Sa isi puna o felie de varza pe locul ars sau sa mearga la farmacie sa isi cumpere un spray special pentru arsuri.
Oricum daca nu are basici, e doar inrosita pielea e doar arsura de gradul I, nu e grav, va trece repede.
Ajuta daca pune zona sub apa rece. Este si spray pentru arsuri care ajuta la vindecare, poate sa intrebe la farmacie. Succes!
Atunci cand se intampla sa te frigi sau sa te oparesti, prima masura luata trebuie sa fie racirea imediata a locului vatamat. Pentru asta, tine zona cu pricina sub un jet de apa rece (apa ramane astfel rece), cel putin 20 de minute. Daca nu ai apa la dispozitie, foloseste orice alt lichid rece, neiritant, cum ar fi lapte din frigider sau ceai cu gheata. In cazul in care apare inflamatia, inlatu ra de indata bijuteriile sau obiectele de imbracaminte care ar putea incomoda, prin strangere, rana. Daca durerea acuta persista, chiar si dupa cele 20 de minute, poti pune un prosop inmuiat in apa rece peste arsura acoperita cu un bandaj larg dintr-un material de bumbac. Dupa ce durerea devine suportabila, descopera buba si De cele mai multe ori, te arzi la mana cand iti faci de lucru prin bucatarie. Apasa usor cu degetul peste arsura si pune comprese cu apa rece pentru a atenua durerea! Zona va ramane rosie cateva zile, insa nu te va jena las-o astfel in pace timp de 24 de ore, astfel incat tesuturile sa inceapa sa se vindece singure. Tine insa minte ca poti trata in siguranta, fara ajutor specializat, doar arsurile superficiale, care nu depasesc dimensiunea mainii celui afectat. Cele mai mari de atat, cele profunde si cele produse de electricitate au nevoie de ingrijire medicala de urgenta, pentru evitarea complicatiilor.
DOFTORII DE A DOUA ZI
Dupa ce trec 24 de ore de la accident, poti incepe tratamentul propriu-zis, aplicand oricare dintre solutiile de mai jos:
ALOE VERA: este cel mai eficient si cel mai des folosit remediu natural, care, potrivit specialistilor americani, poate fi folosit inclusiv pentru tratarea arsurilor de gradul II. Planta are proprietati antiinflamatorii si indeparteaza durerile. Mai mult, elimina celulele moarte de la nivelul epidermei si stimuleaza cresterea celulelor noi, sanatoase. Studiile expertilor americani au aratat ca, in cazul arsurilor, tratamentul cu aloe este de patru ori mai eficient decat cel obisnuit, medicamentos. Tocmai de aceea, daca inca n-ai in casa o astfel de planta, ar fi cazul sa-i faci loc uneia. Practic, se ia o frunza proaspata de aloe si fie se extrage gelul din ea si se intinde pe zona arsa, fie se curata o latura de coaja si tepii de pe margini si partea curatata se aplica peste rana, fixandu-se cu un mic bandaj.
25% DINTRE PACIENTII CU ARSURI SUNT COPII SUB 5 ANI CARE NU SUNT SUPRAVEGHEATI CUM TREBUIE SI AJUNG
LA FOC
FLORI DE MUSETEL (FLORES CHAMOMILLAE): bai locale cu infuzie din 2 lingurite de flori la o cana de apa sau pansamente cu ulei care se prepara din timp, pentru a putea fi folosit la nevoie. In acest scop, se iau 20 g de flori si se umecteaza cu 2 linguri de alcool; dupa 2-3 ore, se adauga 200 ml de ulei de floarea-soarelui si se fierb timp de 3 ore in baie de apa, amestecandu-se din cand in cand; se lasa 2-3 ore si se filtreaza prin presare; se pastreaza la intuneric si se tin la racoare, in sticlute inchise la culoare.
FLORI DE COADA SORICELULUI (FLORES MILLEFOLII): comprese cu infuzie din 2 linguri de flori la o cana de apa.
FLORI DE GALBENELE (FLORES CALENDULAE): bai sau comprese cu infuzie preparata din 15-20 g de flori la un litru de apa. Se poate face si tinctura din 20 g de flori macerate 8 zile, in 100 de ml de alcool; se aplica apoi comprese cu 10 g de tinctura la 100 ml de apa fiarta si racita. Si unguentul este binevenit. Pentru realizarea lui ai nevoie de 50 g de flori uscate de galbenele sau 100 g de flori proaspete, 400 ml de ulei de masline, o lingura de unt de shea si 2 linguri de ceara de albine. Se maruntesc bine florile; se pun intr-un borcan si se toarna peste ele uleiul; se pune un capac deasupra si se lasa la macerat, langa o sursa de caldura, timp de 3 saptamani; se filtreaza uleiul, se toarna intr-un ibric emailat si se incinge in baie de aburi; se adauga untul si ceara, iar cand ingredientele s-au omo genizat bine, se ia ibricul de pe foc, se lasa sa se raceasca si se freaca iute cu o spatula de lemn pana ce rezulta o crema; unguentul se pune in borcanele sau cutiute de plastic, se acopera cu capace si se pastreaza in frigider.
