5000-6000 maxim 7000 poate fi pe motorina[diesel], motoarele astea au putere la turatie mica. la motoarele pe benzina ai turatie la greu.

| MrAnderson a răspuns:

Din cate stiam eu, cursa unui piston nu se modifica odata cu viteza, ci doar frecventa curselor.
Daca scade turatia, inseamna ca are mai putine curse pe minut, atata tot.

| horia2012 a răspuns:

Nu. Cursa pistonului e constanta indiferent de turatia motorului.

| Eugen000 explică (pentru RB26DETT):

Motorina niciodata nu are 6000-7000, are PINA LA 5000

| Eugen000 explică:

Nu ati inteles intrebarea. E EVIDENT CA CURSA NU SE SCHIMBA.
Cursa crescuta a pistonului restrictioneaza viteza maxima de rotatie a motorului?

| RB26DETT a răspuns (pentru Eugen000):

Am vazut renault laguna din 1997 cu turatie pana la 7000, 1. 9tdi.

| 0rlando a răspuns:

Văd că nimeni nu a înțeles întrebarea, dar da, așa este.
Dacă cursa pistonului este mai mare, implicit și intervalul de timp necesar parcurgerii distanței de la PMI la PME a pistonului crește deci, turația va fi mai mică față de un motor identic, dar cu bloc mic.
De asta motoarele mari „american muscle„ deși au capacitatea cilindrică foarte mare, ating turații de până la 8000Rpm, deoarece au blocul motor mic și desigur întregul set motor conform cu blocul, ca să nu mai spun de motoarele F1 care au pistonul cât un capac de la o sticlă de apă și rulează la turații chiar și mai mari de 20.000 Rpm.

| olivert1310 a răspuns (pentru MrAnderson):

Corect!

| Eugen000 explică (pentru 0rlando):

Hm....muscle-urile nu se tureaza pina la 8000RPM!
motoare "care se screm" fac europenii.
Dodge Charger R/T din '70 are redline-ul pe la 5500rpm
Dodge Challenger R/T din '70 la fel; Mustang tot avea sub 6000RPM; Chevrolet Camaro SS tot asa : Pontia GTO avea 5000RPM
Americanii fac motoare cu cuplu mare...ele sint "low-revving"
De ce americanii instaleaza des pe muscle-uri compresoare mecanice, deoarece acestea lucreaza bine la turatii mici, Turbinele lucreaza bine laturatii inalte - de aia europenii folosesc Turbine
8000RPM doar dragsterii au - ele si asa au forta mare = deci lor le trebuie viteza.
Americanii fac BIG-BLOCK-uri nene

Si eu tot am vazut Mercedes Sprinter TDI cu turometru pina la 7000 ceea ce nu inseamna ca el atinge aceasta turatie -Niciodata!

Uite Renaul Laguna diesel : http://images.cardekho.com/......er-062.jpg

Frate, eu spuneam de modelul din 1997 happy.

| 0rlando a răspuns (pentru Eugen000):

Da, dar eu nu mă refer la cele anii '60 cu motoarele originale, ci la cele cu bloc motor custom, acel „small block " făcut de Hemi sau Edelbrock.
Oricum, nu ăsta era subiectul, ci influența în sine a cursei pistonului în raport cu turația arborelui.

Repet : la Mercedes Sprinter DIESEL, turometrul tot indica 7000rpm, pur si simplu ei nu ai desenat linia rosie.
Intreaba pe oricine, DIESEl- cu rotatii de peste 5000rpm...nu prea sint din cauza ca motorina, la turatii mari, nu dovedeste sa arda complet

| Eugen000 explică (pentru 0rlando):

Chevrolet facea Big si Small block-uri, la HEMI clasificarea asta lipsea.
E clar ca astea modificate de diferite case de tuning, mai fac si nebunii...

Iata uite, Renault Laguna 1998 Diesel, eu nu vad 7000rpm - http://www.4tuning.ro/......I-2200.jpg

Mai omule, unchiul meu are renault laguna breck din 97, l-am condus, stiu ce spun! are turometru pana la 7000 rpm! daca vrei fac poza o postez si ti-o arat ca tu pana nu vezi poza tu nu esti convins!

Chiar te rog frumos, fotografiaza turometru si apoi da-mi si un indiciu ca sa stiu precis ca e DIESEL