Eu cu exfoliere chimica am scapat. Scrub-urile nu te ajuta la eliminarea punctelor negre, doar indeparteaza " capul " oxidat al punctului negru si iti da impresia ca nu mai e dar in scurt timp sebumul combinat cu celulele moarte oxideaza din nou. Exfolierea chimica patrunde in pori si ii curata, previne si aparitia lor daca folosesti regulat un produs cu BHA.
Ca un produs sa exfolieze trebuie sa nu fie limpezit de pe ten, sa contina un procent cat mai mare din ingredientul activ (de la 1% in sus ), sa aiba un pH intre 3 si 3, 9 si sa se urmeze sfaturile pentru utilizarea lui.
Daca mergi la o cosmeticiana sa ti le extraga inainte de a folosi un exfoliant chimic efectele o sa se vada mult mai repede.
Eu folosesc BHA de la Paula's Choice, tine un an un flacon ( exista si varianta travel size de 30 ml ) :
https://www.paulaschoice.ro/......ent-2-bha/
De la minutul 1:40 pana la minutul 4 ai un scurt review al produsului : https://www.youtube.com/watch?v=jR0Uec59cLI&t=281s
Exfoliantul se introduce treptat ( in fiecare saptamana mai adaugi o aplicare ), pe parcursul a mai multor saptamani, pana ajungi la utilizarea lui de 5-7 ori pe saptamana in functie de cum iti permite tenul. Niciodata sa nu il aplici de la inceput mai multe zile consecutive, risti sa-ti iriti tenul pentru ca este un produs cu ingrediente active si trebuie lasat tenul sa se obisnuiasca cu acest produs. Se aplica doar seara, pe tenul perfect curat si uscat ( daca te-ai spalat pe ten trebuie sa astepti 10-15 minute ca sa se regleze pH-ul pielii ) si se asteapta 15-30 minute pana sa se aplice alt produs peste el. Timpul de asteptare este necesar pentru ca el exfoliaza doar cand are un pH acid iar produsele de ingrijire si apa au un pH mult mai ridicat si ii omoara proprietatea exfolianta prin neutralizarea pH-ului.
Foloseste un gel bland pentru curatarea tenului de doua ori pe zi - iti recomand Balea med ultra sensitive waschgel, costa 9 lei, nu contine iritanti, curata bland si il gasesti in magazinele DM. Nu trebuie sa sari peste curatarea tenului.
https://www.dm.de/balea-waschgel-ultra-sensitive-p4010355002280.html
Evita alimentele grase, prajelile, dulciurile si nu folosi creme foarte emoliente, unguente sau produse care-ti irita tenul si iti maresc productia de sebum. Stresul, anxietatea si nervii maresc productia de sebum.
Ca sa iti mai reglezi productia de sebum si sa iti micsorezi porii poti sa folosesti un produs cu niacinamida. Pentru hidratarea tenului foloseste produse cat mai lejere, seruri cu acid hialuronic de exemplu.
https://www.bilenegre.ro/....../index.php
"Proprietăţile cosmetice ale niacinamidei :
atenuează acneea şi petele
reduce roşeaţa, hiperpigmentarea
întăreşte bariera de protecţie a pielii
previne pierderea apei din piele
reînvie tonusul şi textura pielii
îmbunătăţeşte elasticitatea pielii
uşor efect regulator de sebum "
sursa : https://www.elemental.eu/ro/924-niacinamida.html
Coșurile negre conțin o versiune oxidată a melaninei (acel pigment de culoare închisă produs de celulele pielii). Este un mit faptul că aceste coșuri ar fi murdărie ținută captivă în pori. Nu le stoarce niciodată, nu le deranja, pentru ca stoarcerea lor poate declanșa acnee.
Pentru a reduce apariția acestora, folosește produse care nu au baze uleioase sau cu alcool. Evită zonele cu umiditate ridicată, eventual, dacă te afli in medii umede, folosește șervețele cât mai moi sau special concepute pentru absorbirea excesului de sebum. Tind să apară atunci când activitatea hormonilor duce la creșterea producției de sebum.
De cele mai multe ori, nu este nevoie de un consult dermatologic. Este o problemă des întalnită și poți să iei singur/ă măsuri în a o ține sub control:
-foloște produse de scrubing care iți exfoliază zona. Cele recomandate sunt cele gentile pentru față, nu cele dure, cu particule abrazive mari. Caută ca aceste produse să nu conțină parfum (fragrance-free) și să fie pentru piele sensibilă și evită orice produs care ar putea să-ți usuce tenul. Un exemplu de produs foarte eficient este:
https://www.paulaschoice.ro/produs/skin-recovery-softening-cream-cleanser/
Logica din spatele faptului că nu e bine să folosești produse care îți usucă zona aceea este că uscarea accentuată a ei stimulează producția de ulei a glandelor.
-folosește produse non-comedogenice (cele care specifică "non-comedogenic), inclusiv când folosești make-up (fond de ten, pudre, corectoare de culoare etc.), pentru ca acestea nu îți vor bloca porii. Sunt multe mărci de beauty care au produse non-comedogenice: NYX, Cetaphyl, Neutrogena, RoC, anumite produse Maybelline - https://www.aoro.ro/maybelline/dream-matte-mousse-make-up/ etc.
- o altă variantă ar fi sa cauți produse cu un procent decent de acid salicilic în ele, se gasesc în farmacii și multe se eliberează fără rețetă.
-ai mare grijă la odihnă: odihnește-te bine și evită sau micșorează factorii de stres. Fă sport! Aceste strategii vor ajuta întotdeauna pentru batalia care o duc hormonii cu factorii de piele.
- un sfat personal observat în alimentație, deși, nu este dovedit medical sau științific: evită cola și prăjelile și încearca să ai o alimentație cat mai bogată în fructe și legume proaspete.
-de asemenea, poți apela la tratamente sau produse cosmetice pe bază de produse naturale: arbore de ceai, lămâiță, aloe-vera, extract de trandafir.
Acum, ce NU trebuie să faci cand ai puncte negre:
-nu le stoarce!
-nu folosi băi de aburi: chiar dacă nu este dovedit științific că acestea daunează, cunosc multe persone care au procedat așa și problema s-a înrăutățit.
-cum spuneam, folosește produse de scrubbing cat mai gentile și nu forme dure ale acestora!
- nu folosi măști, benzi pentru coșurile negre pentru că, pe lânga faptul ca nu îți vor disparea toate coșurile, iți poți irita pielea.
Indiferent ce faci pentru a le indeparta (desi metodele tale mi se par ciudate), ele se vor reface. De ce? Pentru ca avand tenul gras si porii dilatati, acolo se va acumula praful. Igiena in primul rand. Dar si o vizita la endocrinolog (nu dermatolog!) ar fi de folos.