FLORI DE SOC (SAMBUCUS NIGRA): se fac bai locale sau se pun comprese cu infuzie preparata din 3 lingurite de flori la 250 ml de apa fierbinte, respectiv 12 lingurite de flori la un litru de apa.
SUNATOARE (HERBA HYPERICI): bai sau comprese cu infuzie din 30 g de planta la un litru de apa ori pansamente cu ulei, care se prepara prin macerarea a 20 g de planta maruntita in 200 ml de ulei comestibil, timp de 4-6 saptamani, dupa care se filtreaza prin tifon dublu.
RADACINA DE TATANEASA (RADIX SYMPHYTI): bai locale sau comprese cu decoct obtinut din 4-5 linguri de radacini maruntite, la o cana de apa. Remediul poate fi folosit si in cazul arsurilor solare, fiind adaugat in apa de baie.
SI CAND ITI OPARESTI GURA?
La fel ca si in cazul unei arsuri cutanate, trebuie sa scazi rapid temperatura din zona arsa, iar cel mai simplu mod de-a face acest lucru este sa faci gargara cu apa rece sau sa sugi un cub de gheata. Dupa ce stingi astfel durerea, timp de 10 sau 15 minute, clateste gura cu o solutie de apa cu sare. Amesteca o lingurita de sare intr-un pahar cu apa, rece desigur. Sarea are proprietati antiseptice, ajutand la dezinfectarea arsurii. De asemenea, fa-ti o apa de gura din frunze de mure (10 g de planta uscata la 100 ml de apa clocotita), careia ii poti imbunatati gustul indulcind-o cu miere de albine, si plimb-o prin cavitatea bucala oricat de des doresti. In urmatoarele 2-3 zile, vei avea grija sa nu consumi mancaruri si bauturi calde sau acidulate, sau condimente puternice, acestea iritand mucoasa ranita.
MUGURI DE PLOP (GEMMAE POPULI): bai locale cu infuzie din 20 g de muguri la un litru de apa sau aplicarea unui unguent din 20 g de muguri zdrobiti, umectati, timp de 24 de ore, cu 5 ml de alcool, carora apoi trebuie sa le adaugi 100 g de untura si 5 g de ceara de albine, pentru a fi tinuti in baie de aburi in jur de 3 ore; dupa filtrarea prin tifon, compozitia trebuie frecata energic pana se incheaga unguentul. Uleiul de muguri, bun pentru pansamente, se prepara in acelasi mod, doar ca in loc de untura si ceara se pune ulei de floarea-soarelui.
CARTOFI CRUZI: se dau prin razatoarea marunta si se pun pe locul bolnav sub forma de cataplasma.
ALBUS DE OU: bate usor albusul unui ou proaspat si aplica-l pe locul suferind. Statisticile medicale chineze actuale releva ca albusul de ou da rezultate excelente in vindecarea arsurilor de gradul I si II pe suprafete de 10-20% din corp, perioada de tratament variind intre 10 si 31 de zile.
SMOCHINE: fructele deshidratate se taie in jumatate, se pun la fiert in lapte integral de vaca, atat cat sa le acopere si se tin la foc domol pana se inmoaie; se intind apoi pe comprese sterile; se lasa sa se racoreasca si se aplica pe zona arsa.
MIERE DE ALBINE: cercetatorii indieni au descoperit ca acest aliment- medicament este mai eficient in tratarea arsurilor decat sulfadiazina de argint � ingredientul activ din cremele conventionale utilizate in astfel de cazuri. Studiul lor comparativ a aratat ca arsurile acoperite cu miere s-au vindecat mai repede, durerea a fost mai redusa, iar cicatricea mai mica.
Cand micutul tau s-a ars, ingrijeste-l cum trebuie! Dezinfecteaza zona, apoi acoper-o cu un bandaj moale pentru a o feri de factorii exteriori iritanti. Schimba bandajul regulat si unge-l cu creme cicatrizante pentru a preveni eventualele semne.
anonim_4396 întreabă:
MaryMaria333 întreabă:
Rebeca574 întreabă: