Eu folosesc săpun de casă, dar nu din acela făcut din grăsime de porc, ci din uleiuri vegetale: măsline, cocos, ricin etc.
Pentru toți cei care nu știu asta: fără soda caustică nu există săpun! Pentru că soda caustică de fapt produce reacția de saponificare. E un proces chimic, însă în urma lui nu rămân reziduuri toxice care să îți afecteze pielea. Dimpotrivă, vei avea un săpun de bună calitate, hidratant, de la care nu vei face alergii și care chiar îți va rezolva unele probleme ale pielii.
Ca o comparație ca să înțelegi cum e cu soda asta... Formula chimică a sării de bucătărie este NaCl. Adică a apărut prin combinarea chimică a sodiului cu clorul. Bun. Ce știm despre sarea de bucătărie? Că e inofensivă și o putem folosi atât la mâncat cât și la curățare, murături etc. Ce știm despre clor? Că e un gaz toxic! Dar despre sodiu? E un metal nociv odată ajuns în organismul uman. Dar, aceste două elemente combinate dau un produs stabil, care nu provoacă probleme. La fel e și cu soda, odată procesată în săpun, se transformă și rezultă practic o sare cu proprietăți de spălare
Părinții tăi știu ce știu și nu laudă acest săpun degeaba. Eu cu asemenea săpun am scăpat de mătreață, cu care mă chinui de cel puțin 9 ani.
Totuși, dacă te hotărăști să folosești săpunul natural pentru păr, trebuie să știi că îți va lua un timp să te obișnuiești cu el (câteva spălări), în funcție de cât de afectat e părul de la produsele de îngrijire și de cât de dură e apa cu care te speli. La început va părea șiclit, fără viață, îmbâcsit, nu se va clăti foarte bine din păr. La finalul spălării e necesar să te clătești cu apă + oțet, care vor acționa ca un balsam asupra părului și îl vor lăsa descâlcit, moale și strălucitor. După uscare, mirosul de oțet nu se mai simte.
Dacă nu ai curaj să îl folosești pe cap, măcar încearcă pe corp, acolo nu ai niciun fel de perioade de adaptare. Atâta doar că nu lasă miros pe piele cum fac gelurile de duș (dar nici nu ai nevoie, pentru că folosești parfum, right? ) și îți lasă pielea și curată și hidratată.
Săpunul de casă clasic, după metoda bunicilor noastre se face din untura rămasă de la porc și sodă + ceva plante aromate. Este bun și acela, dar nu se compară cu săpunurile vegetale. Plus că are un miros ciudățel, pe care mulți îl consideră neplăcut.
Eu folosesc de 2-3 ani săpun natural pe corp iar acum 2 luni am început să-l folosesc și pe păr (am mai avut vreo 2 tentative până acum să încerc un șampon solid, dar nu am avut răbdare să mi se obișnuiască părul cu el). Sunt foarte mulțumită, la fel și persoanele cărora le-am recomandat să folosească.
Săpunul din comerț nici măcar nu e săpun. E o porcărie chimică, din care s-a extras glicerina (care în săpunul de casă este din belșug și apare în urma procesului de saponificare). Așadar, săpun FĂRĂ GLICERINĂ nu există.
Am ceva timp de când caut alternative naturale la cam orice. Mă simt mai bine ca oricând și nu, nu sunt de o seamă cu bunica Am 23 de ani, dar țin foarte mult la sănătatea mea și am încercat multe prostii din comerț care nu au fost bune de nimic, așa că acum trec cu nonșalanță printre produsele din magazine fără să mă atragă nimic.
Dacă ai întrebări și crezi că te pot ajuta, îți stau la dispoziție! :*
Aa și ca să-ți spun și ce efecte a avut asupra mea...
Piele: am o piele destul de uscăcioasă de la mama natură și de multe ori mi se exfoliază foarte tare, mai ales pe gambe. De când folosesc săpun natural e mult mai bine hidratată și se simte mai curată întru-un mod plăcut, ușor, nu știu cum să-ți explic. Adică săpunul curăță de mirosuri și murdărie, dar nu îți usucă pielea, ți-o hrănește și o menține hidratată.
De la săpunuri și geluri de duș din comerț aveam probleme mai ales în zona intimă, unde mă iritam destul de tare (we all know that, girls...), iar acum chiar nu mai am nimic și totul e ok. Pielea e mai fermă și aproape mi-au dispărut coșurile de pe piept și spate (nu aveam multe dar acum nu mai am aproape deloc).
