| iriona a întrebat:

de unde pot lua recete pentru sapunuri handmade?

Răspuns Câştigător
| Rockăr a răspuns:

Iti dau eu:

am folosit si eu, e foarte bun.dar daca nu ai rabdare poti achiziona unul de la lush. oricum:

Sapunul natural este o varianta excelenta de a inlocui produsele cosmetice gasite in comert si de a conferi pielii tale o ingrijire naturala.
Fie ca iti doresti o reteta de sapun natural pentru folos personal sau incerci aceste retete homemade pentru a le oferi celor dragi cadouri de neuitat din bogatiile naturii, producerea de sapun natural este o metoda distractiva si sanatoasa de a-ti petrece timpul.
Pentru ca pielea intra in contact cu diferite substante toxice, este foarte important sa i se acorde atentie speciala. Astazi, producerea sapunului natural si a produselor cosmetice in casa (homemade) este o optiune posibila oricui. Acum poti sa adopti un stil de viata mai sanatos, iar primul pas este prepararea propriului sapun natural.
Sapun natural - introducere in tema
Soda caustica este materia prima, alaturi de grasime, si trebuie manipulata cu atentie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat sa ai in apropiere o sticla de otet pentru a neutraliza soda in cazul in care ai intrat in contact cu ea.
Nu exista o metoda de a produce sapun fara folosirea sodei caustice! Important de retinut este ca poti obtine sapun natural folosind soda caustica, aceasta neregasindu-se in produsul finit.
Sapunul produs nu contine soda caustica nereactionata, deoarece majoritatea sapunurilor fabricate au un exces de grasime optim intre 5 si 8%, astfel incat sa nu existe soda nereactionata si sa nu usuce pielea. Tot in acest scop, se lasa sapunul la uscat circa 3 saptamani inainte de a-l folosi.
O mare parte dintre producatorii de sapun handmade din lume folosesc pentru prepararea sapunului metoda "Melt and pour" - MP soap. Unii numesc impropriu aceasta metoda ca fiind cea de producere a sapunului fara soda. Acestia nu folosesc procedeul de fabricare a sapunului din materii prime, ci folosesc un sapun baza, special fabricat pentru a putea fi topit si personalizat dupa bunul gust al fiecaruia, prin adaugare de coloranti, arome, etc. Dupa ce a fost topit se pune in forme si "se consuma" in scopuri igienice.
Sapun natural - procedura de realizare
Se cantaresc ingredientele cu mare precizie.
Excesul de soda caustica in sapun va ridica nivelul pH-ului, astfel pielea poate fi iritata sau chiar arsa. Daca este prea putina soda caustica, sapunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasa.
Majoritatea celor care produc sapun natural folosesc in reteta un exces de 4-10% de ulei, astfel incat pielea sa devina catifelata.
Soda caustica se dizolva in apa si nu viceversa. Atentie la acest proces exoterm, caci solutia se va incalzi si va produce vapori toxici de care ar trebui sa te feresti atat tu, cat si eventuale animale de casa, copii. Recomandat este sa porti manusi si sa produci sapun natural intr-o incapere bine aerisita.
Incalzeste uleiul si masoara temperatura. Atat temperatura uleiului, cat si a sodei trebuie sa fie in intervalul 37-43 grade Celsius.
In momentul in care uleiul si solutia de soda caustica au aceeasi temperatura se adauga solutia de soda caustica peste ulei. Se amesteca pana ce compozitia se ingroasa de consistenta unei budinci mai subtiri.
Se adauga uleiurile esentiale, parfumul, plantele, taratele, flori sau coji de fructe si se amesteca in compozitie.
Se pune sapunul in forma tapetata cu hartie cerata si se acopera cu un prosop sau o patura. Se lasa 18-48 ore, timp in care continua reactia de saponificare. In acest interval, sapunul trece printr-o stare de gel dupa care revine la starea opaca. Sapunul va continua sa se incalzeasca inca cateva ore.
Dupa 24 ore sapunul este suficient de tare astfel incat poate fi taiat. Dupa ce a fost taiat, va fi lasat la uscat cel putin 3-4 saptamani inainte de a se folosi. Recomandat este sa testezi pH-ul sapunului natural, folosind hartie indicator sau fenolftaleina. Sapunul pentru a fi folosit in siguranta daca prezinta un pH intre 7 si 9.5
Sapun natural - ingrediente necesare
Uleiul
In principiu, sapunul poate fi realizat din orice tip de ulei. Fiecare ulei folosit imprima sapunului anumite calitati (duritate, persistenta spumei, indice de curatare etc). De aceea este bine sa combini mai multe tipuri de ulei.
Printre cele mai folosite uleiuri de pe piata romaneasca sunt uleiul de palmier, masline, cocos si ricin, precum si ulei in stare solida de palmier, ulei de cocos sau unt de cacao.
Soda caustica
Cantitatea de soda caustica (hidroxid de sodiu - NaOH) necesara se poate calcula cu ajutorul indicelui de saponificare (SAP). Indicele de saponificare reprezinta cantitatea in mg de KOH (hidroxid de potasiu) necesara neutralizarii a 1g ulei.
Apa
Se va folosi doar apa distilata. Cantitatea de apa necesara diluarii sodei caustice trebuie sa fie 25-35% din cantitatea totala de ulei.
Alte ingrediente
Pe langa ingredientele principale, pentru a particulariza sapunul si a-i imbunatati proprietatile, pot fi adaugate diverse elemente: uleiuri esentiale, parfum, coloranti, petale de flori, coji de fructe etc
Sapun natural - materiale necesare
Pentru realizarea sapunului natural homemade aveti nevoie de:
un vas de inox mai adanc, de capacitate 3-4 litri, in care se va prepara sapunul;
un vas rezistent la temperatura pentru prepararea solutiei de soda caustica;
un vas pentru incalzit uleiul;
doua termometre - unul pentru ulei si unul pentru solutia de soda caustica;
linguri de inox pentru masurat si amestecat;
cantar cu acuratete de cel putin 2g;
manusi, ochelari de protectie;
forma pentru sapun (din plastic sau lemn);
hartie cerata pentru tapetarea formei;
mixer.
Sapun natural - semne ale esecului
O transa de sapun nereusita inseamna timp pierdut, bani aruncati fereastra si, mai ales, un munte de dezamagire. Poti evita toate acestea, daca masori eficient cantitatile necesare de soda caustica si uleiuri.
Daca sapunul rezultat prezinta un film gros uleios pe suprafata sa, sapunul natural nu mai poate fi folosit, separandu-se. Acest lucru se va intampla daca nu ai folosit cantitatile corecte sau daca nu ai amestecat compozitia suficient de tare sau prea putin timp.
In cazul nefericit in care acest lucru se intampla, avem incredere ca te vei descotorosi de rezultatul final in mod responsabil, tinand cont de toxicitatea sa si de pericolul de explozie.
Sapun natural - retete de succes
Sapun natural cu lavanda si tarate
Ingrediente:
900 ml ulei de masline
600 ml ulei de cocos
190 gr soda caustica
400 ml ceai de pelin
2 linguri tarate
4 linguri ulei de canepa
15 ml ulei esential lavanda (ylang ylang sau lemongrass)
Sapun natural cu menta si cafea

Ingrediente:
150 gr soda caustica
140 ml apa distilata
450 ml ulei de palmier
340 ml ulei de masline
170 ml ulei de cocos
30 gr unt de shea
2 lingurite zahar
2 lingurite sare
2 linguri boabe cafea
200 gr cafea macinata
5 lingurite ulei esential de menta

Sapun natural cu trandafir si cacao

Ingrediente:
230 ml ulei de cocos
110 gr unt de cacao
300 ml ulei de masline
110 ml ulei de palmier
180 gr soda caustica
400 ml ceai (urzica, papadie, macese, busuioc, tei ) sau apa distilata
50 ml ulei esential de trandafiri, jojoba, menta, salvie, camfor sau santal (in functie de preferinte)
2 lingurite cacao
Incearca si tu sa produci sapun natural si vei fi uimita de rezultate. Vei avea parte de ingrijire specifica nevoilor tale, achizitionand acele uleiuri naturale potrivite pentru tipul de ten pe care il ai si vei avea garantia sanatatii si prospetimii ingredientelor. Cumparaturi poti face la farmacie, magazine plafar si site-urile ce furnizeaza produse eco.
Incearca "bucataria" de sapun natural si vei descoperi un nou hobby. Iti garantez ca nu te vei intoarce la vechiul sapun!

sau:

Se cantaresc ingredientele cu mare precizie.
Excesul de soda caustica in sapun va ridica nivelul pH-ului astfel pielea poate fi iritata sau chiar arsa. Daca este prea putina soda caustica, sapunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasa. Majoritatea celor care produc sapun folosesc in reteta un exces de 4-10% de ulei astfel incat pielea sa nu ramana uscata, sa devina catifelata.

2. Soda caustica se dizolva in apa. Atentie!, procesul este exoterm, solutia se va incalzi! La dizolvare itotdeauna se pune soda caustica in apa si NU invers.

3. Uleiul se incalzeste usor. Se masoara temperatura. Temperatura uleiului si a sodei trebuie sa fie in intervalul 37-43 grade Celsius.

4. In momentul in care uleiul si solutia de soda caustica au aceeasi temperatura se adauga solutia de soda caustica peste ulei. Se amesteca pana se ingroasa de consistenta unei budinci mai subtiri. Procesul daca se realizeaza manual poate dura aproximativ 1 ora. Daca se foloseste un stick mixer, timpul se reduce la cca. 5 minute.

5. Se adauga uleiurile esentiale, parfumul, plantele, etc. si se amesteca.

6. Se pune sapunul in forma tapetata cu hartie cerata si se acopera cu un prosop sau o patura. Se lasa 18-48 ore, timp in care continua reactia de saponificare. In acest interval sapunul trece printr-o stare de gel dupa care revine la starea opaca. Sapunul va continua sa se incalzeasca inca cateva ore.

7. Dupa 24 ore sapunul este suficient de tare astfel incat poate fi taiat. Dupa ce a fost taiat, va fi lasat la uscat cel putin 3-4 saptamani inainte de a se folosi.

8. Daca se doreste testarea pH-ului se poate folosi hartie indicator sau fenolftaleina. Sapunul pentru a fi folosit in siguranta trebuie sa prezinte un pH intre 7 si 9. 5



O intrebare care mi se pune frecvent este "Pot sa obtin un sapun de casa 100% natural care sa faca muuuuulta spuma?"

Sapunurile din comert sunt foarte spumante, intrucat contin agenti de spumare (sodium lauryl sulfate, de exemplu). Dar noi vrem sa evitam chimicalele, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care facem sapun in casa, nu-i asa?
Ei bine, se poate obtine un sapun ce face o spuma bogata si cremoasa folosind numai ingrediente naturale? Categoric DA!

Iata cateva metode prin care poti obtine (mai) multa spuma de la sapunul tau natural:

1. Alege ingredientele potrivite.
Pentru ca sapunul tau sa faca o spuma bogata, cremoasa si placuta, reteta trebuie sa contina cel putin unul dintre urmatoarele uleiuri:

ulei de cocos
ulei din samburi de palmier (atentie, nu e acelasi lucru cu uleiul de palmier, care se obtine din pulpa fructului! Denumirea in engleza = palm kernel oil)
ulei de ricin
Uleiul de ricin mai degraba mareste cantitatea de spuma si o face mai durabila, mai stabila. Cu alte cuvinte, uleiul de ricin este mai potrivit pentru a fi asociat unuia dintre celelalte doua uleiuri.

Asadar, daca spuma bogata este importanta pentru tine, alege o reteta de sapun natural ce contine unul-doua dintre uleiurile de mai sus. (In Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural gasesti o multime de retete de sapun ce contin uleiurile potrivite in proportiile potrivite.)
O alta optiune este sa creezi propria ta reteta de sapun natural, in functie de preferintele tale. (Daca nu stii cum sa creezi o reteta de sapun natural, nu te panica! In Ghidul practic ai toate informatiile de care ai nevoie pentru a crea propriile tale retete de sapun de casa, din ingredientele pe care le doresti sau pe care le ai la indemana. Ghidul iti arata pas cu pas cum poti crea o reteta de sapun de casa si, bineinteles, cum sa faci un sapun natural superb folosind acea reteta.)

2. Adauga un pic de zahar.
Prin adaugarea unei mici cantitati de zahar vei creste cantitatea de spuma pe care o face sapunul tau natural. Sunt suficiente 1-2 lingurite de zahar la un kg de uleiuri. Cel mai simplu este sa adaugi zaharul in apa distilata, inca de la inceput, inainte de a pune soda caustica.
Bonus: Odata cu incalzirea solutiei de soda caustica, o parte din zahar se poate carameliza, iar lesia va capata o culoare crem-bejuliu superba pe care o va prelua si sapunul final.

3. Lasa sapunul la uscat o perioada mai mare de timp.
Daca ai rabdare sa astepti doua luni (eu marturisesc ca nu am, rabdarea nefiind una dintre calitatile mele forte; niciunul dintre sapunurile mele n-a rezistat la uscat mai mult de 5-6 saptamani), vei vedea ca sapunul tau natural va face o spuma minunata si, in plus, va fi mai dur.

Iti doresc mult succes si… multa spuma!

→ Leave a comment
Posted in Sapun de casa 100% natural
Tagged ingrediente sapun, reteta de sapun de casa, reteta de sapun natural, retete de sapun de casa, retete de sapun natural, sapun, sapun care face spuma, sapun de casa, sapun natural, spuma, spuma bogata, timp de uscare, ulei de cocos, ulei de ricin, ulei din samburi de palmier, uscat, zahar

Funda?