Http://idieta.ro
http://slabute.ro/
In cazul in care incerci sa slabesti, probabil ca ai aflat deja ca a scapa de pofta continua de dulce este una dintre cele mai grele incercari.
Una peste alta, pofta de dulce este similara cu dependenta de un drog – corpul tau devine dependent de dulce, construieste o toleranta crescuta la zahar, si a renunta devine foarte foarte dificil.
Semnele dependentei de zahar nu sunt foarte usor de remarcat. Multe persoane nu afla decat foarte tarziu (sau niciodata) ca sufera de aceasta, iar modul in care zaharul iti afecteaza starea de spirit si emotiile este foarte subtil. Cu toate acestea, poti invata cum sa iti controlezi pofta sau dependenta de dulce si cum sa iti canalizezi dorintele catre ceva mai sanatos.
Semnele dependentei de dulce: oboseala, pofta necontrolata, cresterea in greutate
• Te simti permanent extrem de obosita si simti nevoia de a manca dulce sau carbohidrati (paine, biscuiti), pentru a-ti echilibra nivelul zaharului din sange
• Incapacitatea de a lasa sa treaca 24 de ore fara sa mananci ceva dulce
• Iritabilitate, atunci cand nu mananci suficient zahar (sau mananci prea mult)
• Simptome asociate cu diabetul (senzatie de sete, urinat des), chiar daca doctorul ti-a spus ca nu siferi de diabet
• Obiceiul de a manca neregulat
• Cresterea in greutate sau imposibilitatea de a slabi
• Cheltuiesti 15% sau mai mult din bugetul alocat mancarii pe dulciuri
• Bei mai mult de o bautura carbogazoasa, zilnic
Dupa cum vezi, efectele dependentei de zahar te pot afecta negativ – schimbarile de stare si fluctuatiile de energie fiind unele dintre cele mai neplacute efecte, care iti pot influenta viata de la nivelul profesional pana la cel mai intim nivel.
Vestea buna este ca poti sa tratezi dependenta de zahar si in timp poti elimina obiceiurile asociate acesteia
1. Arunca toate dulciurile din casa
Stim, acesta este primul pas, dar si cel mai complicat. Aici trebuie sa fii necrutatoare: arunca tot ce are zahar, tot ce ai poftit vreodata si ai mancat fara masura, tot ce stii ca poate fi periculos, in zilele ce vor urma.
2. Creste semnificativ aportul de proteine
Uneori corpul nostru transmite mesajul gresit: in momentul in care are nevoie de proteine, poti simti pofta de dulce. De aceea, te sfatuiesc ca in primele zile ale incercarii tale sa mananci o patratica de branza degresata, de friptura sau un baton proteic, de fiecare data cand iti este pofta de dulce. Vei vedea ca in timp frecventa poftelor tale va scadea.
3. Mananca micul dejun
Asigura-te ca ii oferi organismului tot ce are nevoie pentru a functiona in conditii bune. De aceea, trebuie sa iti creezi obiceiul de a lua in fiecare zi micul dejun – si nu miza pe dulce! Alege o omleta sanatoasa sau un bol de cereale integrale, o cafea fara zahar cu lapte degresat, cateva fructe.
4. Manaca putin si des
Incearca aceasta strategie, pentru a-ti mentine constant nivelul zaharului din sange si nivelul de energie, pe tot parcursul zilei. Evita carbohidratii rafinati si alimentele cu zahar si alege un fruct, o gustare de soia sau un shake proteic, pentru a avea energie si a te bucura de savoarea unei gustari delicioase.
5. Fa tranzitia catre cerealele integrale
Una dintre cele mai importante schimbari pe care le poti face este sa elimini definitiv carbohidratii rafinati: adio paine alba, adio cozonac, adio croissante, adio briose!
Inlocuieste toate aceste produse cu o portie mica de fulgi de ovaz, ori de cate ori ai ocazia – vei beneficia de continutul de fibre, zaharul se va absorbi lent in organism, energia ta va fi la cote maxime pentru mult timp de acum incolo!
