| Bondarel99 a întrebat:

Am primit o brățara argintie pe care scrie 925 (chiar de 2 ori). Am purtat-o vreo 5 zile non-stop și acum am observat niște pete maronii, se cojește...
Poate fi scris 925 și pe "argintul" care nu este argint?

8 răspunsuri:
| Lioana a răspuns:

Din cate stiu eu orice obiect care se cojeste e vopsit sau suflat cu ceva la suprafață.

Răspuns utilizator avertizat
| QElenaBoghiu a răspuns:

Puritatea metalului, spre exemplu, determina cat de maleabil este argintul si cat de repede isi va pierde lustrul: argintul.950 se indoaie mai usor si isi pierde lustrul mai repede decat argintul.925 tocmai pentru ca are o puritate mai mare, deci argintul.950 necesita mai multa atentie din partea posesorului.

Cum îl cureti?
Bicarbont de sodiu si apa: E posibil sa fi auzit ca o pasta de dinti (nu gel si care nu albeste) poate fi un bun substitut pentru solutiile comerciale de curatare a argintului – insa din pacate in zilele noastre acest tip de pasta este greu de gasit sau de deosebit de restul pastelor care va pot afecta argintul. Cel mai bine va faceti singure o pasta de bicarbonat de sodiu si apa si folositi o carpa de curatat pentru a o aplica. Nu exagerati cu cantitatea, nu trebuie folosit foarte mult. Pentru piesele gravate, stantate sau cu detalii fine puteti subtia pasta cu mai multa apa si puteti folosi o periuta de dinti veche si mai moale (ca sa nu zgarie) pentru a ajunge in micile crevase, fisuri si detalii. Apoi clatiti bine piesa in apa calda la chiuveta si uscati cu o carpa uscata.

| Bondarel99 explică (pentru QElenaBoghiu):

Scuze, dar nu prea ma ajuta aceste informații. Știu ca trebuie băgată in apa cu bicarbonat dar nu vreau sa se curețe așa dintr-odată totuși doar ca sa fac un experiment.

| Romanul86 a răspuns:

Argintul se înegrește de la transpirație sau otravă.
Dacă vrei să știi dacă e argint sau e suflată cu argint ori mergi la amanet sau bijutier ori poți să scrii sau să tragi niște lini pe o hârtie iar dacă rămân urme de lini aproape ca ale unui creion e o brățară de argint garantat.
Cu obiecte din argint poți scrie pe hartie!

| adishorMS a răspuns:

Normal ca se poate scrie si Hamlet daca vrea cineva pe argint sau aur pe acelasi argint, poate cineva fuma tigari de contrabanda? Normal ca da, iar daca vrei sa afli daca e argint, acel argint, du-te la un atelier de bijutier sau la o casa de amanet, e gratis