| lucian820 a întrebat:

Vreau sa imi iau masina doar ca nu stiu exact treaba cu actele, vad ca unele zic "acte pana in 2025" la ce se refera? De preferat as vrea sa iau o masina care are asigurare si impozitu platit pe o perioada mai lunga, sau in ianuarie trebuiesc reinointe?

20 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nici asigurarea si nici impozitul nu sunt problema vanzatorului, ca asta se fac pe persoana care cumpara masina, nu pe fostul vanzator.

oricum mai ai 1 an de zile pana sa-ti cumperi masina, ca la 17 anisori nu poti sofa nimic.

| lucian820 explică (pentru Violleta2022):

Am terminat scoala de soferi ….

| Violleta2022 a răspuns (pentru lucian820):

La 17 ani nu ai ce sa termini, ca nu poti detine permis auto.
Am vazut ca ai stres topicul unde spuneai ca ai 17 ani, dar suntem mai multi useri care l-am vazut...

suntserios
| suntserios a răspuns:

Este absolut irelevant pe cat are masina platita asigurarea si impozitul pentru ca atunci cand o vei trece pe numele tau va trebui automat sa refaci asigurarea si sa platesti impozitul

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Actele unei masini au 3 termene importante:
-ITP-ul
-data expirarii RCA
-data expirarii rovinietei (presupunand ca mergi pe drumuri publice din reteaua CNAIR, nu iti iei masina ca sa ocupi parcarea aiurea.

La vanzarea unei masini, ITP-ul este transmisibil (daca nu e aproape de expirare, RCA-ul trebuie oricum refacut pe numele proprietarului, rovinieta se poate transmite cu cerere la CNAIR (daca se schimba numarul).
In momentul in care cumperi o masina, ai voie sa circuli 90 de zile cu actele de la fostul proprietar, daca acestea erau valabile.
De aici tragi concluziile necesare: o masina cu actele valabile poate fi cumparata si adusa pe roti acasa.

Impozitul se plateste la primarie/taxe si impozite separat de actele masinii, atunci cand platesti impozitul pe toate bunurile detinute de tine si familia ta (imobile, masini, magazii, locuri de parcare, etc). Cand cumperi o masina te intereseaza ca vanzatorul sa aiba totul platit la masina, ca sa poata scoate fiscal. Altfel nu are dreptul de a vinde masina, iar tie nu ti se va putea inmatricula masina, nefiind stampilate actele (contractele).

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Iti cumperi masina in functie de cu totul alti parametri, nu daca are sau nu asigurare si impozit.
Impozitul se plateste anual si nu depaseste 100 lei. Este impozitul tau, nu il plateste altul pentru tine!
Asigurarea e anuala, pentru 6 luni sau mai putin. RCA-ul merge in jur de 1000 lei pe an.

Dar la 17 ani, nu ai ce face cu masina.
Conform Art. 335 din Codul Penal, conducerea unui vehicul fără permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. În cazul în care conducerea fără permis a dus la un accident rutier soldat cu vătămări corporale sau deces, sancțiunile pot fi mult mai severe.

| Frank51 a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Nu inteleg de ce ai spune niște sume fixe la ceva ce variază extrem de mult. Impozitul depășește cu mult 100 de lei de la motor de 1.8 în sus( eu platesc 250 de lei la 1.8), iar asigurarea iar variază între 1000 și poate ajunge la multe mii de euro dacă ai mașină sport.

N-o lua în nume de rău dar îți bați gura ca să nu taci.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Frank51):

Are 17 ani, ce fel de masina crezi ca isi permite?
"in jur de" inseamna ca suma variaza.

De unde știi tu ce mașină își permite sau nu-și permite? Nu, în jur de, înseamnă că suma este mai mare sau mai mică decât suma x.

În schimb sumele sunt de la x la y, adică asta e definiția la variază.

Ca să-ți explic mai CLAR ca văd că nu înțelegi

în jur de = +-100

Variază -> 100-500

Sper ca iti dai seama ca toata discutia pe care ai incept-o e futila.
Are 17 ani! Anul asta nu conduce nici o masina!

| lucian820 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Am terminat si scoala de soferi si vreau sa ni iau 3.0 impozitu nu e 180 lei, daca era sub 1000 nu mai puneam intrebarea asta, la 3.0 e undeva la 3000

| goguPatent a răspuns (pentru lucian820):

Pai daca vrei mașină de 3.0 de ce mai întrebi de costuri? E clar că ai bani de ea.

| lucian820 explică (pentru goguPatent):

Gasesti masini la 2000 cu motor 3.0, nu vad legatura pe care ai facut o

Pai cum nu vezi legătura?

Un motor de 3.0 presupune taxe mari, asigurare mare, consum mare, întreținere scumpă.
Când te gândești că vrei un motor de 3.0 înseamnă că îți asumi costurile de întreținere și îți permiți un motor 3.0

Dar se pare că la tine logica s-a oprit că ai gasit o mașină de 2000 euro.

| lucian820 explică (pentru goguPatent):

Ti am zis ca gasesti si la 2000€ in sensul in care nu capacitatea motorului nu infulenteaza pretul de vanzare, si exact presupune taxe mari, si daca as fi putut lua una cu taxele paltite pe un an ar fi fost bine ca la anul plec in afara si o sa o vand

Pai și eu ți-am zis că atunci când cumperi o mașină ți-o permiți cu adevărat daca o poți întreține nu daca o poți cumpara.

In fine, când devii proprietarul mașinii trebuie sa îți plătești și taxele pentru ea. Nu ți le plătește nimeni in locul tau mai ales că asigurarea și impozitul pe un an e cat jumătate din valoarea masinii

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru lucian820):

Daca ai bani de masina de 3.0, atunci ai bani si de impozit.
Sper sa ai bani si de parcare!

Discuția pe care am început-o nu avea nicio legătură cu el personal, ci cu faptul că spui lucruri doar ca să nu taci. Pe lângă asta, nu poți înțelege diferența de semantică și de definiție a unor lucruri foarte simple.

Are 17 ani, sau are 70 de ani, irelevant, pentru că nu asta ne interesează, știu, e greu de înțeles, te las în pace.

Are legatura cu faptul ca vrei sa iesi in evidenta.
Ai reusit, pentru alte motive: "e greu de înțeles, te las în pace."

Cu ce am ieșit în evidență dacă încerc să-ți spun că ce ai spus tu sunt lucruri greșite? Asta numești tu ieșire în evidență? Deci chiar am avut dreptate, pe lângă că ești analfabet funcțional ( adică nu înțelegi ce citești), ești și prostănac.

Dacă erai deștept acceptai că ai greșit și mergeam înainte normal cu viețile noastre.