6. Foloseste dulciuri speciale de dieta
Ei bine, nu orice iti ste interzis, asa cum poate incepusesi sa crezi! Ai ocazia ca de fiecare data cand simti ca nu mai poti sa incerci un baton proteic, special formulat pentru dieta ta – ii vei oferi corpului senzatia de confort de care are nevoie, dar si proteinele care sa te ajute sa iti pastrezi dieta si sa mentii rata metabolismului crescuta.
7. Alege calitatea, nu cantitatea
De cate ori ti-a fost pofta de "o bucatica" si ai finalizat prin a manca intregul pachet? Te sfatuiesc sa fii mult mai constienta referitor la cantitate, de fiecare data cand cedezi – pana la urma, ce se poate intampla rau de la numai o patratica de ciocolata neagra?!
8. Nu renunta in prima saptamana, orice ar fi!
Incearca sa iti impui sa pastrezi aceste modificari pe parcursul unei saptamani – atat iti cerem. Vei vedea ca primele doua zile sunt cele mai grele, apoi, incet-incet, pofta ta incepe sa dispara, iar tu poti aprecia alimentele gustoase, sanatoase si valoroase introduse recent in meniul tau.
Cauta pe site-uri mai multe, momentan am agsit doar de pofta de dulce. Sper sa-ti fie de folos si bafta!:)
Eu am aceeasi problema ca a ta sunt slab arat bine daca nu ma crezi iti dau o poza cu mine, si mananc intruna mai ales stomacul meu proceseaza mancarea repede si dupa 3 ore ma prinde foamea dar cateodata rezist si nu mananc, trebuie sa nu te apropii de vreun aliment sa stai departe de ele
Salut! Este normal sa mananci, dar dupa zicala, De te ridici/ scoli de la masa nesatul[a] e pacat!, deci ca sa te abtii sa spunem asa, imparti o masa in doua. Avem 4 mese impartie in 2= 8 mese, ceea ce inseamna ca vei manca din 2 in doua ore, sau din 3 in trei ore. nu uita sa bei apa 2/3 litri de apa zilnic. In rest. Pofta buna
Fumeaza o tigara. [ce m**e o sa`mi iau pentru raspunsul asta, dar crede`ma ca merge ]
Pofta de mancare - sa intelegem fenomenul
Cum sa diminuam pofta de mancare? Care sunt situatiile care ne cresc pofta de mancare? Care sunt afectiunile care deregleaza acest aspect al nutritiei zilnice? Iata numai cateva intrebari care se leaga de sintagma "pofta de mancare". Dar cati dintre voi v-ati pus de fapt intrebarea, fireasca in cele din urma: "Ce este pofta de mancare?"
Ceea ce numim in limbajul comun "pofta de mancare" se traduce de fapt prin nevoia de hrana, simtita organic ca si foame. Acest tip de senzatie este specific formelor de viata superioare. Daca organismul functioneaza la parametri normali, pofta de mancare este o reactie fireasca care ajuta la stabilirea cantitatii necesare de alimente pe care trebuie sa le consumam pentru a da corpului nostru energia de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatea la cote maxime. In stare de sanatate organismul stie de "cat" si de "ce" are nevoie pentru a-si satisface nevoile, acestea fiind reglate de interactiunea dintre sistemul digestiv, tesutul adipos si creier.
Pofta de mancare, in complexitatea ei
In hipotalamus se afla centrul foamei si al satietatii, principala parte care controleaza pofta de mancare. In aceasta zona a creierului ajung informatiile externe la care este supus organismul prin intermediul analizatorilor gustativi, olfactivi, vizuali. Centrul hipotalamic percepe acesti stimuli prin intermediul a doi hormoni: leptina, primul hormon recunoscut care influenteaza greutatea corporala si grelina, responsabila de senzatia de foame de dinaintea meselor.