Păr: așa cum am zis, înainte făceam mătreață cu tona. Mi-am format și un tic idiot de care încă încerc să scap, și anume scărpinatul în cap. Pe bune, mă scărpinam uneori de zici că aveam păduchi! De asta îmi provocam chiar și căderea părului, pentru că scărpinatul la rădăcina firului de păr chiar e nociv. În plus, părul mi se încurca destul de ușor (e lung până la mijloc) și vârfurile despicate și uscate la atingere îmi dădeau de furcă destul de mult, mai ales că degeaba le dădeam cu balsam după spălare. Numai păr gras n-am avut, în rest tot tacâmul!
Acum folosesc șampon solid (adică săpun de casă din uleiuri speciale pentru păr) și după ce am trecut de perioada de adaptare când nu prea mi se clătea părul și arăta destul de nasol, am ajuns să am un păr cu nu am sperat că voi mai avea! E moale, strălucitor, puternic la rădăcină, moale la vârfuri (încă mă mir că nu se mai simte ca o grămăjoară de paie) și se așează frumos. Mătreața s-a redus atât de mult încât fac numai 2-3 cojițe fine în față, exact pe linia frunții și în spate la ceafă încă 2-3, dar acelea sunt negliabile pe lângă ninsoarea care cădea din părul meu înainte când mă pieptănam. Și prietenul meu folosește șampon solid și de la primele 2-3 utilizări amândoi am observat că nu îi mai cade părul (lui chiar îi cădea mult, chiar dacă are părul scurt...) și nici nu mai are scalpul iritat și roșiatic.
Mama mea în schimb încă nu s-a adaptat complet la șamponul solid și are părul ușor îmbâcsit după spălare, dar nici nu s-a clătit cu oțet așa cum am învățat-o. Mi-a promis că va încerca data viitoare când se spală.
Încă o chestie de care aproape că uitasem... Eu eram ființa cu mâinile veșnic uscate ca un șmirghel și crăpate până la sânge. Nu exagerez, mă usturau de nu mai puteam și mai ales iarna aveam mari probleme cu ele! Vara își reveneau, dar cum venea toamna și bătea un pic vântul uscat, cum se crăpau la loc. Umblam cu tuburi de cremă după mine și mă dădeam din oră în oră, plus după fiecare spălare pe mâini, dar degeaba. Ei bine, iarna asta și iarna trecută pot să zic că nu am pus nici măcar o dată cremă pe mâinile mele! Sunt așa fine că nici mamei nu îi vine să creadă, pentru că ea mereu îmi băga tuburi de cremă pe gât ca se le iau cu mine să mă dau pe mâini, deși eu eram sătulă.
În plus, așa cum nu mai folosesc cremă, nu mai folosesc nici balsam de păr iar părul meu e mult mai moale decât era înainte când foloseam, dar mă spălam cu șampon.
Cam astea ar fi efectele benefice ale săpunului de casă VEGETAL (deci nu cu untură de porc, ăla nu știu cum e) pe care l-am utilizat. Am cumpărat de la mai mulți producători, dacă dorești sfaturi legate de asta îți pot scrie, dar nu scriu aici ca să nu cumva să mă bănuiască vreun utilizator de rele intenții. Nu fac reclamă unui produs, că eu nu fac săpun și nu îmi iese nimic din asta. Am stat jumătate de oră să scriu un răspuns cât mai detaliat pentru a ajuta pe cineva, pentru că mie mi-a ajutat foarte mult și pentru că am învățat pe pielea mea și a persoanelor dragi cât de bun e săpunul adevărat, natural, față de toate prostiile din magazine.
Sănătate!
Pai tot ce stiu eu e ca de la soda caustica faci iritatii pe piele si e ciudat sa te speli cu grasime. sper ca ti-am fost de ajutor
Toate sapunurile se fac din grasimi! daca te uiti la filmul fight club vezi o faza amuzanta in care se duce sa fure grasime pentru a face sapun pentru clubul secret dar da, de la sapunul de casa poti faci alergii sau iritatii doar daca esti sensibil la substantele care il compun, la fel de bine poti face alergie/iritatie de la orice alt sapun din comert
Unele sapunuri din comert provoaca alergii sau rani.Sapunul de casa nu are ca sa faca!