Este o legendă urbana. Am lucrat vreo 10 ani in domeniul auto si vreo 6 in automotive, nu am văzut personal o fabrica, dar am vorbit cu multi oameni care le-au vizitat. Nu exista o linie separata pentru Europa de est, mai ales la brandurile premium, unde piața noastră este nesemnificativa. La nivel de România, Mercedes, BMW și Audi vand anual cam cat un dealer german. Sau in alte cifre, cei 3 producători au vândut in 2018 aproape 7.000.000 de unități. Asta in condițiile in care in Romania se vând sub 10.000 (nu cunosc cifra exacta pe 2018, dar bazandu-ma pe istoric, clar e de ordinul miilor). Piața românească reprezintă așadar sub 0, 15% din vânzări, clar nu s-ar obosi nimeni sa se aprovizioneze cu componente de calitatemai slaba pentru 3 mașini din 2000...
Realizezi ca bmw nu are doua linii de producție nu? I ar costa infinit mai mult ai nu ar renta sub nicio forma
Nu inteleg. Se zice ca masiniile care vin in RO au o calitate de productie mai slaba comparativ cu standardele pentru tara de origine sau alte tari care cer calitate nu harburi.
Am un prieten mecanic auto la reprezentanţa mercedes. O dată a venit o maşina la prima revizie şi nu găsea mufa de conectare cu calculatorul. După lungi cercetări au aflat că acea maşină fusese cumpărată din Germania.
Concluzia : pentru ţările răsăritene se folosesc componente fabricate în ţările răsăritene.
Dacă vrei să-ţi cumperi o maşină nouă, mai contează două sau trei sute de euro? Te sui în avion, te documentezi pe net cum ajungi la o reprezentantă auto, şi o cumperei de acolo.
Eu aşa am făcut.