In mod firesc, la cateva ore dupa micul dejun, stomacul gol secreta grelina care ajunge la creier si determina apetitul. Hrana comanda nivelului de grelina sa scada si o data cu el si apetitul. In timp ce mananci, alte molecule si hormoni – inclusiv PYY (recent descoperit) – comanda creierului tau ca trebuie sa te opresti. Grelina impreuna cu PYY sunt parte din grupul de hormoni ce se fac responsabili cu mentinerea echilibrului cantitativ in alimentatie.
Leptina este un hormon secretat de tesutul adipos subcutanat ca reactie la depozitul de grasime. Daca nivelul grasimii scade, acelasi lucru se intampla si cu nivelul de leptina, determinand cresterea apetitului. De aceea, cand incercam sa slabim, nu putem sa ocolim senzatia de foame. Desi leptina este cunoscuta pentru faptul ca influenteaza apetitul prin faptul ca semnaleaza cat de multe grasimi se afla in organism, un studiu recent arata ca aceasta controleaza si atasamentul emotional fata de alimente. Asa se explica pofta care se manifesta in absenta stimulilor unui aliment, pofta data de memorarea senzatiilor pe care acesta le poate provoca.
Cauzele dereglarilor poftei de mancare
Dezechilibrele de la nivelul sistemului nervos, cele de ordin metabolic, gastrointestinal, renal si chiar cardiovascular pot fi raspunzatoare pentru dereglarile poftei de mancare. De asemenea, tulburarea centrului hipotalamic al foamei si satietatii poate duce la dereglari extreme (bulimie sau anorexie), cu multiple consecinte asupra starii de sanatate. Dereglarile poftei de mancare pot fi prevenite prin mentinerea unui program alimentar riguros, o dieta echilibrata, respectarea orelor de masa, controlul aportului alimentar, evitarea exceselor, a alimentelor care stimuleaza secretiile digestive, a excitantelor nervoase (ex: bauturi cu cofeina).
Stiai ca:
1. Suplimentele nutritive influenteaza direct mecanismele de absorbtie intestinala si, in functie de compozitia, lor pot determina o crestere a poftei de mancare.
2. Anticonceptionalele sunt complexe de hormoni (estrogen-progesteron), iar modificarile concentratiei acestora pot avea consecinte in procesul de asimilare al substatelor, cu crestere in greutate, influentand astfel pofta de mancare.
3. In conditii normale, carentele minerale se pot manifesta prin nevoia de a consuma anumite alimente. De aici conceptia ca este bine sa consumi si sa mananci cand iti este pofta. Organismul stie de ce are nevoie.
4. Necesitatile de hrana se adapteaza stadiilor de evolutie metabolica si variaza in functie de particularitatile individuale, de varstă, sex, ocupatie, regim fizic de efort, in procesele de crestere si dezvoltare, avand o influenta directa asupra poftei de mancare. Asa se explica de ce persoanele mai in varsta prezinta o diminuare a poftei de mancare.
5. Poftele din perioada de sarcina nu au o explicatie biologica ci sunt o forma de refulare a gravidei. Aceasta simte nevoia sa se rasfete, sa atraga atentia asupra sa si sa manance cam tot ceea ce isi refuza in alte conditii de teama acumularii de kilograme.
6. Pe perioada sarcinii apar o serie de modificari ale poftei de mancare, femeia poate sa simta nevoia sa manance mai mult. Un alt fenomen care apare poarta numele de pervertire a gustului, o schimbare in domeniul preferintelor: daca in mod normal nu mancai picant sau acru, simti in aceasta perioada nevoia sa faci acest lucru sau invers.
Cateva trucuri de slabit:
nu manca dupa ora 7 ,
mananca mult dimineata
fructe si legume in loc de dulciuri
si fa sport o ora pe zi
Da dar ideea e ca atunci cand mananc pun pe mine.nu ca tine.eu nu sunt chiar slaba