Balonarea sau meteorismul abdominal este o problemă frecvent întâlnită care, pe lângă aspectul neplăcut de burtică, creează şi disconfort. În cazul în care balonarea nu reprezintă simptomul unei afecţiuni, balonarea poate fi controlată cu ajutorul alimentaţiei.
Principalele cauze care produc senzaţia de balonare sunt digerarea incompletă a alimentelor şi înghiţirea unei cantităţi mari de aer în timpul mesei. Simptomele care apar în urma acestui proces sunt: burtă umflată însoţită uneori de durere şi greutate în respiraţie. Nutriţioniştii susţin că aceste probleme pot fi eliminate cu ajutorul alimentaţiei. Iată câteva alimente care ajută la stimularea digestiei şi sunt anti-flatulente:
1. Mărar
2. Coriandru
3. Fenicul
4. Chimen
5. Leuştean
6. Ghimbir
7. Ananas
8. Pătrunjel
9. Iaurturile care conţin probiotice (bacterii "bune")
În cazul în care te confrunţi frecvent cu această problemă, este recomandat:
Nu vorbi în timpul mesei şi mestecă fiecare îmbucatura încet;
Nu fuma la masă;
Limitează consumul de alcool în timpul mesei;
Evită alimentele flatulente, precum: fasolea, mazărea, soia, lintea;
Evită băuturile carbogazoase;
Fără gumă de mestecat în exces. Acest obicei favorizează intrarea aerului în stomac, fapt ce poate duce la balonare;
Evită constipaţia! Pentru reducerea riscului de constipaţie, este recomandată o dietă bogată în fibre.Nutriţionistul Mihaela Bilic îţi dezvăluie cele mai importante reguli de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus. Dietele restrictive nu sunt o soluţie, află ce anume trebuie să faci!
Organismul nostru funcţionează după reguli clare, iar prioritatea noastră ar trebui să fie cum să-i dăm ce trebuie atunci când trebuie. Şi pentru că e mai uşor să previi decât să vindeci, ia măsuri împotriva fiecăruia din "motivele" care te împiedică să respecţi un mod de alimentaţie sănătos şi echilibrat.
Slăbitul, mai ales prin diete foarte restrictive şi de scurtă durată, nu face decât să ducă la un dezechilibru major al metabolismului şi, culmea, în final kilogramele pierdute pe cântar să fie doar în mică măsură din grăsimea de depozit.
1. Alimentaţia trebuie să fie fracţionată în 3 mese/zi: micul dejun, prânzul şi cina, cu 1-2 gustări.
2. Fiecare masă trebuie să conţină alimente cu indice glicemic mic (tip pâine, paste, orez, cartof), care te ajută să te simţi sătulă până la următoarea masă şi constituie substratul energetic pentru „topirea" grăsimilor de depozit: lipidele ard în focul glucidelor.
3. Mânâncă la fiecare masă un aliment cu amidon (o felie de pâine), care ţine de foame şi te ajută să rezişti la pofta de dulciuri.
4. Legumele, în special cele crude, sunt permise în cantitate nelimitată.
5. Fructele sunt limitate la 1-2 bucăţi/zi. ATENŢIE: fructele sunt naturale, sănătoase, dar sunt dulci şi îngraşă.
6. Proteinele (tip carne, peşte, ou) sunt recomandate la fiecare masă.
7. Grăsimile animale sau vegetale sunt reduse drastic, pentru că ele reprezintă sursa cea mai simplă de exces caloric (au 9 calorii/gram) şi astfel din clasa de alimente trec la cea de condimente, pentru că pot fi utilizate doar în cantitate foarte mică (ex: 1 lingură de ulei de măsline sau de smântână).
8. Produsele lactate concentrate tip caşcaval, brânză topită, datorită conţinutului ridicat de grăsime (30-80 %) vor fi evitate şi înlocuite cu produse lactate slabe tip iaurt, lapte, brânză vaci sau brânzeturi cu conţinut foarte slab de grăsime (sub 15 %).
9. Din punct de vedere practic dieta nu trebuie să conţină o listă de alimente interzise, ci o listă bogată de alimente permise şi în ce cantităţi.
10. Din punct de vedere psihologic trebuie evitată cântărirea alimentelor şi numărarea caloriilor, cel mai simplu fiind ca alimentele să se împartă în 3 categorii:
alimente ce pot fi consumate zilnic – carne slabă, peşte, legume proaspete, lapte şi iaurt degresat, brânzeturi slabe;
alimente permise în cantitate limitată, dar obligatorii: amidon şi făinoase (pâine, orez, paste, porumb), legume cu amidon (cartofi, mazăre, fasole), mezeluri slabe, ouă, brânzeturi fermentate, unt şi ulei vegetal, fructe;
interzise: grăsimi, tocături, patiserie, dulciuri, alcool
Dieta bazata pe calculul caloriilor. Vezi de cate calorii are nevoie corpul tau ca sa scada in greutate, si te incadrezi in caloriile alea pe parcursul unei zile.Incerci sa mananci sanatos, nu fast-food, si nici nu ai sa mori de foame si nici de pofta, poti manca orice, singura vei renunta la felia mare de prajitura doar vei gusta din ea, de restul caloriilor poti manca ceva care sa iti tina cu adevarat de foame.Nu uita de apa, minim 2 l /zi.
Hmm pai pentru inceput daca vrei sa slabesti trebuie
sa mananci sanatos si sa respecti mesele zilnice
intr-o prima faza ai putea dimineata sa bei o cana cu apa
pe nemancate deoarece elimini toxinele din corp apoi faci cateva exercitii si dupa o jum de ora mananci...incearca sa eviti grasimile, painea.si altele.asa mai poti manca o lamaie inainte de masa pentru a-ti mai taia pofta de mancare oricum trebuie sa ai vointa pentru a slabi.
Eu iti urez mult noroc:!:*
aureliaghindoac întreabă: