Procedura vanzarii si inmatricularii unei masini este una extrem de complicata. Daca alegi sa faci contractul de vanzare-cumparare, insa nu inmatriculezi masina in 30 de zile si esti descoperit, politistii iti pot imobiliza autoturismul. De asemenea, cel care vinde masina are un dezavantaj - primeste amenzile in continuare, desi are contract de vanzare-cumparare. „Pana acum cativa ani, in certificatul de inmatriculare exista o rubrica in care trebuia sa specifici daca autovehiculul este instrainat, catre cine anume si la ce data. Acum nu mai exista aceasta rubrica, asa ca nu putem vedea cu exactitate. In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Noul proprietar are obligatia de a inmatricula autovehiculul in 30 de zile de la data incheierii facturii de vanzare-cumparare. Altfel, daca esti oprit in trafic ti se va retine certificatul de inmatriculare si vei primi o amenda de 480 - 640 de lei. In plus, doar persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare poate sa il ia inapoi",
In primul rand, perioada "de gratie" in care poti circula de la semnarea contractului pana la inmatriculare, s-a marit la 90 de zile, inca de anul trecut.
Iar rubrica de instrainare a ramas de actualitate, eu am inmatriculat la sfarsitul anului trecut, si am acea rubrica.
Poti inmatricula masina in situatia descrisa de tine, insa apeleaza la un birou de acte auto pentru a afla demersul.
Se accepta fiscalul de la intermediari, si actele pe alt nume.
Insa dpdv legal, tu nu poti circula cu masina, pana la inmatricularea pe numele tau. Practic insa, daca nu e completata rubrica "instrainat catre... la data...", le spui politistilor ca e masina unei cunostinte, si probabil te vor lasa in pace.
Mergi la birou de acte auto, acolo vei afla exact ce e de facut.