In liceu aveam o colega care era fan henna, prefera aceasta vopsea naturala decat cea cu amoniac. Efecte advserse nu exista, este naturala.
Problema cu henna e ca scapi foarte greu de ea. In rest efecte adverse nu are, e naturala.
Henna (Lawsonia inermis) este o planta cunoscuta in special pentru utilizarea acesteia in tratamentele pentru ingrijirea si colorarea parului in mod natural. Henna creste in anumite zone cu clima calda, devenind cunoscuta mai intai in India si faima sa extinzandu-se, apoi, in toata lumea. De multe ori, orice tip de vopsea naturala este denumita popular henna, insa trebuie sa faci diferenta intre acestea.Henna coloreaza parul in nuante diferite de rosu, de la rosu caramiziu pana la maro roscat, in functie de culoarea naturala a parului. In prezent, pe piata exista o gama vasta de nuante de henna, insa trebuie sa stii ca acelea nu sunt 100% pure. Henna, in stare pura, nu vine in mai multe culori. Producatorii care sustin ca obtin mai multe culori de vopsea naturala din henna, folosind radacinile, tulpina sau alte parti ale plantei uita sa iti spuna ca probabil utilizeaza si alti compusi pentru culorile finale. Singura parte a plantei henna care se foloseste in vopsirea parului este reprezentata de frunzele acesteia, iar amestecul cu radacini sau tulpina nu schimba nuanta obtinuta. Chimicalele, sarurile minerale sau alte plante - acestea sunt elementele care schimba culoarea vopselei. Aceste amestecuri se numesc vopsele mixte. Daca descoperi pe o cutie de vopsea henna in alta culoare decat rosu mentiunea ca produsul este obtinut integral din henna, poti fi sigura ca nu este adevarat. Nu exista henna galbena, neagra sau maro. Henna pura este benefica pentru sanatatea parului, insa daca vrei sa folosesti un amestec care sa iti coloreze parul in alta culoare, trebuie sa fii atenta la ingrediente.
Daca henna este amestecata cu alte plante, vopseaua este naturala si nu iti va afecta parul. Insa, daca noile culori sunt obtinute prin amestecul hennei cu saruri minerale sau substante chimice, nu te poti astepta ca beneficiile sa fie la fel de numeroase. Aceste tipuri de vopsele mixte pot avea rezultate dezastruoase daca sunt aplicate pe un par decolorat sau tratat cu solutie de permanent. Rezultatul se poate traduce printr-un par cu nuante verzui, mov sau prin niste suvite vizibil deteriorate. Acesta este si motivul pentru care multa lume are o parere proasta despre henna.
Asadar, daca descoperi un produs ce sustine ca este 100% henna si ca iti coloreaza parul in alta culoare decat rosu, este mai bine sa nu il cumperi. Daca pe unele produse este mentionat amestecul de henna cu alte substante, alege acele produse care nu contin saruri minerale sau substante chimice, ci numai alte tipuri de plante. Inca un indicator ca produsul pe care il cumperi este cu adevarat 100% henna: pudra trebuie sa aiba culoarea verde.
Deci n-ai de ce sa te temi!