Eu am folosit zineryt și îmi dădeam odată la 12 ore, mi-a fost de ajutor, recomand.
Sa ai o rutina de ingrijire de la care sa nu te abati, sa nu pui prea mult mainile pe fata si machiajul pe care il folosesti sa fie din gama de dermato-cosmetice, adica de la brand-uri precum: la roche posay, bioderma, clinique, avene, vichy. Se gasesc in farmacii si sa nu storci cosurile(asta daca nu vrei sa ramai cu semne).
Pe mine m-a ajutat mult zinneryt, dar usuca pielea si trebuie sa folosesti o crema hidratanta dupa, pentru ca folosit timp indelungat va forma cojite pe fata. Dimineata foloseste un gel de curatare(http://www.aoro.ro/......en-gras/). E important sa folosesti un gel de curatare si nu sapun propriu zis, pentru ca si acela iti va usca fata. Dupa gelul de curatare aplica o lotiune tonica cu ajutorul unei dischete demachiante, aceasta iti va echilibra pH-ul pielii, exemplu(http://www.aoro.ro/la-roche-posay/effaclar-tonic-ten-cu-probleme-acnee/), apoi aplica zinneryt, asteapta sa se absoarba in piele si foloseste o crema hidratanta(http://www.aoro.ro/......e-acnee/). O data, maximum de doua ori pe saptamana, foloseste un exfoliant. Pe acesta il poti prepara chiar tu acasa din ulei de masline/cocos amestecat cu malai, zahar sau zat de cafea. Iti va curata celule moarte de pe ten si va ajuta la o absorbtie mai buna a produselor de ingrijire aplicate.
Nu e neaparat sa folosesti fix produsele astea, dar mergi pe o firma cu dermato-cosmetice, acestea fiind produse recomandate de medicii dermatologi. Eu as recomanda sa folosesti produse din aceeasi gama, cum e aici gama "effaclar", pentru ca sunt gandite sa se completeze unul pe celalalt.
De asemenea, daca vrei sa scapi rapid de un cos, pui pe el putin ulei de arbore de ceai(se gaseste la plafar), dar DOAR pe cos, nu pe toata fata.
Ca sa isi faca efectul, este foarte important sa urmezi acesti pasi zilnic. Daca nu vezi rezultate, mergi la medicul dermatolog, pentru ca acneea poate avea si alte cauze: ovare polichistice(foarte frecvente la adolescente, iar daca menstruatia e neregulata mergi la ginecolog), stafilococ care poate fi identificat la analize etc.
PS: daca trebuie sa pleci undeva, sa nu folosesti zinneryt chiar inainte sa pleci, pentru ca are un miros destul de intepator si ai grija sa nu iti intre in gura, ca e foarte amar:)). Daca ai cosuri doar pe o zona a fetei, foloseste-l doar acolo, nu si unde nu ai, pentru ca nu are rost! Pupici si "insanatosire" grabnica!
Draga mea, oricât de experți se considera unii, îți sugerez sa consulți un dermatolog. Nu avem aceleasi reacții la un anumit tratament. E posibil sa faci o iritație de toată frumusețea de la un simplu produs, cum ar fi zinerytul.
In urma unui control, specialistul îți poate determina tipul tenului si stadiul acneei, iar in funcție de asta îți va prescrie un tratament adecvat.
Nu ii asculta pe toți "medicii" de pe site, unul adevărat e cel mai indreptatit sa îți spună ce sa faci cu tenul tau.
In orice caz, e decizia ta, faci cum crezi.
Cumpara-ti Duac gel, il aplici seara dupa ce te speli pe fata cu gelul de curatare de la Avene. Duac e singura crema care m-a ajutat impotriva cosurilor.
Este foarte important sa nu-ti " spargi" cosurile pentru ca doar raspandesti bacteria si cosurile se vor inmulti, clar nu-ti doresti asta.
Trebuie sa ai si o alimentatie cat mai ok : fara snacks-uri, lapte ( eu am observat ca daca beau lapte a doua zi deja imi apar pustule ), cafea, sucuri accidulate sau cu zahar adaugat, carne de porc, conserve, ciocolata, prajeli etc si sa mananci cat mai multe fructe si legume. Trebuie sa fii atenta ce alimente iti provoaca pustule.
Schimba cat mai des fata de perna, o noapte foloseste-o pe o parte, o noapte pe cealalta si dupa la spalat. Prosopul de fata trebuie schimbat des sau poti sa-ti iei prosoape de hartie, cele de la Clever sunt mai groase. ( le gasesti in bila ) Prosopul il folosesti doar tu si doar pentru ten, pentru maini folosesti alt prosop.
Tratamentele trebuie incluse intr-o rutina a tenului ( curatarea tenului + hidratarea lui ), ele singure nu vor da randament maxim. Foloseste o crema hidratanta ca sa nu iti fie afectat tenul si sa se ajunga la descuamarea ( piele care se decojeste ) lui. Iti revomand Bioderma Sensibio Light, are o textura lejera care se absoarbe foarte repede in piele si este curata la ingrediente.
Nu-ti recomand exfolierea mecanica, doar pielea care se descuameaza, buzele si calcaiele pot beneficia cu adevarat de proprietatile unui scrub. In rest, pielea are nevoie de un produs care sa patrunda in stratul superficial al pielii. Un scrub poate si sa irite tenul, daca te inrosesti nu-i ok. Iar in cazul unui ten cu probleme un scrub poate sa sparga pustulele si bacteria sa se extinda.
Poti sa folosesti si o masca cu aspirina NETAMPONATA daca nu esti alergica la aspirina. Aspirina netamponata are proprietati anti iritante si anti inflamatoare ( studiate si dovedite ), dar pentru ca ea nu se dizolva complet poate avea si proprietatea de exfoliant mecanic (scrub ) daca o masezi pe ten inainte de indepartare. Nu-ti recomand exfolierea mecanica ci doar chimica! Deci o indepartezi cu apa calduta fara sa freci!
Ca sa o prepari o poti pisa si pune in putina miere sau o poti lasa sa se dizolve in putina apa plata, ceai verde, apa minerala sau apa fiarta si racita. O aplici pe ten si o lasi 10-15 minute. Compozitia ramasa se arunca, masca trebuie sa fie mereu proaspata.
Un ten beneficiaza cu adevarat de o masca atunci cand ea are ingrediente benefice si este utilizata zilnic. Masca cu aspirina o poti folosi zilnic cu conditia sa ti se potriveasca si sa fii multumita de efectele ei.
Cura-ti bine tenul de doua ori pe zi, foloseste un gel de curatare bland care sa nu dezechilibreze bariera naturala a pielii. Gelul Bioderma Sensibio moussant este foarte bland cu tenul si poti sa-l folosesti si pe ochi fara nici-o problema. Poti incerca si gelul/spuma de curatare din gama balea med, se gasesc in DM si sunt mai ieftine decat dermatocosmeticele dar sunt formulate bine. Gasesti o lista aici : http://pasagera.ro/produse-cosmetice-ieftine-si-bune-balea.html
Tenul trebuie spalat chiar daca n-ai aplicat machiaj. Rezidurile ramase de la crema, sebum acumulat, praful etc. trebuie indepartat. Cel mai rau lucru pe care il putem face tenului nostru e sa folosim produse cosmetice ( hidratante, tratamente etc ) dar sa nu folosim un produs solubil in apa pentru a indeparta rezidurile ramase.
Ca si tratament iti recomand crema bioderma sensibium global in combinatie cu un exfoliant chimic ( BHA = acid salicilic ). Are acid salicilic, cateva ingrediente naturale anti-inflamatorii si de calmare a pielii, dar si parfum ca ultim ingredient. Nu-s de acord cu parfumul in cremele pentru ten, dar personal inca n-am gasit o crema la fel de eficienta ca aceasta si sa nu fie antibiotic.
Eu folosesc Lotiune BHA 2% de la Paula's Choice si pot sa zic ca este dumnezeu pe pamant pentru mine. :))
http://www.paulaschoice.ro/skin-perfecting-2-bha-lotion-exfoliant.html
Iti recomand sa o iei cand e la reducere de 15% (cam asta am observat ca e maximul de reducere la ei, aboneaza-te la newsleter ca sa fii la curent ). Pare destul de scumpa dar este o investitie care iti ajunge un an, cu aplicare zilnica, si tenul este vizibil imbunatatit.
Acestea sunt beneficiile bha-ului :
- amelioreaza si previne aparitia punctelor albe, negre si de grasime
- indeparteaza excesul de sebum din pori si reduce numarul de pustule care se formeaza in mod normal pe ten
- imbunatateste aspectul pielii
- stimuleaza productia de colagen si amelioreaza ridurile fine
- amelioreaza petele si cicatricile post acnee, dupa cel putin 6 luni de folosire
- are efect anti-inflamator si antibacterian usor
- ingredientele aplicate pe un ten exfoliat zilnic patrund in piele mai usor si mai repede datorita indepartarii stratului superficial de celule moarte
Cat despre ZINERYT. Zineryt contine ca ingredient activ eritromicina ( un antibiotic cu efect asupra bacteriei ce provoaca acnee - P.Acnes ) sub forma unui complex de zinc, acest complex este dizolvat in alcool. Alcoolul este un iritant major iar tenul va reactiona la el, se va deshidrata si vor aparea zone care se decojesc/descuameaza. In cazuri mai putin fericite poti sa te trezesti cu arsuri. Glandele sebacee ( care produc sebum) inteleg din aceasta uscare excesiva ca este nevoie sa produca mai mult sebum si astfel se creeaza un cerc vicios pentru ca sebumul intretine bacteria P.acnes. Aceasta bacterie oricum dezvolta rezistenta la antibiotice, fie ele orale sau cu aplicare locala, in scurt timp si chiar n-are sens sa aplici un antibiotic in baza de alcool. Un produs pe baza de eritromicina este crema Eritroacnol de la Mebra ( costa vreo 8 lei ) dar n-ai de unde sa stii daca acneea ta raspunde la acest antibiotic fara o analiza bacteriologica care presupun ( recoltare din pustule ) la un laborator dermato sau institut de igiena! In urma rezultatelor ti se va elibera o reteta cu antibioticele de care ai nevoie, daca ai nevoie.
NU ARE SENS SA ITI AGRESEZI TENUL CU INGREDIENTE DE CARE N-AI NEVOIE, ANTIBIOTICELE CU APLICARE LOCALA NU SE IAU PE INCERCATE CUM NICI CELE ORALE NU LE-AI LUA CA TI-A ZIS X VECINA!
MaryMaria333 întreabă:
Rebeca574 întreabă: