1.Cartofi E de notorietate frica si fuga de carbohidrati a celor care tin dieta. Insa cartofii, spre deosebire de alti carbohidrati, au proprietatea de a tine apetitul si poftele sub control, gratie unui tip de amidon care rezista enzimelor digestive.
Un cartof copt la cina (unul mediu are doar 100 de calorii) sau o salata in care ai pus cartof fiert si otet (fara maioneza) sunt alegerile perfecte. Asta nu inseamna insa ca poti praji cartofii in continuare sau manca chipsuri din cartofi fara remuscari. Raman in continuare cele mai proaste alegeri.
2.Un pic de grasime Eliminand toata grasimea din alimentatie poate fi contrabenefic. Acidul oleic, un tip de grasime nesaturata care se gaseste in uleiul de masline, nuci si avocado, taie senzatia de foame, dupa cum a aratat un studiu publicat in jurnalul Cell Metabolism.
Grasimile nesaturate ar trebui sa constituie circa 20% din caloriile asimilate zilnic. Doua linguri de unt de arahide, o mana de nuci sau un sfert de avocado sunt suficiente pentru a pacali senzatia de foame si poftele ce pot aparea pe parcursul zilei
3.Transpira A merge la sala nu inseamna doar ca vei arde calorii; dupa antrenament, vei manca si mai putin la masa. Si nu doar pentru ca ai vazut ce greu pierzi caloriile prin sport. Un studiu aparut in American Journal of Physiology a aratat ca 60 de minute de exercitii cardio intense reduc apetitul pentru urmatoarele doua ore.
Si asta pentru ca aerobicul coboara nivelul grelinei si il mareste pe cel al hormonilor ce suprima senzatia de foame din organism, dupa cum explica autorul studiului. Pentru a amplifica efectele, fa sedintele de cardio mai intense, lucrand pe intervale (perioade mici de activitate intensa, urmate de pauze).
4.Grepfrut Recunoscut pentru puterile sale inca de pe vremea casetelor pentru antrenamentul la domiciliu scoase de Jane Fonda, acest fruct e in plina revenire. Un studiu realizat in SUA a aratat ca cei care mananca jumatate de fruct la fiecare masa din zi pierd 1, 6 kilograme la fiecare 3 luni. Daca gandesti in perspectiva, nu e deloc putin.
Explicatia este aceea ca grepfrutul scade nivelul de insulina in crestere dupa masa, hormon ce regleaza nivelul de zahar din sange, ajutand si metabolismul, dpa cum explica Ken Fujioka, autoul studiului.
5.Guma de mestecat Un studiu al Universitatii Rhode Island a aratat ca persoanele care mesteca guma timp de o ora, dimineata, consuma si cu 67 de calorii mai putin la masa de pranz si nu compenseaza mancand mai mult pe parcursul zilei.
O teorie este aceea ca mestecatul stimuleaza niste nervi in maximare, aflati in stransa legatura cu regiunea din creier responsabila de senzatia de satietate. Asa ca ia-ti guma fara zahar si scapa de 11 calorii pe ora doar mestecand. Nu e mult, dar vei fi pe minus, nu pe plus.