Pai in special sa ai ceva la gat si in cap.Si din cand in cand mai poti bea un fervex. Funda?
Pentru prevenirea virozelor primavara este bine sa facem o cura de verdeturi de sezon,mai ales ca in perioada respectiva ne aflam in postul pastelui. Verdeturile stimuleaza detoxifierea naturala a organismului si ar fi foarte bine daca am avea zilnic pe masa :salata verde,loboda, stevie sau leurda nu mai vorbesc ce efect au urzicile, sunt verdeturi care se gasesc in perioada respectiva in piata.
"Primavara este anotimpul in care natura revine la viata" este un cliseu la fel de des intalnit precum "primavara este anotimpul alergiilor". Ambele insa sunt reale si, daca in cazul veridicitatii primului nu avem motive de ingrijorare, cel de-al doilea ne da mari batai de cap multora. Asadar primavara nu vine doar cu ghiocei, verdeata, liliac si magnolii, ci si cu simptome de nas infundat, stranut iritant, mancarimi, ochi rosii, pete pe tegument, lacrimarea ochilor sau oboseala. Acestea sunt insa cazurile mai putin severe, existand situatii in care persoana alergica se confrunta cu senzatii de sufocare sau socuri anafilactice, care pot pune in pericol viata, pentru ca se poate ajunge chiar la stop cardiac sau hipotensiune din cauza evolutiei bruste a sistemului cardiovascular.
Ce este de fapt o reactie alergica? Nimic altceva decat consecintele pe care le are un organism care detine un sistem imunitar exagerat de eficient. Fiecare organism se lupta in permanenta cu virusurile, cu toxinele sau cu bacteriile. In cazul persoanelor alergice insa, organismul confunda substantele comune precum polenul florilor, praful sau mucegaiul, considerandu-le drept primejdioase si elibereaza o cantitate de anticorpi, producand agenti chimici, care declanseaza intr-un final simptomele alergiei. Medicii specialisti au depistat trei tipuri de alergii sezoniere: alergia de primavara (care este de altfel, cel mai des intalnita), cea de vara si cea de la sfarsitul verii. Polenul si praful sunt factorii determinanti ai alergiilor sezoniere, iar primavara ne confruntam cu polenul pomilor si arbustilor, iar vara cu cel al fanului, secarei, porumbului sau cel al gazonului. La sfarsitul sezonului de vara apare polenul ierbacelor, care poate declansa alergii severe.
Cum prevenim alergiile sezoniere?
Tendinta persoanelor care sufera de multa vreme de alergii este sa mearga la medic pentru a le administra o injectie cu cortizon, care are o actiune de eliminare a reactiilor alergice pe o perioada de un an. Este intr-adevar eficienta aceasta injectie, insa indicata doar in cazuri extreme, deoarece efectele secundare nu sunt deloc de ignorat: cresterea in greutate, pierderea calciului din organism, scaderea imunitatii. De aceea sunt recomandate in primul rand antihistaminicile, tablete care se administreaza pe cale orala si care blocheaza receptorii histaminei.
Trebuie doar sa ai putina atentie pentru a apela la acest tratament inca din luna februarie, cu doua saptamani inainte de sosirea primaverii si sa-l continui vreme de doua-trei luni. In cazul alergiilor "light" exista sprayuri speciale pentru gat si picaturi nazale, care ar trebui sa iti asigure confortul fizic necesar. Daca nu vrei sa apelezi la medicamente, sprayuri, picaturi si injectii, atunci poti preveni alergiile, evitand propriu-zis factorii care conduc la aceasta manifestare a organismului. Un test cutanat va confirma exact substantele la care esti alegica. Odata cu identificarea alergenilor si punerea unui diagnostic, de multe ori, alergia poate fi vindecata definitiv. Exista si alte tipuri de teste la care apeleaza alergologii, precum timbrele sau patch-teste.