Bună.
Ori răceală ori o dereglare hormonală.
Ceai de crețișoară cu urzică și un ecograf pelvian, sănătate.
Pa, pa.
Menstruatie iti poate intarzie din o mie de motive.Stres,alimentatie incorecta,raceala, chist la ovar etc, etc.Deci recomandarea este consult ginecolog.
Stresul, o dieta stricta, greutatea prea mica sau prea mare si sportul in exces sau anumite pastile, sunt doar cativa factori care determina intarzierea menstruatiei.
1. Regimul alimentar
Alimentele pe care le consumam joaca un rol determinant in sanatatea hormonala si menstruala. Daca ne privam organismul de anumite substante nutritive si ii dam balanta peste cap apar ciclurile cu probleme. Nivelul de progesteron si cel de estrogen sunt afectate de ceea ce mancam. Menstruatia nu mai vine, fertilitatea scade, dar creste riscul de avort in cazul in care apare totusi o sarcina.
Nu ne referim la anorexie si bulimie, ci la dietele pe care le urmeaza milioane de femei si din care lipsesc alimente esentiale. Ne trebuie proteine, acizi grasi, vitamine si minerale. In cazul in care ne privam organismul de nutrientii esentiali, menstruatia se deregleaza.
Ciclul nu va reveni la normal fara alimente bogate in vitamina B6 (cereale integrale, alune, legume, carne), vitamina E (nuci, seminte, castraveti, masline, salate, uleiuri vegetale), magneziu (din nou alune, nuci, cereale si legume verzi) si potasiu (banane, rosii, cartofi, broccoli, orez brun, carne). Nu uitati nici de lactate si oua.
2. Sport, dar cu masura
Sunt excelente exercitiile fizice: slabesc, dau o stare de bine, reduc riscurile de boli, unele moderate alunga inclusiv durerile menstruale, dar daca sarim calul vorbim din nou de ciclu afectat. Miscarea intensa si frecventa ne poate face rau.
3. Stresul pe lista vinovatilor
In perioadele in care stresul este mare, scade nivelul hormonului GnRH si astfel dispar ovulatia si menstruatia. Daca atunci cand dieta e de vina, ciclu revine doar dupa ce mancam asa cum trebuie, in cazul stresului, problema dureaza pana scapam de el.
Si libidoul va fi la pamant din aceeasi cauza, iar multe femei se plang si de lipsa totala a lubrifierii in aceasta perioada.
4. Anumite medicamente
De exemplu, antidepresivele, unele chimioterapice, corticosteroizii pot determina intarzieri ale menstruatiei.
5. Boli care dau peste cap menstruatia
Unele boli cronice, de exemplu tuberculoza, pot determina intarzieri ale menstruatiei. Dupa vindecare, ciclul menstrual se regleaza.
Tumorile hipofizare, pot fi o alta cauza. Prolactinomul este o tumora hipofizara benigna care secreta prolactina si interfereaza cu reglarea menstruatiei.
Sindromul ovarelor polichistice. Aceasta boala determina cresterea nivelurilor de estrogen si androgen (hormon masculin), ceea ce determina secretia redusa de hormoni hipofizari. Alte semne ale sindromului sunt obezitatea, acneea si excesul de par pe fata.
Disfunctiile tiroidiene. Hipotiroidismul este o cauza frecventa ale intarzierii sau absentei menstruatiei. Disfunctiile tiroidiene pot determina cresteri sau scaderi ale productiei de prolactina, care afecteaza hipotalamusulul si determina tulburari menstruale.
10 motive pentru care menstruatia poate intarzia
Nimic nu provoaca o teama mai mare in inima oricarei femei decat o menstruatie intarziata. Exceptand, bineinteles, situatia in care incearca sa conceapa un copil. Astfel, sarcina este primul lucru la care ne gandim atunci cand menstruatia nu vine tocmai la timp. Dar oare este ea singura cauza posibila?
Iata 10 cele mai frecvente motive pentru care menstruatia ta nu a aparut la timp:
1. Stresul
Stresul poate afecta multe aspecte din viata noastra, inclusiv menstruatia. Uneori suntem atat de date peste cap incat corpul nostru scade productia de hormoni care determina ovulatia si implicit menstruatia.
Incearca sa gasesti singura sau impreuna cu doctorul tau metode prin care sa te relaxezi si sa reintri in programul normal al menstruatiilor.
2. Boli
O boala neasteptata, scurta sau chiar de lunga durata poate cauza intarzierea menstruatiei. Acest lucru se intampla, de obicei, temporar.
3. Modificari in program
Schimbarile in programul tau obisnuit iti pot zapaci ceasul organismului. Acest lucru este valabil mai ales daca schimbarile sunt majore, de exemplu incepi sa lucrezi noaptea in loc sa lucrezi ziua sau viceversa.
4. Medicamente
Poate ca iei un nou medicament si atunci menstruatia intarzie sau chiar lipseste. Vorbeste cu doctorul tau despre aceste modificari.
5. Kilogramele in plus
Avand o greutate prea mare, pot aparea schimbari in ciclurile hormonale care-ti pot chiar opri ciclul menstrual. Cele mai multe femei revin la fertilitate si o menstruatie regulata dupa ce pierd din greutate.
DaciaRomania întreabă: